jest , je przygotować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ( 2 szt blaszki – małej tortownicy ) : ciasto białe : 1 jajko 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany(...)jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około 5 – 6 ) Najpierw ugotujmy budyń , bo musi jeszcze porządnie przestygnąć , zanim wchłonie go Metrowiec " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżybiała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Mąka ryżowa – wysokoskrobiowa. Otrzymywana zarówno z białego, jak i brązowego ryżu. Z białego ryżu mąka jest jasna i oczyszczona, z brązowego – ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku(...)polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko i wyłącznie kaszę gryczaną białą, nie paloną! Mąka jaglana – powstaje przez zmielenie odtłuszczonego ziarna prosa. W smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek
Karo in the KitchenZupa ze szparagów. Chociaż nie. Krem szparagowy biały. Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany(...)sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego – opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Szparagi obrać, odłamać twarde końcówki. Włożyć do bulionu i zagotować do miękkości. Szparagi wyjąć, pociąć na mniejsze kawałki – kilka (zwłaszcza czubki) zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić
Pociąg Do KuchniLikier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać. Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady(...)szklanka cukru – 250-280 ml wódki/ spirytusu Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem (mieszać, żeby cukier się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, wrzucić połamaną białą czekoladę i rozpuścić (nie dopuścić w tym czasie do zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek. Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Tarta z porzeczkami z kremem
Pociąg Do Kuchnikokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna i gorzką czekoladą. Ostatnio w sklepach pojawiła się nowa czekolada karmelowa, która strukturę ma niemal identyczną jak białą czekolada, ale do tego posiada bardziej wyrazisty karmelowy smak(...)Jest równie słodka jak biała, więc tylko prawdziwi słodyczożercy są w stanie zjeść więcej niż dwie cząstki :) i równie dobrze jak biała sprawdza się w deserach, a jak dla mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny
DefinicjaSmakuZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)śmietany kremówki 30 % odrobina białego pieprzu malutka szczypta estragonu sól Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu
Oryginalny smakZapiekaną białą kiełbaskę w modzie i musztardzie zobaczyłam pierwszy raz u Oli i chociaż biała kiełbasa nie należała do moich przysmaków, tak bardzo zaciekawił mnie przepis Oli, że postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę więcej powiedzieć...? Po prostu miałam nosa; teraz zapiekana biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych rzeczy, jakie odkryłam w ostatnim czasie! Oli dziękuję(...)inspirację. I jeszcze jedna rzecz - nie bójcie się sięgać po nielubiane składniki i produkty i eksperymentujcie, bo jak się okazuje mogą omijać Was przepyszne rzeczy! Ja nie znosiłam białej kiełbasy przez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy
Kuchnia Prezydentowejcebuli. Że niby taka pyszna jest, coś na zasadzie żurawiny do mięs czy pasztetów. Z tym, że słyszałem, że to się robi z czerwonej cebuli. A moja była zwykła, biała. No ale co było robić. Jak mam białą, a nie czerwoną, to zrobię z białej. I wiecie co wam powiem? Nie wiem jak smakuje konfitura z czerwonej(...)cebuli, nigdy takiej nie jadłem. Ale z białej jest REWELACYJNA! Wprost genialnie komponuje się na kanapce z pasztetem! Do ciężkich mięs też pasuje. Teraz już nie wyobrażam sobie życia bez niej. Jest stałym elementem moich kanapek do pracy. Od teraz dzielę czas na CPKZC i CKZC czyli Czas Przed Konfiturą z Cebuli i Czas Konfitury z Cebuli. Serio
Marder&Marder Manufactureziemniaki robiłem ostatnio, a o kaszy trochę zapomniałem :) A jak już robiłem, to głównie kuskus i jaglaną, a są tez inne ciekawe rodzaje :) Dziś kasza jęczmienna perłowa z białą kiełbasą :) Jednym z pierwszych przepisów na blogu, jest właśnie biała kiełbasa i często jest wyszukiwana na nim, także postanowiłem zrobić inną wersje, z innymi trochę kiełbaskami :) i z troszkę(...)ładniejszymi zdjęciami, niż w pierwszych dniach bloga :D Składniki : 100g kaszy jęczmiennej perłowej 3 kiełbaski białe surowe 2 pieczaki brunatne 1/2 papryki białej 1/4 cebuli różowej 1/2 pomidora kumato listki sałaty Tat Soi świeży tymianek Przyprawy : papryka wędzona pieprz czosnkowy Woreczek z kaszą jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż
Parowar Facetasamej nazwie. Słodki drink został wynaleziony w Nowym Orleanie przez Philipa Guichet. Grasshopper składa się z dwóch likierów: zielonego likieru miętowego creme de menthe i likieru z białej czekolady creme de cacao blanc. Całość dopełnia śmietana. Drink podawany jest oczywiście schłodzony. A ciasto Pasikonik? Również ma niesamowity smak. Delikatne piankowe nadzienie z wyraźnie miętową nutą i kruchy, mocno czekoladowy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje. Masa wersja I: 150 g białych pianek Marshmallow 125 ml mleka 3.2% 50 g białej czekolady 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
maniapieczeniajeszcze raz dobrze zmiksować. Na jasne dekoracje odłożyć ¼ masy. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować. Na przodzie suknie duży zaznaczyć trójkąt w miejscu, na które trzeba nanieść biały krem. Pozostałą część tortu obłożyć różową masą. Pozostałe dekoracje wykonane są za pomocą trzech rożnych tylek. Tylką do spirali (Wilton 32) i różową masą wykonane są falbanki na połączeniu białej(...)dekorację można zrobić za pomocą dowolnej tylki zakończonej gęstymi ząbkami. W centrum każdego kwiatka znalazł się mały jadalny koralik. Tylką do robienia napisów (Wilton 3) wykonano różowy wzorek na białym przodzie suknie oraz białe detale na połączeniu białej i różowej masy. Podobny efekt można osiągnąć przy pomocy zwykłego woreczka ściętego na rogu. Tylką do robienia listków (Wilton 352) wykonano
Trzeci talerzwywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki(...)osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić)** 500 g białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka
ClauditteMissCookingJaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego(...)łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem, a nawet białą fasolą z puszki, a pomidory 2 czubatymi łyżkami koncentratu pomidorowego.Zupę można także przygotować na żebarkach (około 500 g). Należy je na samym początku umyć i włożyć do garnka
Gospodyni Miejskaświeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem(...)szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright "Mediterranean Vegetables".Moja sałatkaWedług mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny patent. Sałatka jest lekka, chrupiąca i jakaś taka elegancka:) Wyrazisty smak suszonych pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka pietruszki i smak octowej cebulki. Myślę, że danie sprawdzi się jako
Chilli Czosnek i Oliwalubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy(...)drewnianą łychą, aby bigos się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów
Ekspansja smakuwersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej(...)owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo garść pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1/2 małej cebuli natka pietruszki
Kulinarna Pokusalasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku…. Choć wersja jej podania od tamtych lat zmieniła się nie do poznania, smakuje nadal kawą . A jak rozgrzewa po zimowym spacerze(...)płaskie łyżki miodu naturalnego Kawałek kory cynamonowej 1 cm suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa Choineczki z opłatka Bita śmietana do dekoracji Jak przygotować ? Choinki z białej czekolady: Czekoladę
Wanilia i Kardamonjego przebieg życia przeliczony na godziny Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 650 ml śmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie(...)zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie 800 g masy cukrowej czarnej 250 g masy cukrowej szarej 100 g masy cukrowej białej 100 g masy cukrowej czerwonej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno
Wędrówki po kuchnirazem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska(...)świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy
Poezja smakuprzede wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas(...)gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku Proeco bez obaw- w środku czosnek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia od IndexFood cukinia baby jaja ser koryciński swojski u mnie , lub jeśli chcecie mozzarella Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie
Z Kuchni Do Kuchnitajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango, oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping Horse Chardonnay (39,0 zł) Białe wytrawne wino. Lekkie chardonnay. Świeże i orzeźwiające od pierwszego łyka, aż do samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce(...)wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu
królestwo garówżelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni. Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę(...)dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto. Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek tortu. Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię. Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc
Ciasteczkowy Potwórlitr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść(...)zepsutego). Tak przygotowany zakwas zlać do butelki/ słoika i szczelnie zamknąć. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. Żurek: Warzywa obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać żeberka. Dodać białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym
Pociąg Do Kuchnidostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie. Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól i pieprz, oliwa - do natarcia(...)steku biała część pora pół kieliszka wina olej sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora pół opakowania świeżego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych duża łyżka rodzynek sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz
AZgotuj!jest źle. Taki słodki akcent ma swoje plusy, szczególnie gdy niektórzy muszą iść do pracy. Niech więc im osłodzi ten pracowity dzień. Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie połączenie już kilka razy. Tym razem na spód sernika użyłam ciasteczek amaretti, które są przyjemnie słodkie i dają bardzo fany efekt smakowy(...)Masa serowa nie jest zbyt słodka, ale rekompensują to grudni białej czekolady wyczuwalne w serniku. Całości dopełniają maliny, które są lekko kwaskowe. Co tu będę więcej się rozpisywać, chcecie wiedzieć jak smakuje to po prostu go upieczcie. Sernik z malinami i białą czekoladą składniki 200 g ciasteczek amaretti 60 g masła 500 g twarogu półtłustego 200 g serka
Przysmaki Karolkidrugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę żelatyny przygotować w ten sam sposób, wymieszać z ciemną masą, wylać na stężałą białą masę. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wedle uznania ( np startą białą czekoladą, białymi drażami ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuSzaszłyki idealne dla wielbicieli mięsa - białe kiełbaski otulone w plasterkach boczku i sera z dodatkiem warzyw. Poniższe szaszłyki przygotujecie w zaledwie kilka minut. Lubię smak i zapach grillowanego mięsa oraz warzyw, więc te szaszłyki bardzo przypadły mi do gustu. Składniki: białe cienkie kiełbaski (300 g) kilka sztuk szalotek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 100 g boczku wędzonego(...)Kiełbaski przekroić na 2 części. Szalotki obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Plasterki boczku i sera przekroić na dwie części. Białe kiełbaski owinąć serem i boczkiem. Następnie wszystko nabić na patyki szaszłykowe w następującej kolejności: biała kiełbaska, papryka, szalotka, biała kiełbasa itp. Przed grillowaniem całość delikatnie posolić oraz popieprzyć
Ugotowaćsukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dopełniają pokrojone w plastry truskawki zanurzone w soczystej galaretce. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) 700 g twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 łyżki żelatyny(...)wrzątku 25 dag zmiksowanych truskawek 1/2 szkl śmietanki 30% 100 g białej czekolady Dodatkowo: biszkopty na spód (można też po prostu upiec biszkopt) truskawki na wierzch galaretka truskawkowa 1,5 szkl wrzątku 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 25 dag truskawek dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć biszkoptami (ja przy krawędzi formy ułożyłam dodatkowo truskawki
Kto ugości moich gości?Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam raz na weekend do kawy. Składniki: Ciasto kokosowe: 6 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać
Wanilia i Kardamonobłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą(...)jogurtowca z truskawkami. Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę: 65 g margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki wody ½ łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru pudru Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni blaszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem(...)odstawiamy do wystudzenia. Komponujemy tort: Będziemy potrzebować marmolady owocowej; najlepiej własnego wyrobu; grunt, by była kwaśna. Biszkopt brązowy przekrawamy na 3 części za pomocą żyłki; to samo robimy z białym. Warstwę brązową smarujemy cienką warstwą marmolady, Układamy na niej truskawki pokrojone w plastry i maliny. Przykrywamy grubą warstwą śmietany, a na niej dodajemy biały biszkopt i znów marmolada, owoce
BaRepasbardzo nietypowe połączenie, ale zarazem bardzo smaczne! Można powiedzieć, że takie danie dla odważnych i dla tych, którzy nie boją się ciekawych połączeń smakowych. Przygotowałam moją ulubioną, białą rybę – dorsza , którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon(...)biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana
Ostra na SłodkoTarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było(...)już żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki
Poezja smakuTort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia tortu, waflowe rurki, kakaowy krem i biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego tortu wcale nie trwa długo :) To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości. Nie zamieszczam przepisu(...)taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu - kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym - kremu do wykonania kakaowych dekoracji - białej czekolady - wstążek do dekoracji Masa do obłożenia tortu średnicy 21- 23 cm Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego, że masy
Trzeci talerzPoniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki(...)całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka
My Culinary Artkurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu(...)litra zimnej wody i całość gotowałem na dużym ogniu przez 40 minut. Piersi kurczaka pokroiłem w kostkę o boku około 1 centymetra. Dodałem do nich szczyptę soli, niewielką ilość białego pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do kurczaka dodałem także 2 łyżki białego octu winnego i 3 łyżki oliwy, całość bardzo dokładnie wymieszałem i pozostawiłem na 20 minut
Wyprawy kulinarnesitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki krem rewelacyjnie kontrastuje z kwaskowatym musem. Skorupka z rozpuszczonej białej czekolady jest pyszna, jednak wolę wersję standardową, czyli z przypalonym cukrem. Ale tę decyzję pozostawiam Wam - bo że się skusicie na ten deser, nie mam najmniejszych wątpliwości. Creme brulee(...)creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka1/2 szklanki cukruczubata łyżka mąki ziemniaczanejczubata łyżka mąki pszennejcukier waniliowy150 g masła Polewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie)20 ml białej czekolady (opcjonalnie)ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche(...)kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto
Słodka Stronaskładnikina warstwę z białej czekolady* 55 g margaryny* 1 łyżka płynnego miodu* 150 g białej czekolady* 80 g ryzu preparowanegona warstwę z ciemnej czekolady* 55 g margaryny* 2 łyżki płynnego miodu* 150 g czekolady deserowej lub mlecznej* 90 g ryżu preparowanegoSposób wykonaniaPosmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.Dla przygotowania(...)warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać.Przełożyć do formy docisnąć i wyrównać wierzch.Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Zdjąć
Mix smakucałego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa(...)kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in EnglishPiernikowe ciastko z płynnym wnętrzem(8 ciastek)czas przygotowania 40 minSkładniki:170 g białej czekolady , posiekanej110 g margaryny Palma, pokrojonej w kostkę1/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta startej skórki cytrynowej4 żółtka4 białka3/4 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki mielonego(...)małym rondelku, na małym ogniu rozpuść margarynę z białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy żółtka (po 1 na raz).W misce miksera umieść białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj
karmelowyujmuje.A smak... Moi drodzy, przy jedzeniu tych serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej(...)gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 250 ml masy serowej, zmiksować.1 i 1/4 listka żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne(...)digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekolad
Pożeraczka, czyli raz adobrzewadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 50ml śmietanki 30% 6 kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie(...)około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość do góry nogami. Chłodną białą polewę wylewamy na ciasto dokładnie rozsmarowując i wygładzając nożem. Ciemną czekoladę przekładamy do rożka lub do specjalnego urządzenia do ozdoby ciasta. Wybieramy wówczas jak najcieńszą końcówkę. Z ciemnej czekolady robimy
Kolizje Smaków