biała - 7122 przepisów (strona:24/475)

Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 153

główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi, zielonymi i fioletowymi. I mimo, że są pędami tego samego gatunku rośliny, to ich kolor zależny jest od sposobu hodowli. Szparagi białe, to te najbardziej popularne. Ponieważ rosną pod ziemią(...)rosną nad ziemią dosyć szybko zmieniają swoją barwę na zieloną. Trudność w uprawie tej odmiany ma wpływ na cenę. To najdroższa ze wszystkich odmian. W moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem w jaki sposób je podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu

Jacob Tastes
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 245

Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem(...)Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru

Słodkie okruszki
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 160

roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne(...)Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki

Zawsze głodna!
Miniserniczki muscovado z truskawkami 147

też doskonały moment na wykorzystanie mrożonych zapasów. Dzisiaj przedstawiam wam mini-serniczki z nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado, który jak dla mnie ma bardziej delikatny i subtelny smak niż zwykły biały cukier . Oczywiście jeśli nie macie w kuchni tego cukru możecie użyć trzcinowego, ale dodatek Muscovado nada serniczkom piękny kawowy kolor. Przepis nie jest skomplikowany a efekt zachwyci zarówno miłośników sernika(...)krotnie zmielonego  75 g ciemnego cukru typu Muscovado  50 g drobnego cukru do wypieków  2 łyżki budyniu śmietankowego  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  50 g białej czekolady w wiórkach lub startej na grubych oczkach  2 jajka (duże) ok 200 g truskawek wcześniej rozmrożonych pokrojonych na plasterki Do dekoracji : posypki Delecta  250 ml schłodzonej

vaniliowoczekoladowa
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc 163

Wielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku   Składniki szybka wieprzowa 1,5 kg  karkówka 1,5 kg sól - 50 g pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony czosnek - 5 ząbków woda - 300 ml wody zimnej majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak jelita  Turbo Smak przyprawa do białej(...)Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam do mielenia .Zmieliłam na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełożyłam do dużej miski, wsypałam majeranek,sól,pieprz i przyprawę do białej kiełbasy. Dodałam zimną wodę,sprasowany czosnek i wyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków

Różowa kuchnia
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 171

rynku dostępne są trzy rodzaje komosy, sprzedawanej jako coś w rodzaju kaszy: biała - najpopularniejsza, charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkim smakiem czerwona - zachowuje lepszy kształt po ugotowaniu niż biała, najbardziej wartościowa pod względem składników mineralnych i błonnika czarna - najrzadsza, bardziej ziemista i słodsza niż biała Do dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć

Powiedz dietom nie
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 345

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz(...)już wyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji

Naturalna Kuchnia
Koktajl owocowy z białym winem i miodem 84

Dzisiaj powstał kolejny koktajl, tym razem jednak dla dorosłych, bo z białym winem alzackim, to moje ulubione ostatnio. Wyszedł bardzo smaczny, z wyczuwalną nutką wina. Na blogu nazbierało się już sporo koktajlowych przepisów za cały rok, jest w czym wybierać, a moja głowa wciąż pełna nowych pomysłów na przepisy.  Koktajl owocowy z białym winem i miodem Składniki: 1 porcja(...)banan 2 kiwi białe półwytrawne wino 1/2 łyżeczki płatków owsianych miód Przygotowanie: Do blendera kielichowego przekładamy obrane i podzielone na mnijesze kawałki owoce, wlewamy białe wino i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wina, na koniec dodajemy do smaku miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 208

pojemników, który pozwala mi uniknąć rozprzestrzeniania się  aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni  najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe(...)fetą np. Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą 167

słodka, biała czekolada! W końcu owoce i jogurt to dla ciała a czekolada dla ducha, prawda? Nie ważne... ważne, że smakuje pysznie! Mniaaam! Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą Składniki: mango, 100 g (tabliczka białej czekolady), 10 herbatników, 400 g jogurtu naturalnego. Wykonanie: Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mango obieramy, połowę kroimy(...)kostkę a połowę blenderujemy na mus. Pokrojone w kostkę mango układamy na dnie kubeczków. Jogurt naturalny miksujemy z białą czekoladą i przykrywamy nim mango. Herbatniki mocno kruszymy i posypujemy nimi jogurt. Na wierzch deseru nakładamy po łyżce musu z mango. Smacznego

paapilotkaa
W kuchni Kari: ryż i kasze 154

nich najczęściej: - RYŻ NATURALNY (brązowy): jest to ryż pełnoziarnisty, a więc zachowuje wiele cennych minerałów i witamin znajdujących się w otoczce. I oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek(...)Czas gotowania: 35 minut - RYŻ CZERWONY: również ryż pełnoziarnisty, z łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek

Wegańska kuchnia orientalna
Szkło gastronomiczne do serwowania alkoholu w restauracji 137

szampan zawsze stał w wiaderku z lodem, zaś kieliszki napełniane były maksymalnie do ¾ wysokości. Kieliszek powinien być trzymany za nóżkę, aby nie rozgrzewać dłonią alkoholu w jego wnętrzu. Wino białe Do wina białego stosowane są kieliszki stosunkowo smukłe, wykonane z bardzo cienkiego szkła, na wysokiej nóżce. W przypadku win lekkich, stosowane są kieliszki o rozchylającej się krawędzi, zaś w przypadku(...)cięższych, które wymagają większej przestrzeni w kieliszku, najlepszym będzie kieliszek o kształcie bardziej bulwiastym. Wino białe najlepiej powinno być serwowane po posiłku, zaś kieliszki powinny być wypełnione maksymalnie do połowy czaszy. Wino czerwone Wina czerwone powinny być serwowane w kieliszkach na nieco krótszych nóżkach, wykonane z cienkiego szkła, a nieco większe czaszy, niż w przypadku kieliszków do wina białego. Jedynie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słodkie maleństwa z poziomkami 172

ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód i wątpliwości co do efektownej barwy borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane poziomki i odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania ich czekoladą. Metoda z nabijaniem na wykałaczkę w tym wypadku nie zdała, niestety, egzaminu. Zamiast tego(...)użyć mrożonych truskawek - też będzie pysznie. Jeśli chodzi o temperowanie czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z białych szparag z białym winem 100

Sezon na szparagi w pełni. Są coraz tańsze.  Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki. białe szparagi olej rzepakowy 150 ml białego wina białego wytrawnego biała cebula czosnkowa  duży korzeń pietruszki kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 % sól i pieprz gałka muszkatołowa czarny sezam(...)kilka gałązek rzeżuchy Obierz szparagi, odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę -  ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate

AZgotuj!
Biała nutella z migdałami 131

Bardzo lubię białą czekoladę. Nie kupuję jej często, bo mogłabym się uzależnić.  Dziś wykorzystam ją do przełożenia ciasta marchewkowego. Dawno nie rozpuszczałam białej czekolady. Miałam złe wspomnienia. Kilka lat temu zważyła mi się w nieodpowiednim momencie. Wypiekłam przepyszne makowce. Chciałam je ozdobić białą czekoladą, ale wyszła  tłusta breja. Wtedy w ruch poszedł cukier puder(...)dziś wszystko się udało. Wyszedł pyszny krem.  2 tabliczki białej czekolady Milka ( takiej użyła) 50 mililitrów śmietanki kremówki w pokojowej temperaturze  50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w pokojowej temperaturze  migdały w słupkach lub płatki Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Zestawić. Cienką stróżką wlewać śmietankę i mleko energicznie mieszając. Na koniec dodać migdały i przelać

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania