biała - 7122 przepisów (strona:25/475)

Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 238

calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta(...)grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka  (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków świeżej bazylii 6-8 listków świeżej szałwi ( można pominąć) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

DefinicjaSmaku
Trufelkowy deser z malinami. 163

jest wytrawna i mocno kakaowa. Dla podbicia smaku czekolady dodałam do niej odrobinę kawy. Całość ze świeżymi, lekko kwaskowymi malinami stanowi wspaniały deser. Polecam! SKŁADNIKI masa z białą czekoladą 150g serka mascarpone 100g białej czekolady 3 łyżek wódki lub białego rumu 1 łyżka mleka w proszku ( opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka) masa z gorzką czekoladą 150g serka(...)pudru 3 łyżki wódki lub rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody dodatkowo 1 duży wafel lub kilka sztuk mniejszych świeże maliny, jagody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Białą i gorzką czekoladę ( każdą oddzielnie) roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 2. Składniki na obra kremy (poza czekoladą) umieścić w dwóch miseczkach. W każdej z miseczek zmiksować składniki

DefinicjaSmaku
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 160

danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne . Składniki: 500g schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie(...)kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy

Pyry na Gaz
Zupa jarzynowa letnia 185

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior(...)kapusty białej 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą

Moja Delicja
Rolada Rafaello z truskawkami. 188

Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się(...)ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 110 g cukru 100 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) 100 g wiórków kokosowych około 420 g truskawek płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 585

Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta

Mała Cukierenka
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 187

łyżkę masła) 50 g orzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione(...)cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy

Kuchnia Prezydentowej
"Wino i sery" - finał akcji 122

samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie  Castroviejo Crianza, Rioja DOC – czerwone wytrawne o głębokim(...)starzone w     dębie - argentyńskie Jean Bousquet, Malbec Reserva – czerwone wytrawne bardzo ciemne z aromatem    czarnej porzeczki i jagód - francuskie Château La Foncalpre, AC Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu

Wiem co jem
Sernik "Kopiko" 244

szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka 100 g masła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną(...)oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać. 3. Podzielić masę na trzy części. Białą część wylać na kruchy kawowy spód do drugiej części wlać połowę zaparzonej kawy w 4-5 łyżkach gorącej wody –kawa ma być przestudzona. Wymieszać, wylać na białą masę

Wanilia i Kardamon
Biały Barszcz 163

Wielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka(...)czosnek. Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i dodaje delikatnie do zupy. Doprawiam do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem oraz ok 2 łyżeczkami majeranku. Podaję na gorąco z pokrojona białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Posypuję natka pietruszki. Pycha

ChilliJemy
Bigos nad bigosami 141

razem jestem niesamowicie dumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów  1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki(...)czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą

Kuchenna Kontrrewolucya
Biała kiełbasa w piwnej marynacie 202

Biała kiełbasa w piwnej marynacie, co to dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki(...)łyżki musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą kiełbasę pozbawioną osłonki (szczewa). Do marynowania wygodnie jest użyć zamykanego pojemnika hermetycznego ułatwia to obrócenie kiełbasy w marynacie na drugą stronę. Marynuję ok 3-4h trzymając w lodówce. Grilluję na średniej temperaturze aby właściwa temperatura doszła do środka a kiełbaska spokojnie nabierała rumieńców

Mechanik grilluje
Sernik z białą czekoladą i malinami. 462

coś wyśmienitego. I tak właśnie jest :) Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis . Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny  .... Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód: 120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane(...)sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych) 50 g białej czekolady na polewę  Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji mokrego  piasku

Malinowa Kawiarenka
Bigos ze świeżymi grzybami 403

udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek(...)jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest

Kulinarna Patilogia
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 167

miesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom.      Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć(...)samemu wypracować. Nawet coś takiego, jak technikę gotowania szparagów.      Na co dzień, w sezonie, spotykamy dwa kolory szparagów, które ustalają się w wyniku dostarczanego światła: białe, które uprawia się w kopcach oraz zielone, które zyskują swoją barwę dzięki sporej dawce słońca. Wyczytałam ostatnio, że istnieje również barwa fioletowa, ale uprawa jest na tyle ciężka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania