Wiem, wiem, biała rzodkiew wydziela specyficzny, dla niektórych wręcz odstręczający zapach. Smak dla innych też bywa średnio zachęcający. Jednakże połączona z odpowiednimi składnikami staje się delikatna - wręcz słodka - a jej "kontrowersyjny" zapach gdzieś znika. SKŁADNIKI 1 średniej wielkości biała rzodkiew garść rodzynek gęsty jogurt/śmietana 1 łyżeczka miodu lub cukru odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego(...)szczypta pieprzu szczypta soli WYKONANIE Białą rzodkiew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, garść rodzynek, łyżeczkę miodu szczyptę pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, a całość mieszamy. Surówka najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce. Lubicie białą rzodkiew
ZofianaSernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem(...)białej czekolady, gruszki natomiast karmelizowałam w mieszance masła i cukru. Prosty przepis, niewiele składników i wyborny smak. Czego chcieć więcej? :-) Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła
Smakołyki Berenikiśniegu zrobiły się duże i spływały z nieba powoli, majestatycznie. Gdy wysłałam Tacie zdjęcie, skwitował je krótko: przynajmniej będziecie mieli białe Święta. Chociaż jedne w tym sezonie. Fantastycznie... Ubrałam się ciepło, i zabrałam Ptysię na spacer. Gdy tylko zobaczyła białą ulicę, szybko zawróciła. Musiałam ją dłuższą chwilę przekonywać, że jeśli teraz nie załatwi swoich potrzeb, to będzie czekać, dopóki(...)płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 35 g kakao 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wody 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g ciemnej czekolady (70%) Płatki wymieszać w misce. Kakao, miód, cukier, olej, ekstrakt i wodę wymieszać w garnuszku. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu nie można się w nich nie zakochać, i już.Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka. Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio pasuje mi... Do wszystkiego.Poza czekoladą dokonałam jeszcze paru zmian, żeby(...)wszystko dobrze się ze sobą komponowało. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrastał. W czasie suszy matowy, po deszczu błyszczący. Koloru zielonawego, oliwkowego, żóltozielonego, białozielonego, czasami ciemniejszy na środku.Brzeg gładki, bez prążków.Od spodu kapelusza białe blaszki - gęste, wybrzuszone, ale dość wąskie. U młodych owocników zakryte białą osłoną.Trzon pełny, walcowaty, biały, białawy albo zielonkawy lub oliwkowozielony. Lekko zwężający się ku górze a przy podstawie bulwiasty z wystającymi, skórkowatymi kawałkami(...)pochwy, resztkami osłony. Na powierzchni z widocznym szarozielonym, zygzakowatym wzorkiem. W górnej części przyrośnięty, zwisający i bruzdowany biały pierścień - pozostałość po osłonie blaszek. Miąższ delikatny, kruchy, biały i tylko pod skórką kapelusza lekko zielonkawy. Zapach przyjemny, słodkawy. U starszych owocników nawet mdlący, ziemniaczany. Smak łagodny, przyjemny.Muchomor sromotnikowy to grzyb śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości
Smaczna Pyzałyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy je na durszlaku, odciskamy nadmiar płynu. Na suchej patelni prażymy białą gorczycę, aż poczujemy intensywny zapach i zacznie „wyskakiwać” z patelni podobnie jak to się(...)przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę. The post Sos kurkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmodyfikować dawać do nich wszystko owoce suszone, owoce świeże, ziarna, no wszystko. Na ten tydzień w skład mojego musli wchodzi: płatki owsiane otręby owsiane otręby pszenne siemię lniane morwa biała żurawina suszona złote jagody inków Moje musli łączę z jogurtem naturalnym z łyżeczką miodu. Mmmm... No to teraz ciekawostki co to jest ta morwa biała i złote jagody(...)inków (długie ale warto doczytać info pochodzi ze strony www.gojishop.pl): MORWA BIAŁA: Suszone morwy są popularnym ziołowym suplementem, stosowane w leczeniu chorób wątroby, nerek oraz jako naturalny antybiotyk. Morwy są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Przede wszystkim owoce rośliny zawierają 15-31% wysokiej jakości protein, kwas askorbowy, b-karoteny, żelazo, cynk, potas, wapń oraz fosfor i magnez, ogromną
Brzuszki ŁakomczuszkiTarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło(...)tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem masy śmietanowej
Smakołyki BerenikiINKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * likier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło – 1 pełna łyżeczka * cukier 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko gotujemy z mlekiem kokosowym, zalewamy kawę Inka, rozpuszczamy, dodajemy(...)likier kokosowy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Wiórki kokosowy przesmażamy z masłem i cukrem. Na dno szklanki układamy porcję kokosu. Zalewamy kremem białej czekolady i przygotowaną kawą. Dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną 36% ( dodatkową ) i posypujemy lekko podprażonym kokosem. Smacznego
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)łyżka śmietany. Ser: - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego - 350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2% Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kubki smakuDelikatny i aromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :) PIERNIK: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)sodu 3/4 szklanki piwa ciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka soku z pomarańczy skórka z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250g twarogu mielonego 150g czekolady białej 1/2 szklanki śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie
https:KKuchniaMniamKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne
Ania i Marcin gotująochotę od razu ją rozkroić. Powstrzymuję się jednak; czekam aż ostygnie, żeby udekorować ją odpowiednio. Już za chwilę Halloween, wyciągnęłam więc z szuflady barwniki czarny i pomarańczowy, i białe cukrowe kosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni(...)się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt znowu nadejdzie. Udekorować można ją klasycznym białym lukrem, jeśli ktoś nie ma ochoty emanować halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze jest wnętrze ... Babka dyniowo-kakaowa z kosteczkami Składniki: (na formę do babki o pojemności
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakaron z „białym serem” Gdy jeszcze byłem małym brzdącem, od czasu do czasu lubiłem zjeść makaron z białym serem , natomiast po przejściu na weganizm stało się to niemożliwe z wiadomych powodów. Na długi czas zapomniałem o tym dyskomforcie, aż wczoraj nagle na mnie spłynęła ochota zjedzenia go w towarzystwie czekoladowego makaronu i malin. Co prawda(...)się oszukiwać, że jest to 1:1 makaron z białym serem , który pamiętam. Bardziej makaron z masą sernikową. Mi jednak to zupełnie nie przeszkadzało w zjedzeniu go ze smakiem Tofu do zastąpienia? Tak! Jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tofu, to nie odpuszczaj tego przepisu. Zrób po prostu wszystko według poniższej instrukcji, tylko tofu zastąp ugotowaną kaszą jaglaną. Również
Blendmanprzodu, ale za to przywitałam go słodko, kremowo i orzechowo, bo taki jest ten torcik, po prostu pyszny. Wykonanie go zajmuje troszkę czasu, ale smak to wynagradza. Orzechy laskowe, biała czekolada, krem mascarpone, śmietana kremówka, nie ma wyjścia to musi smakować :) Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: (inspiracja: Kulinarne Wyskoki ") Buszkopt: 5 jajek rozm. L szczypta soli(...)szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej Krem: 200 g orzechów laskowych 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 500 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego) Polewa i dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka
Simply Food