Wielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka(...)czosnek. Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i dodaje delikatnie do zupy. Doprawiam do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem oraz ok 2 łyżeczkami majeranku. Podaję na gorąco z pokrojona białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Posypuję natka pietruszki. Pycha
ChilliJemyrazem jestem niesamowicie dumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki(...)czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą
Kuchenna KontrrewolucyaBiała kiełbasa w piwnej marynacie, co to dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki(...)łyżki musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą kiełbasę pozbawioną osłonki (szczewa). Do marynowania wygodnie jest użyć zamykanego pojemnika hermetycznego ułatwia to obrócenie kiełbasy w marynacie na drugą stronę. Marynuję ok 3-4h trzymając w lodówce. Grilluję na średniej temperaturze aby właściwa temperatura doszła do środka a kiełbaska spokojnie nabierała rumieńców
Mechanik grillujecoś wyśmienitego. I tak właśnie jest :) Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis . Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny .... Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód: 120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane(...)sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych) 50 g białej czekolady na polewę Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku
Malinowa Kawiarenkaudanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek(...)jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest
Kulinarna Patilogiamiesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom. Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć(...)samemu wypracować. Nawet coś takiego, jak technikę gotowania szparagów. Na co dzień, w sezonie, spotykamy dwa kolory szparagów, które ustalają się w wyniku dostarczanego światła: białe, które uprawia się w kopcach oraz zielone, które zyskują swoją barwę dzięki sporej dawce słońca. Wyczytałam ostatnio, że istnieje również barwa fioletowa, ale uprawa jest na tyle ciężka
W kuchni Karmel-itkiłyżki cukru pudru + można dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki kakaowe lub jasne typu petit beurre polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30% przepis na polewę znajdziecie tutaj a biała: wystarczy 1/4 kostki(...)jednej dodajemy kakao. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 x 6 ciastek- moje były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostał zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb razowy. No i kaszę gryczaną dodałem(...)dodaniu kaszy delikatnie wymieszałem ciasto drewnianą kopyścia. Dzięki temu ziarenka kaszy nie rozmiksowały się, pozostały całe i są pięknie widoczne po upieczeniu chleba. Widoczne zwłaszcza, że kasza gryczna była biała. Chleb pyszny, ale nie ma aromatu typowego dla prażonej kaszy. Stosunkowo wilgotny dzięki tejże kaszy. Fajne w nim jest jeszcze to, że jest niezwykle łatwy do zrobienia. Najpierw zaczyn
Grahamka, weka i kajzerkaobierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi – są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać – sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku. Fioletowe szparagi(...)tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 – 10 minut. Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane. BIAŁE SZPARAGI: Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części
Ostra na Słodkowstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. Masa biała: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy(...)masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany śnieżki 7 łyżek cukru pudru 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zostawiamy aby napęczniała. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy
Apetyczna babeczkasmakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami! Smakuje wspaniale! Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select. Seria dedykowana jest dla profesjonalnych kucharzy i cukierników. Waga tych opakowań robi wrażenie! Każde z nich jest(...)kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietanki kremówki 30 %, 100 g białej czekolady, 3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać posiekane
Plate of Joyoknem ponuro, zimno i dżdżyście w kuchni pojawia się właśnie on. Sprawdza się również podczas imprez i następnego dnia, gdy potrzebna jest szybka "regeneracja". Tym razem zaszalałam oprócz białej kiełbasy dodałam również kiełbasę głogowską i jajka ugotowane na twardo. Takiej wersji było mi właśnie trzeba. Nie jest to żurek na zakwasie, bo czasem zdarza się, że zachce mi się(...)już na to czasu, ale zapewniam jest bardzo smaczny. Jeśli masz jednak trochę czasu przygotuj go dzień wcześniej- będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki: 4 białe kiełbasy 2 kiełbasy głogowskie (lub inne. ważne, żeby były niezbyt tłuste i dość mięsiste). 2 żurki w torebce (u mnie niezawodny Winiary) 1 cebula 4 jajka 1 litr maślanki 4 duże ziemniaki sól pieprz 1 łyżka
Wielki apetytmnie to świetna alternatywa dla tradycyjnie parzonej białej kiełbasy na Wielkanocnym stole. Duszona na czerwonym winie cebulka idealnie pasuje również do majeranku i musztardy. Przyznam szczerze, że myślałam, że nigdy nie polubie "białej" a okazało się, że smakuje mi i to bardzo. Wypróbuj przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu a efekt lepiej(...)niż zadawalający. Daj znać jak smakowało. Składniki: 2 białe, surowe kiełbasy dobrej jakości 1 duża cebula 50 ml wytrawnego wina sól pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Cebulkę pokrój w cienkie półkrążki. Przesmaż na gorącej patelni zwilżonej olejem. Dodaj czerwone wino i odparuj. Formę do zapiekania wyłóż cebulą, na której połóż białą kiełbasę. Wierzch posmaruj musztardą i posyp
Wielki apetytmają wtedy w sobie posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny suchy dzień, oczywiście z dala od dróg i pól uprawnych, aby uniknąć zatrucia pestycydami. Zebrane kwiaty rozkładamy na białym papierze, dzięki temu wszelkie owady szybko "wyemigrują". 2. Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy przez ok 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. 3. Następnego dnia wywar odcedzamy(...)dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego
Kuchnia domowa Anibyło kilka pozycji, dla których można się było zatracić. Ale zacznijmy po kolei. Pierwsza do naszych kieliszków trafiła Cava Mont Ferrant Berta Bouzzy – intrygująco owocowe, świeże i rześkie białe wino musujące. Intrygujące ze względu na fakt użycia oprócz tradycyjnych odmian Macabeo, Xarel.lo i Parellada 15% Chardonnay, które dodatkowo było starzone w beczkach. Efekt końcowy bardzo udany i godny polecenia. Kolejne(...)stylu do Xarel.lo daje świetne i aromatyczne wina do letniej hiszpańskiej kuchni. Ciekawostką może być, że z winiarni tej widać wieże znanej barcelońskiej świątyni Sagrada de Familia. Kolejne dwa białe wina to Flor de Vetu Verdejo z Ruedy oraz Gran Cova z odległego Rias Baixas w Galicji. Świetne na letnie popołudnia, orzeźwiające i aromatyczne, choć czasem pełne niespodzianek, nawet podczas
królestwo garów