biała - 7122 przepisów (strona:31/475)

Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 187

kiełbaskę zrobiłam na obiad w II dzień Świąt Wielkanocnych.  Zainspirowała mnie Ewa swoim przepisem na kiełbaskę marynowaną w czerwonym winie ( przepis tutaj ). Spodobał mi się pomysł całonocnego marynowania białej kiełbaski, a że do kiełbasy generalnie preferuję piwo, w nim właśnie postanowiłam zamarynować. Marynowanie przedłużyłam do 24 godzin i upiekłam z cebulą i ziołami. Efekt zaskakująco smaczny, posmak piwa(...)ciemnego piwa Andechs, z polskich odpowiedników polecam Żywiec Porter, Okocim Palone, Okocim Porter). Marynowana przez 24 h w ciemnym piwie, następnie pieczona w miodzie, piwie, cebuli i aromatycznych przyprawach biała kiełbasa smakowała naprawdę świetnie. Dla wszystkich amatorów mięs i kiełbas danie idealne. :)            Ewo droga, dziękuję za inspirację, kolejny

Kuchnia Prezydentowej
Bigos 194

bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki(...)Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła i 1 pokrojoną na piórka cebulę a następnie wrzucamy poszatkowaną, ugotowaną białą kapustę i dusimy 15-20 min. Następnie obie kapusty łączymy, dusimy oraz przyprawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło (1 łyżka) i dodajemy 1 cebulę a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę

Kuchenne Wariacje
Bziała kiełbasa w piwzie 176

Kolejna porcja jedzenia po warmińsku. Szybko, tak na obiad, jak na kolację, czy śniadanie. Pyszna z pomidorami i tostem lub ziemniakami z kapustą - biała kiełbasa gotowania w jasnym piwie. 1kg surowej białej kiełbasy 2 puszki jasnego piwa (1litr) 2 średnie cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz odrobina tartego żółtego sera Piwo przelewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli. Do piwa wkładamy białą kiełbasę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na maśle, po czym dorzucamy do piwa i kiełbasy. Całość gotujemy około dziesięciu minut na małym ogniu, pod przykryciem. Kiełbasę wyjmujemy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy na ciepło. Sos można również przetrzeć przez sito lub zmiksować

Kuchenna Kontrrewolucya
Żurek noworoczny 167

używaniu życia towarzyskiego - są to prawdziwy rosół z kury (przepis na pewno się tu znajdzie) no i oczywiście wspomniany już żurek.  Prezentowany przeze mnie przepis to żurek na białej kiełbasie, jeden z kilku jakie robię.  Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie.  Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów(...)majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru wrzucić obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, pokrojony

Garniec Magalie
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 160

możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego(...)wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kiełbasa się „zetnie” nakłuwamy ją podczas gotowania aby puściła smak do naszego

Kulinarna Patilogia
boczek duszony w winie 196

bejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa  Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą , zalewamy winem oraz dodajemy rozmaryn  i dusimy około 15-20 minut , doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku . Mięso porcjujemy,  sos odcedzamy na sicie i  przelewamy do zgrillowanej wcześniej czerwonej cebuli , dekorujemy kiełkami. Ugotowaną do miękkości brukiew blendujemy ze śmietaną , kurkumą oraz solą , gorący mus układamy na talerzu . Miód karmelizujemy na patelni dodając wydrylowane wiśnie

na gazie
Sernik na zimno wersja mini 221

się "prawie" sam ;) Robi się coraz cieplej, a takie desery są jak najbardziej pożądane w gorące dni ;) Z podanych składników otrzymacie 6 porcji. Składniki: 0,5 litra mleka 300g białego sera twarogowego 125g margaryny 1,5 łyżeczki kakao 200g cukru 25g żelatyny cukier waniliowy galaretka żelki Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z żelatyną. Studzimy. Margarynę rozpuszczamy i również(...)cukier i cukier waniliowy. Dodajemy margarynę i mleko z żelatyną. Wszystko blendujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i blendujemy, drugą połówkę pozostawiamy białą. Na spód szklaneczki wylewamy ciemną warstwę. Wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Następnie wylewamy białą warstwę, wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Pamiętajcie, że białej

Czerwona Porzeczka
Szarlotka z białym winem. 113

długi majowy weekend sporo odpoczywałam po ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło(...)tylko mnie ale i moich czytelników. Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
zupa szparagowa 156

maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję, że nam się udało Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz(...)Masło rozpuścić. Do ubitych żółtek stopniowo, bardzo powoli dodawać rozpuszczone i gorące masło. Całość ma stać się gęsta i mieć konsystencję majonezu. Zupa Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi należy dokładnie obrać obieraczką. Od samej góry, pozostawiając nieobraną łebek, do samego dołu. Koniecznie należy pozbyć się zdrewniałej części szparaga, odcinając od dołu ok. 2 cm – można je wykorzystać

zabawa smakiem
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy(...)Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości

Plate of Joy
Szparagi białe z czosnkiem niedźwiedzim 157

wiadomo są składnikiem kolagenu i keratyny. Czosnek niedźwiedzi- najbogatsza w związki siarki roślina w Europie łagodzi bóle reumatyczne stawów, gdyż działa przeciwzapalnie oraz wspomaga wątrobę w procesie odtruwania. Białe szparagi z czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 300 g szparagów białych; 5 g czosnku niedźwiedziego; 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 g startego sera długo dojrzewającego; szczypta soli i pieprzu. Krok po kroku(...)Białe szparagi myję, obieram po całości poniżej główki i odcinam twarde końcówki. Następnie paruję je w parowarze 15 minut. Pokrojone liście czosnku miksuję z oliwą, solą i pieprzem na gładką masę.           Kiedy szparagi są już gotowe, przekładam na talerz, polewam czosnkiem z oliwą i posypuję serem. Smacznego

Życie na widelcu
Szparagowa potrawka z cukinią 152

się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymaże to wspomnienie. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 600g piersi z kurczaka Średnia cukinia 500g białych szparagów 200ml śmietanki słodkiej 12% 2 czubate łyżki mąki Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około(...)wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści

Pyry na Gaz
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9168

Weselna Dama" to wspaniałe ciasto wzorowane na przepisie Siostry Anastazji. Charakteryzuje je przepyszna masa budyniowa, makowy biszkopt, herbatniki nasączone alkoholem oraz biała czekolada (jeżeli nie przepadamy za białą czekoladą możemy użyć mlecznej lub gorzkiej) - ciasto możemy również przełożyć konfiturą porzeczkową dla złamania słodyczy. Całość  tworzy przepyszny wypiek, który z pewnością warto przygotować w naszych domach. Ciasto "Weselna(...)masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka do nasączenia  polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki  lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie

Słodka Strona
Babeczki z Myszką Miki 152

jednolitej masy. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem(...)wysypać bułką tartą. Nakładamy na zmianę białą i ciemną masę. Pieczemy około 25-30 minut aż babeczki będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić

Ciastkozercy
Zupa miso 162

późniejszym etapie fermentacji w paście miso pojawiają się też bakterie fermentacyjne, a pasta staje się aktywna biologicznie, nabierając właściwości antyoksydacyjnych. Pasta miso może mieć różny kolor i smak. Białe miso (shiromiso) dojrzewa krótko, ma zwykle barwę złocistą i jest łagodniejsze niż inne rodzaje pasty. Miso czerwone (akamiso) jest czerwonawo-brązowe, bardziej słone i dłużej dojrzewa. Spotkać można też miso mieszane(...)fermentowanej soi. Ważne, by robić to już po zakończeniu gotowania, dzięki czemu nie utraci ona swych dobroczynnych właściwości. Składniki (dla 2 osób): 1 marchew 1 pietruszka 1/2 korzenia selera biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów shitake 2 łyżki pasty miso 180 g naturalnego tofu nieduży kawałek suszonych grzybów nori 1 łyżka białego sezamu Sposób

W SMAK