biała - 7122 przepisów (strona:40/475)

Szparagi 154

szparagi. Nie trwa on zbyt długo więc warto się nacieszyć i nasycić tym warzywem w pełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół(...)wodą (wodę warto lekko posolić i dodać szczyptę cukru).  Czas gotowania W zależności od grubości szparagów czas może się nieco zmieniać. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut. Białe od 10 do 15 minut. Smażenie Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie

Kolizje Smaków
Czas na SZPARAGI... 104

Wreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu(...)prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola).  Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej.  Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło  sól, cukier Sposób 1. PRZYGOTOWANIE. Szparagi dokładnie obrać, od góry do dołu, zaczynając tuż pod główką. Usunąć zdrewniałe końcówki, moje szparagi były tak świeże

Kuchenne aromaty
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 176

bardzo tego chcesz - znajdą. Klient nasz pan , nieprawdaż...? Oprócz zwiedzenia magazynów nakarmiono nas największymi bułkami, jakie w życiu widziałam, a także częstowano słodkościami. Był więc mus z białej czekolady - najdelikatniejszy, jaki jadłam (obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej(...)miły, że zgodził się dla nas zrobić wyjątek - być może więc już niedługo ugoszczę taki sprej w domu. Były też całuski, ale z niespodzianką. W polewie z obłędnie słodkiej białej czekolady krył się bowiem dość kwaśny mus malinowy. Pyszności! Jedliśmy również czekoladki - największe wrażenie zrobiły na mnie te białe w kropeczki, szczególnie, że skorupka była niesamowicie cienka! To już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremowy Sernik z Malinami 128

pogoda do końca nie dopisała tak kawałek tego otóż serniczka wynagrodził nam jej brak. Sernik jest wspaniale kremowy, wilgotny, lekki, puszysty, z wyczuwalną, orzeźwiająca nutką cytryny, z malinami i białą czekoladą. Bardzo Wam polecam. Goście byli zachwyceni smakiem a mój mąż, osobisty miłośnik serników złożył już zamówienie na kolejny Składniki na spód: 200 g kruchych ciastek w mlecznej czekoladzie(...)kremowego typu Philadelphia 250 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka skórka i sok z 1 cytryny 50 g mąki pszennej 150 g świeżych malin 50 g białej czekolady Serek ucieramy z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo jogurt naturalny i jaka. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i mąkę. Ubijamy krótką chwile

Made By Mom And Son
Szybki cytrynowy torcik 220

herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd(...)użyłam takiego gotowego ze sklepu, ale na pewno pokusze sie kiedyś o zrobienie domowego) - 250 g truskawek - kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej papierem do pieczenia tortownicy, i wyklejemy nią dno. Wygładzamy okragłą stroną łyżki. Tortownicę wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 208

chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej sól, pieprz olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE (komosa ryżowa, quinoa(...)biała): Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na bardzo drobnym sicie intensywnie mieszając przez kilka minut. Jeśli ziarna przelatują przez sito. Płucz komosę w misce, zmieniając wodę trzy razy, aż przestanie się pienić. Nie płuczemy zbyt długo, gdyż później może nam się rozgotować. Komosę gotujemy w proporcjach 1 szklanka komosy : 2 szklanki wody i szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami 163

zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego sera mozzarella (również można kupić w Lidlu(...)łyżka wina Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wołowe zrazy w potrawce na winie 201

przepada za wszelkimi roladkami, a tym bardziej jeżeli są one wołowe. A Wy takie lubicie ? Zraziki przygotowałam w klasyczny dla nich sposób z musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto(...)Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację.  Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie  SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie  1 ząbek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 210

węglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól biały pieprz papryka w płatkach łyżka masła 400ml śmietanki słodkiej(...)gałka muszkatołowa 6-8 pomidorków koktajlowych lub dwa duże 400g makaronu pełnoziarnistego sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania

Pyry na Gaz
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 197

www.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb.  Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wilgotny - taki jaki powinien(...)poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej niż się spodziewałam! Zapraszam do przetestowania (a zwłaszcza do eksperymentowania z różnymi dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód:   250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone

Jedzeniomania
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 161

Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części(...)oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso.   Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm  szparagi

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa pieczona w piwie 181

Pyszny obiadek z białą kiełbaską w roli głównej. Kiełbaska zapieczona jest w piwie pod warstwą musztardy. Do tego gotowane ziemniaczki, buraczki i sos jogurtowo-majonezowy chrzanowy na zimno. Ależ to była wyżerka. składniki: 4-5 szt białych surowych kiełbasek 3 łyżki musztardy delikatesowej lub francuskiej ok 200 ml piwa 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 duża cebula Cebulę(...)obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć białe kiełbaski. Kiełbaski nakłuć nożem lub widelcem w kilku miejscach. Następnie kiełbaski posmarować musztardą i zalać piwem (aby prawie zakrywało kiełbaski). Włożyć też listki laurowe i posypać majerankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 40-45 minut

Monia miesza i gotuje
Nové Vinařstvi - wino z Czech 110

okolicach miejscowości Drnholec w Czechach i obejmuje obszar około 113 ha. W obecnym stanie powstała w 2005 roku i cały czas zmierza ku doskonałości. Winnica produkuje tylko wina białe i różowe, zamykane szklanym korkiem - to pionierzy w Czechach, lub nakrętką. Wyjątek stanowi czerwony Pinot Noir zamykany korkiem. Asortyment winnicy to cztery podstawowe serie: - ambalażu – krajowych win, zakrętka, wyższy cukier resztkowy(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Cépage Sauvignon Blanc – białe wino o pięknym słomkowym kolorze z seledynowymi refleksami, aromat to nuty owocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage

królestwo garów
Podstawy degustacji wina z Andrzejem Strzelczykiem w Le Reginie 67

temat każdego wina, jego jakości, potencjału dojrzewania oraz próbę odgadnięcia szczepu winogron, kraju pochodzenia czy regionu. Po dobrym „zastrzyku” niezbędnej teorii wspólnie głośno „skalibrowaliśmy” nasze kubki smakowe degustując białe wino wytrawne. Kiedy reguły były dla wszystkich jasne w naszych kieliszkach pojawiły się trzy wina białe. Informacją, jaką mieliśmy o tych winach było to, że pochodzą z tego samego regionu(...)czerwonymi. Cztery kieliszki z winem z tego samego szczepu oraz jeden dodatkowy z zupełnie innym. Domysły były różne, lecz w sumie zadanie okazało nieco łatwiejsze niż w przypadku win białych.  Spotkanie zakończyło się na rozmowach w miłej i spokojnej atmosferze – to element, którego brakuje na innych degustacjach. Mamy nadzieję, że w najbliższej przyszłości takie spotkania staną się częstszą praktyką

królestwo garów
Luis Pato i jego Baga 136

narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre(...)odróżnieniu od pierwszego przeszło tylko jedną fermentację (w butelce). Ta dość eksperymentalna metoda i musi zostać jeszcze dopracowana. Powstało ponad 6000 butelek z czego około 500 eksplodowało. Wina Białe reprezentowały:   Maria Gomes 2012 oraz zdecydowanie ciekawsze    Vinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów: Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie przypominało starego

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania