Przepis z Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał się być tak niedopracowany. Do tej pory zastanawiam się, jak oni te ciastka przed pieczeniem wycinali...Imbirowe serca w białej czekoladzieSkładniki:(na 15-20 sztuk)50 g rodzynek65 g ciemnej czekolady (50%)40 g świeżego imbiru1 jajko20 g miękkiego masła30 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczeniadodatkowo:120 g białej czekolady30 g niesolonych pistacjiRodzynki i czekoladę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić jajko, zmiksować do połączenia składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, czekoladą i imbirem. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej.Masę zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna mieć wszystkiego...Przejdźmy jednak do ciastek, bo te udały się znakomicie. Najlepsze biscotti, jakie znajdziecie na tym blogu - i piszę to szczerze, całym sercem przekonana o swojej racji. Biała czekolada i brązowy cukier nadają im tego cudnego, karmelowego aromatu i smaku, który po prostu uwielbiam! Migdały wspaniale chrupią, a jagody... Cóż, jagody można zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną (moim(...)pokroić, a w rezultacie nie wyglądają tak pięknie, jakbym chciała. Nie szkodzi - smakują tak, że z rozkoszy i tak ma się zamknięte oczy przy jedzeniu...Biscotti z migdałami, białą czekoladą i suszonymi jagodamiSkładniki:(na 8-10 sztuk)140 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia60 g jasnego brązowego cukru50 g zimnego masła1 jajko65 g całych obranych migdałów65 g suszonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło(...)ciasto nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze jest rabarbar.Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)200 g rabarbaru200 g cukru100 g miękkiego masła3 jajka230 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy225 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpadnie... Nie rozpadło. Wyszło pysznie, dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.Przejrzałam mnóstwo przepisów, aż w końcu zrobiłam po swojemu. Moja pascha ma mniej masła, za to zawiera białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji. Są też migdały, rodzynki i amaretto, które stanowią wyjątkowo zgrane trio. W tle subtelna nuta wanilii. Pascha nie jest mdła; jest słodka(...)alkoholu rodzynki smakują bajecznie, migdały cudownie chrupią, a całość jest po prostu wyborna.Jeśli nigdy nie jedliście paschy - spróbujcie. Jestem pewna, że zachwycicie się jak ja.Waniliowo-migdałowa pascha z białą czekoladą i rodzynkamiSkładniki:(na miskę o pojemności 2 l)2 l mleka6 jajek500 g kwaśnej śmietany (18%)1 laska wanilii150 g miękkiego masła40 g cukru pudru100 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyśleć. Ułożyłam plan, przystąpiłam do realizacji, a wieczorem spróbowałam lodów. O mamuniu, jakie dobre!Lekko kwaśne, ale jednak słodkie. Z wyraźnym smakiem żurawiny. Z chrupiącymi płatkami migdałowymi i kawałkami białej czekolady, które przyjemnie osładzają całość. Wyszły wyborne.Jeśli macie dostęp do mrożonej żurawiny, spróbujcie koniecznie. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Poza tym lody te mają jedną zasadniczą zaletę(...)białkach, które często po lodach właśnie zostają, i potem jest kłopot, co z nimi zrobić. Problem rozwiązany - ukręcić następne lody!Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladąSkładniki:(na 1 l lodów)250 g świeżej lub mrożonej żurawiny210 g cukru2 łyżki wody100 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 białka50 ml limoncello100 g białej czekolady50 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny kokosowe...Miękkie, wilgotne i puszyte.Oblane białą czekoladą.Oprószone wiórkami kokosowymi.Nikt się im nie oprze.Komu jedną? Serdecznie zapraszam! Składniki:3 jaja;220 g mąki;160 g cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;125 ml oleju;200 ml jogurtu greckiego;Kilka kropel aromatu śmietankowego;6 łyżek wiórków kokosowych;Szczypta soli.Dodatkowo, na wierzch:100 g białej czekolady
Gospodyni Miejskałość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka jaj;1 łyżka soku(...)cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć
Gospodyni MiejskaBiały sos czekoladowy:100 g białej czekolady,150 ml śmietany kremówki,"kropelka" rumu lub zapachu rumowego,czubata łyżeczka miodu.Przygotowanie białego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać
SzczyptaSmaQłyżki oliwy z oliwek 2 jajka 1 kaki 1 banan 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 4 kostki czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady białej łyżka wiórków kokosowych Naleśniki pewnie każdy robi po swojemu. Ja zrobiłem je z 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1 szklanki mleka, 2 łyżek oliwy z oliwek, wszystko(...)uchylamy pokrywę i mieszamy czekoladę jedną i drugą, po ok 6 tez można na chwilę otworzyć i pomieszać.Po skończeniu parowania nadziewamy naleśniki bananem i kaki, polewamy czekoladą, mi biała wyszła gęsta bardzo, do tego półprzezroczysta, z powodu miodu więc posmarowałem ją naleśniki, co ledwo widać :) a czarną polałem :) , obsypujemy wiórkami kokosowymi i można jeść :)Jak zawsze czekam
Parowar Facetacoś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli(...)pijanych turystów, ale oczywiście właściciele barów twierdzą, że to niezły biznes odpowiednie piwo można wybrać do konkretnej okazji i tak np. Belgowie piją piwo Trappist przy okazji rozmów wieczornych, Białe piwo czy Kriek jest najlepsze do relaksu na słonecznym tarasie zasada: najpierw jedz, potem pij Brugia to stolica czekolady, nie Szwajcaria lokalnym symbolem Brugii jest miś (bear), ale słowo bear
Moja smaczna kuchniaSkladniki Na masę biala -3 czekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku(...)Dodajemy make,kakao i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy na kwadratowa forme do pieczenia. Pieczemy okolo 25-30 minut w 180 C. Wyjmujemy, studzimy, i kroimy biszkopt na pol. Biala czekolade roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do schlodzenia. Czekolade gorzka i mleczna rowniez roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do ostudzenia. Schlodzona smietane do ubijania 36 % dzielimy na pol i ubijamy
Z Kuchni Do Kuchnimożna poszukać jej w sklepach z greckimi produktami. Mi udało mi się znaleźć ją w jednym sklepie internetowym z greckimi produktami i na Amazonie. Choć spokojnie możecie użyć dowolnej białej fasoli, jednak najlepsza będzie ta o dużych nasionach - uzyskacie efekt najbliższy oryginałowi. Duże ziarna fasoli są bardziej mięsiste, nadają daniu treść i strukturę. Fasolia gigantes można zastąpić dużymi(...)czasie jesiennych i zimowych miesięcy.Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego Jamie Oliverna 6-8 porcjiSkładniki: 500 g białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone
Chilli Czosnek i Oliwapomysłowości kucharza. Piyaz z perskiego oznacza cebulę i w prowincji Adana odnosi się do sałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw, takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo, jednak ja po Wielkanocy(...)kolorową sałatkę?:) Piyaz turecka sałatka z fasoli na podstawie przepisu z Mediterranean Fresh Joyce Goldstein na 4-6 porcji czas przygotowania: 30 min. + czas gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli, suche nasiona 1 łyżeczka soli 2 małe czerwone cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
Chilli Czosnek i Oliwacukier waniliowy, ale tym razem nie dawałam wcale cukru. Ale jeśli chcecie to na blogu znajdziecie przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj Ten Sernik czekoladowy został wykończony płatkami białej czekolady. Wstawiłam 2 zdjęcia sernika w różnych stylizacjach SKŁADNIKI na blaszkę kwadratową(...)Masa serowa : 250 g sera twarogowego waniliowego 250 g sera ricotta 2 jajka łyżka masła + masło do posmarowania blaszki 1 budyń czekoladowy z cukrem Winiary 100 g gorzkiej czekolady białe płatki czekoladowe 100 ml śmietanki 30% lub 36 % posypka czekoladowa Jeśli macie ochotę to można do sernika przygotować czekoladowy kruchy spód : 1/4 kostki margaryny 1-2 żółtka 1/2 szklanka mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzerwie wakacyjnej czas na kolejne już, moje własne, smakowite bułeczki a raczej buły, gdyż wielkość ich jest bardzo pokaźna... Każda waży ok.100-110g. Dzisiejsze bułki powstały na bazie mąki orkiszowej białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb(...)dodatku cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych.Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek
Smaczne Zdrowe