energetyzujących, większości produktów z napisem "light", "zero", "fit", "bez cukru". Cukier brązowy, nie zawierający na etykiecie określenia "nierafinowany" Nie dajcie się na to złapać, to najczęściej oszustwo - zwykły biały cukier barwiony np. karmelem. Cukier nierafinowany brązowy Produkowany najczęściej z trzciny cukrowej, czasem z buraków . Można powiedzieć, że ze względu na większą zawartość minerałów jest zdrowszy niż biały. Jedynie(...)tyle, żeby odczuć jakąkolwiek różnicę. To niestety niewiele mniejsze zło, będące sacharozą, prawie w czystej postaci. Coś jak palenie papierosów z filtrem zamiast bez. Jest droższy niż biały, niektórzy uważają też że lepszy w smaku. Cukier trzcinowy biały Szkodzi tak samo jak buraczany, jedyna różnica to roślina, z której jest pozyskiwany. Fruktoza Ma niski indeks glikemiczny, jest słodsza
Powiedz dietom niezjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka(...)moździerzu. Cytrynę sparzyć, wyszorować. Odciąć końce na płasko, a następnie obrać (cytrynę postawić na odciętym, płaskim końcu i obierać nożem od góry do dołu, pozbywając się skóry wraz z białą błonką). Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wypestkować każdy segment i pokroić na mniejsze kawałki. Bułki przekroić. Spód każdej posmarować serkiem. Nałożyć por, a na nim kawałki cytryny. Ułożyć kawałki
Moja Delicjaznam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Kilka malin do dekoracji Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat
VioletoweKucharzenieserową: 1 1/2 opakowania sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g sera) 7 łyżeczek cukru kryształ 1 opakowanie cukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie(...)widelcem. Czekoladę mleczną i białą ścieramy (osobno!) na tarce o małych oczkach. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę mleczną, mieszamy. Analogicznie postępujemy z czekolada białą. Dalsze etapy: Po upływie 45 minut jeszcze raz wyrabiamy krótko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na dwa prostokąty
Słodkie okruszkinasze samopoczucie. SKŁADNIKI: Danie dla 2 osób. 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku z cytryny
W kuchni KatieBiszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 700ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)wodą lub alkoholem. Białą czekoladę trzemy na średnich oczkach tarki. Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy
Smakowy Rajcukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% Nasączenie: woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki Dekoracja: świeży ananas 1 łyżka masła wiórki(...)szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki świeży ananas 1 łyżka masła wiórki kokosowe'; document.write
Poezja smakuBardzo szybki pomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej(...)życiu jest przyjaciółka Sophie. Pewnego dnia jednak Sophie przeprowadza się, a życie Frances całkowicie się zmienia… Lekki i przyjemny film (2012, Noah Baumbach) . Genialna Greta Gerwig i piękne czarno-białe zdjęcia. Koniecznie trzeba zobaczyć. Coated camembert with cranberries A quick idea for a snack or as part of your dinner. In the photo with: baked potatoes, cranberries and a white
Qlinarnie i Qlinarniepowiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę(...)zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;) SKŁADNIKI: 200g suchej cieciorki (ciecierzycy) łyżeczka sody oczyszczonej
Pyry na Gazbardziej intensywny kolor. Mimo wszystko deser i tak wygląda bardzo ładnie Ponadto, jeśli ciasto podzielimy na 9 części, to jedna będzie miała tylko ok 188 kcal (jeśli zrezygnujemy z białej czekolady to jeszcze mniej) Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) czekolada biała Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)koloru, na niego 3 łyżki drugiego, następnie 3 łyżki ostatniego. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Wierzch wygładzamy i piankę odstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec posypujemy ją startą białą czekoladą
e-PrzepisyKulinarneblogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też na : kapustę z papryką i białą kiełbasą(...)kapustę z koperkiem do obiadu kapustę z biała kiełbasą, jabłkiem i grzybami Składniki: 1 główka białej kapusty ( moja nie była bardzo zbita) 500 g parówek wieprzowych krótkich 2 dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła
Gosia gotujeprzygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy. Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek
vegetanieselera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka KROK 1 Marchew i seler obieramy. Marchew kroimy na plastry równej grubości. Seler kroimy na 4 części KROK 2 Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę(...)minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu. KROK 4 Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę. Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie. Przesypujemy z patelni do naczynia. KROK 5 Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy por, podsmażamy boczek
smacznieinatematselera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie(...)soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę i gotować jeszcze około 10 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.-u mnie sól odkwaszającą
w mojej kuchniWielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe(...)ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min. kiełbasę i boczek wyjmujemy: kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę, do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek
Kuchnia Beaty