inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake(...)włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( uważać aby nie przypalić!). Zanurzać patyczek w czekoladzie i wbijać do połowy kuli. Wstawić do zamrażarki na 15 min. Jeśli biała
DefinicjaSmakuDlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500g krewetek świeżych lub mrożonych 1 papryczka chilli 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżej natki pietruszki 100ml(...)białego wina 1 duża łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru bagietka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewetki obieramy i usuwamy jelito. W przypadku mrożonych i obranych krewetek tylko je rozmrażamy i zalewamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli ( jeśli lubimy ostre dania to dodajemy ją razem z pestkami) oraz czosnek pokrojony
DefinicjaSmakuNiezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia 300 ml śmietany kremówki 2 - 3 łyżeczki żelatyny 50 ml śmietany podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać
Domowa cukiernia Ewykogo: dla fanów muffinek dla lubiących szybkie wypieki dla miłośników białej czekolady (nadaje ona tym muffinkom wyjątkowy smak!) Składniki: 2 szklanki mąkipszennej 100g masła (pół kostki) szklanka mleka 100g cukru 50g cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół tabliczki białej czekolady (może być też mleczna) Wykonanie: Do miski(...)mleko z cukrem oraz masłem - aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko wlać do mąki, dodać jajka i zmiksować. Powstałą masę rozlać do papilotek, w wierzch posypać pokrojoną białą czekoladą. Muffinki piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek. Przepis jest drobną modyfikacją przepisu podanego przez Korę Cynamonu
Mania Wypiekaniadzień. Właściwie ciasto ma same zalety, począwszy od łatwego przygotowania po długotrwałą świeżość. Ja zmodyfikowałam nieco jedynie wykończenie, które w oryginale powinno być z ciemnej czekolady. Użyłam polewy z białej; dla kontrastu oraz z czystej sympatii do białej czekolady. Składniki: * 150 g mąki (+ ewentualnie dodatkowo do 50g - notka dla mnie na przyszły raz, bo miałam lekką(...)gorzkiej czekolady * 150 ml mleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok. 20 sztuk dojrzałych śliwek węgierek (najlepiej małych) Polewa: * 150g białej czekolady * 50g kremówki Do małego garnczka wlałam mleko, cukier, masło i połamaną czekoladę. Podgrzałam do rozpuszczenia składników, wymieszałam, odstawiłam, aż całkiem przestygło. Wymieszałam jajko i kakao z przestudzoną
Kuchnia PrezydentowejMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy(...)niego, gdyż czekolada jest wystarczająco słodka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka 100 ml maślanki 120 g rozpuszczonego masła 150 g białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej) 1. Piekarnik nastawiamy na 170°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Składniki mokre (poza rozpuszczoną czekoladą
Kuchnia PrezydentowejKOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę(...)miksujemy na gładką konsystencję, dodajemy koncentrat i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, żeby zgęstniało do konsystencji niezbyt gęstego kremu (ok. 15 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Krem biały warzywny - warzywa kroimy w kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na 2-3 części. Rozgrzewamy masło na dużej patelni, wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy (nie może się podpiec!), Wlewamy bulion, lekko posypujemy
Kuchnia Prezydentowejsojowego 2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli(...)dużego 1 dojrzały pomidor bez skórki 1 czerwona lub zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana kilka łyżek szczypiorku (zielone części cebulek) odrobina pieprzu sól morska do smaku łyżka białego balsamicznego octu winnego 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1. Poprzedniego dnia wieczorem lub najpóźniej wcześnie rano robimy marynatę - jest to ważne, aby mięso miało czas dobrze wchłonąć aromat i kolor
Kuchnia Prezydentowejmoże być coś lepszego niż połączenie truskawek, bitej smietany i białej czekolady? Może! Wystarczy, że dodamy syrop z czarnego bzu, miętę i...kaszę mannę i mamy wspaniały, bardzo wakacyjny deser :) Przepis poznałam na warsztatach "Lubię Kaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony(...)smakuje jak lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki "marynacie" z syropu z czarnego bzu, mięty, bazylii i skórki cytrynowej nabierają ciekawego, bardzo orzeźwiającego smaku. Jest to najlepszy deser, jaki miałam okazję jeść w ostatnim czasie i polecam spróbować każdemu miłosnikowi truskawek. Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą manną-spróbujcie
Zawsze głodna!Taki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła
Pasje JolkiNastępnym przystankiem w projekcie „Palcem po mapie” jest Teksas i czekoladowe słodkości. Zapraszam na teksańskie czekoladowe krowy Składniki: - 1 czekolada mleczna - 2-4 tabliczek białej czekolady - pisaki cukrowe - wykałaczki Najpierw roztapiamy mleczną czekoladę na parze a następnie przelewamy do foremek (połówki kulek) i pozostawiamy do zastygnięcia. Potem rozpuszczamy białą czekoladę i na foli formułujemy rogi. Niestety biała
Kuchenne WariacjeKolejną szparagową propozycją jaką przygotowaliśmy dla Was jest krem z białych szparagów Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy
Kuchenne WariacjeKolejny zaległy przepis to biała kiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek Wykonanie: Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia
Kuchenne zapiski Edytyforemki zakupione w Ikei , zestaw 3 szt. kosztował ok. 5 zł. Składniki: resztki ciasta marchewkowego (można zrobić ciasto z połowy składników wg tego przepisu) 2 łyżki Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer (lub roztopionej białej czekolady) 1 łyżka miodu tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżeczka oleju patyczki do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie(...)malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy ciasto marchewkowe, dodajemy sos z białej czekolady i miód, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i chowamy na 15 min. do lodówki. Po 15 min. delikatnie wyciągamy ciasto z foremek i chowamy z powrotem do lodówki na ok. 2 godziny (ja zostawiłam na noc. Dla niecierpliwych: zamiast do lodówki można schować
Domowa Cookierenka AgiDelikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie! Składniki Na dużą blachę o wym 37/24 Ciasto: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 500 g kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu 1 łyżka żelatyny 200 g białej czekolady 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka
Wanilia i Kardamon