sporządzenia mojej receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki, ale również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?"Składniki:180 g masła200 g gorzkiej czekolady150 g pokruszonych herbatników50 g suszonych wiśni25(...)ryżu preparowanego130 g białej czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową
Słodkie Przyjemnościzaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie:Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram flaczków wołowych(...)drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka). Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy
Smaki BrazyliiKatalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną w towarzystwie turron, migdałowo-miodowego nugatu. Cena: od 20 zł.Prosecco(...)wino, umiliło mi niejeden wieczór w Toskanii, a także zeszłorocznego Sylwestra :) Najlepiej spośród prezentowanych win nadaje się do drinków, na które przepisy znajdziecie na dole posta. Proscecco to wino białe, średnio lub mocno wytrawne. Jest lekko musujące - fizzante, tzn. że ma mniej bąbelków niż wina spumante, cava czy szampan. Smaczne Prosecco możecie kupić w Lidlu.Cena
Chilli Czosnek i Oliwazimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych szparagów. Delikatne, pachnące i lekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni!Gazpacho z białych szparagów1 pęczek białych szparagów2 małe szalotki2 ziemniaki1,2 litra bulionu warzywnego200
Dzieje kuchennej Wiewiórystarte na tarce jarzynowej.Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.Ciasto właściweCały zaczyn, około 500g,400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka miodu,sezam czarny, w/g uznania,sól morska, około 15g,dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania(...)podatne na późniejsze formowanie w bochenek.Formowanie podłużnego bochenka.Starajmy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta.Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek."Uwagi: * piekłam na kamieniu który nagrzewał się przed pieczeniem ok 60 min w temperaturze 250 st. C. Kamień ułożyłam na 2 półce od dołu
Stare Garyczego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :)))Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej(...)łyżka)* wafle- 6 szt.* kolorowa posypkaNadzienie:Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone.W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia.Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady.Na koniec żelatynę połączyć z masą.Dodać żurawinę i wymieszać.Polewa czekoladowa:Obie czekolady
Kraina Miodem Płynącachłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach(...)Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli
SzczyptaSmaQDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem(...)tabliczka białej czekolady30g masła200ml śmietanki 30% lub 36%Polewa:3 łyżki masła1/2 gorzkiej czekolady1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.2. Krem: W garnku rozpuszczamy
Szefowa kuchniniewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana(...)łyżeczkaDODATKOWO:* likier Baileys – do nasączenia* płatki migdałów – 150 g* kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Pieczemy z tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie
Ostra na SłodkoDziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;)Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady.Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę!Polecam! SKŁADNIKI:( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* cukier – 0,5 szkl* olej – 0,5 szkl* mleko(...)powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkoszparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a przecież są delikatniejsze niż białe i mają znacznie mniej goryczki w sobie. Jeśli mam wybór, to zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi :)Składniki sosu(...)holenderskiego:2 żółtka,kostka masła,3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina,sól, biały pieprz,sok z cytryny.Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą łyżką cedzakową zebrać pianę.Do miski wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę w kąpieli wodnej. (Miskę ustawić na garnku wypełnionym niewielką ilością wody, która musi
Codzienna kuchnia niecodziennaBrytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję(...)sporą kostkę dwie cebule. W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. Na olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę smażę mieszając, dorzucam poszatkowaną kapustę i przyprawiam (majerankiem, kminkiem- ziołami, pieprzem, solą morską) całość smażę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić. W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną
NA MOIM TALERZUoczkach tarki (ewentualnie można użyć naturalnego kakao)kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskichżurawinę w czekoladzie lub podobnej wielkości draże czekoladoweodrobinę białej czekolady plastycznej lub zwykłej, rozpuszczonej białej czekolady do wykonania napisu (opcjonalnie)Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą kostkę. Orzechy i żurawinę siekamy dość drobno. (Jeśli nie pokroimy ananasa, żurawiny i orzechów(...)połówkami orzechów. Na koniec można dodać napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo.Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu
Ratunku obiadzrekompensuje nam wysiłek.Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz:-0,7 kg pieczarek-0,7 kg kapusty kiszonej-0,7 kg kapusty białej-0,7 kg mięsa np. łopatki-2 cebule-przyprawa warzywna i pieprz do smaku-masło do smażenia Mięso gotujemy(...)miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej. Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno. Kapustę kiszoną również kroimy na drobno. Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut.Odcedzamy wodę i studzimy. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy. Cebulę kroimy
Maminek kulinarnytołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb ) Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą,skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu.Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążkiczerwonej
Maminek kulinarny