przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest(...)piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem natka pietruszki
Kulinarna Pokusanasze oczekiwania, czy jest warty swojej ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy(...)też moim zdaniem cena jak policzymy sobie koszt dobrego proszku i odplamiacza okazuje się, że kapsułki są tańsze. Używałam do prania już Perlux Color i Perlux White. Do prania białych ubrań używam standardowo proszek i odplamiacz. Niestety białe skarpetki szybko się brudzą i ciężko dopierają. Kapsułki Perlux dobrze dały sobie radę z przybrudzonymi skarpetkami i plamie po fluidzie
Ptasia Kuchniasosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym . Składniki: polędwica wieprzowa (co najmniej 0,5 kg) 200 ml śmietany 30% (1 małe opakowanie) 2 średniej wielkości marchewka 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, biały pieprz olej do smażenia Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody(...)słupki odcedzić i zahartować wodą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się to wlać śmietanę. Od razu dodać ugotowane plasterki polędwicy. Całość przyprawić solą oraz białym pieprzem. Wszystko gotować na średnim ogniu. Gdy sos lekko wyparuje to na sam koniec dodać ugotowaną marchewkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość delikatnie wymieszać. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić
Ugotowaćmłynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz(...)zredukować o połowę. Na końcu wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Doprawić solą (jeśli jej brakuje) i białym pieprzem, sos jest tak kremowy i jasny, że nie radzę używać czarnego pieprzu. Zdjąć z palnika (sos można potem podgrzać). Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W tym samym
Garniec MagalieSery białe: ser biały chudy mielony Emilka, kupuję w NETTO, tu jest najtańszy i dość często jest w promocji, jakiś tydzień temu był za 3zł ;) można go dostać również w Kauflandzie i "Piotrze i Pawle" ser biały chudy w kostce 200g - NETTO, często jest w promocji ser biały chudy Zielona Łąka w kostce 250g na potrzeby sera smażonego :) kupuję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku(...)Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
My Culinary Artnasze oczekiwania, czy jest warty swojej ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy(...)też moim zdaniem cena jak policzymy sobie koszt dobrego proszku i odplamiacza okazuje się, że kapsułki są tańsze. Używałam do prania już Perlux Color i Perlux White. Do prania białych ubrań używam standardowo proszek i odplamiacz. Niestety białe skarpetki szybko się brudzą i ciężko dopierają. Kapsułki Perlux dobrze dały sobie radę z przybrudzonymi skarpetkami i plamie po fluidzie
Ptasia Kuchniasłodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego(...)liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Do podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów
Kulinarna PokusaZachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą rzodkiew ponieważ w przeciwieństwie do popularnej rzodkiewki ma dwa razy więcej składników odżywczych. Idealna na stany podgrypowe, wzmocnienie organizmu za sprawą witamin: C, B, PP czy też kwasu foliowego, cynku czy rzadkiego molibdenu(...)alternatywą dla standardowych surówek podawanych do obiadu. Można spokojnie ją zjeść samodzielnie i gwarantuje że Wam zasmakuje! Dla 1/2 osób Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: 1 mniejszy korzeń rzodkwi białej Śmietana 30% tł 20-30ml 1/3 słodkiego jabłka kilkanaście rodzynek 20g płatków migdałowych Sok z cytryny Sól, cukier lub ksylitol Przygotowanie: 1/ Rodzynki zaparzamy we wrzątku aby namiękły
Kuchnia PROzdrowotnaJedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć
Stare Garygazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia(...)mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 30 g masła sól morska, świeżo mielony
Moja Delicjazabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości. Informacje o przygotowaniu szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku(...)ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się do przechowywania UWAGI: do sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.facebook.com/aritacosmetics aczkolwiek już niebawem oficjalne otwarcie sklepu z wiosenną promocją! Zapraszam :) No a teraz co nieco o moim nowym testowanym przepisie na super chrupkie muffinki z białą czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałowymi. To do działa: Baza: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie(...)kakao / pięć łyżeczek - rodzynki - 1 czekoladę białą - płatki migdałowe - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Aby muffinki były chrupiące pieczemy je tylko w papilotkach, najlepiej na tych szerszych, niższych. Nie używamy blaszki teflonowej. Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + mała paczka
upichconasprzyja rozwojowi kulinarnemu jak leniwa niedziela. W moim przypadku z tendencją do słodkości :-) Przedstawiam więc lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy
upichconauwagi na wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone) 2 cebule 3 ząbki czosnku słodka śmietana białe wytrawne wino sół, pieprz bulion rosołowy/kostka rosołowa masło Na maśle podsmażamy cebulkę(...)złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem
upichcona