biała - 7122 przepisów (strona:45/475)

Szparagi 168

Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie.Moje ulubione to białe szparagi. Są pyszne(...)wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się je delikatnie ściągając skórkę nożem lub obieraczką do warzyw, zaczynając od doły łodygi

Smakowity Blog Kulinarny
Łazanki 194

mój mąż). Zrobiłam ich tyle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki:500g makaronu łazanki1/2 główki małej, białej kapusty300g kapusty kiszonej z kminkiem200g pieczarek300g wędzonego boczku2 cebulesól, pieprz Sposób przygotowania:Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem(...)plastry i dodajemy do boczku z cebulą.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu

Smakowity Blog Kulinarny
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 218

oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego(...)białej czekoladysok z 1/2 cytryny4 łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wody100 ml gorącej wody500 g truskawekdodatkowo:7 truskawekMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 147

Przepis z Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał się być tak niedopracowany. Do tej pory zastanawiam się, jak oni te ciastka przed pieczeniem wycinali...Imbirowe serca w białej czekoladzieSkładniki:(na 15-20 sztuk)50 g rodzynek65 g ciemnej czekolady (50%)40 g świeżego imbiru1 jajko20 g miękkiego masła30 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczeniadodatkowo:120 g białej czekolady30 g niesolonych pistacjiRodzynki i czekoladę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić jajko, zmiksować do połączenia składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, czekoladą i imbirem. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej.Masę zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 144

można mieć wszystkiego...Przejdźmy jednak do ciastek, bo te udały się znakomicie. Najlepsze biscotti, jakie znajdziecie na tym blogu - i piszę to szczerze, całym sercem przekonana o swojej racji. Biała czekolada i brązowy cukier nadają im tego cudnego, karmelowego aromatu i smaku, który po prostu uwielbiam! Migdały wspaniale chrupią, a jagody... Cóż, jagody można zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną (moim(...)pokroić, a w rezultacie nie wyglądają tak pięknie, jakbym chciała. Nie szkodzi - smakują tak, że z rozkoszy i tak ma się zamknięte oczy przy jedzeniu...Biscotti z migdałami, białą czekoladą i suszonymi jagodamiSkładniki:(na 8-10 sztuk)140 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia60 g jasnego brązowego cukru50 g zimnego masła1 jajko65 g całych obranych migdałów65 g suszonych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do góry nogami 153

robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło(...)ciasto nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze jest rabarbar.Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)200 g rabarbaru200 g cukru100 g miękkiego masła3 jajka230 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy225 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 210

rozpadnie... Nie rozpadło. Wyszło pysznie, dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.Przejrzałam mnóstwo przepisów, aż w końcu zrobiłam po swojemu. Moja pascha ma mniej masła, za to zawiera białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji. Są też migdały, rodzynki i amaretto, które stanowią wyjątkowo zgrane trio. W tle subtelna nuta wanilii. Pascha nie jest mdła; jest słodka(...)alkoholu rodzynki smakują bajecznie, migdały cudownie chrupią, a całość jest po prostu wyborna.Jeśli nigdy nie jedliście paschy - spróbujcie. Jestem pewna, że zachwycicie się jak ja.Waniliowo-migdałowa pascha z białą czekoladą i rodzynkamiSkładniki:(na miskę o pojemności 2 l)2 l mleka6 jajek500 g kwaśnej śmietany (18%)1 laska wanilii150 g miękkiego masła40 g cukru pudru100 g białej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 129

myśleć. Ułożyłam plan, przystąpiłam do realizacji, a wieczorem spróbowałam lodów. O mamuniu, jakie dobre!Lekko kwaśne, ale jednak słodkie. Z wyraźnym smakiem żurawiny. Z chrupiącymi płatkami migdałowymi i kawałkami białej czekolady, które przyjemnie osładzają całość. Wyszły wyborne.Jeśli macie dostęp do mrożonej żurawiny, spróbujcie koniecznie. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Poza tym lody te mają jedną zasadniczą zaletę(...)białkach, które często po lodach właśnie zostają, i potem jest kłopot, co z nimi zrobić. Problem rozwiązany - ukręcić następne lody!Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladąSkładniki:(na 1 l lodów)250 g świeżej lub mrożonej żurawiny210 g cukru2 łyżki wody100 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 białka50 ml limoncello100 g białej czekolady50 g płatków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 271

Muffiny kokosowe...Miękkie, wilgotne i puszyte.Oblane białą czekoladą.Oprószone wiórkami kokosowymi.Nikt się im nie oprze.Komu jedną? Serdecznie zapraszam!  Składniki:3 jaja;220 g mąki;160 g cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;125 ml oleju;200 ml jogurtu greckiego;Kilka kropel aromatu śmietankowego;6 łyżek wiórków kokosowych;Szczypta soli.Dodatkowo, na wierzch:100 g białej czekolady

Gospodyni Miejska
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 311

łość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka jaj;1 łyżka soku(...)cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
Sos czekoladowy 186

Biały sos czekoladowy:100 g białej czekolady,150 ml śmietany kremówki,"kropelka" rumu lub zapachu rumowego,czubata łyżeczka miodu.Przygotowanie białego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać

SzczyptaSmaQ
Kaki z parowaru w naleśniku :) 204

łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 1 kaki 1 banan 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 4 kostki czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady białej łyżka wiórków kokosowych Naleśniki pewnie każdy robi po swojemu. Ja zrobiłem je z 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1 szklanki mleka, 2 łyżek oliwy z oliwek, wszystko(...)uchylamy pokrywę i mieszamy czekoladę jedną i drugą, po ok 6 tez można na chwilę otworzyć i pomieszać.Po skończeniu parowania nadziewamy naleśniki bananem i kaki, polewamy czekoladą, mi biała wyszła gęsta bardzo, do tego półprzezroczysta, z powodu miodu więc posmarowałem ją naleśniki, co ledwo widać :) a czarną polałem :) , obsypujemy wiórkami kokosowymi i można jeść :)Jak zawsze czekam

Parowar Faceta
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 183

coś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli(...)pijanych turystów, ale oczywiście właściciele barów twierdzą, że to niezły biznes odpowiednie piwo można wybrać do konkretnej okazji i tak np. Belgowie piją piwo Trappist przy okazji rozmów wieczornych, Białe piwo czy Kriek jest najlepsze do relaksu na słonecznym tarasie zasada: najpierw jedz, potem pij Brugia to stolica czekolady, nie Szwajcaria lokalnym symbolem Brugii jest miś (bear), ale słowo bear

Moja smaczna kuchnia
Pyszne ciacho o czekoladowym serduszku 151

Skladniki Na masę biala -3 czekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku(...)Dodajemy make,kakao i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy na kwadratowa forme do pieczenia. Pieczemy okolo 25-30 minut w 180 C. Wyjmujemy, studzimy, i kroimy biszkopt na pol. Biala czekolade roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do schlodzenia. Czekolade gorzka i mleczna rowniez roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do ostudzenia. Schlodzona smietane do ubijania 36 % dzielimy na pol i ubijamy

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania