moja rodzina) lubicie serniki polecam Wam mój przepis. Miłego dnia moi drodzy, wracam do mojego sernika póki jeszcze jest Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g białego sera z wiaderka 125 g margaryny 1 i 1/2 łyżki kaszy manny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) + do obsypania blaszki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) 5 jajek klasy M szczypta(...)minut. Po tym czasie można go wyciągnąć (sernik lekko opada, tak ma być, to jego urok). Gdy sernik przestygnie dowolnie go zdobimy. Polecam oprószyć go cukrem pudrem i posypać białą czekoladą (kruszę w rękach 2-3 rurki z białej czekolady). Dodatkowo ozdobiłam sernik serduszkami. Sernik jest delikatny, jeśli chcemy aby miał bardziej zbitą konsystencję należy go schłodzić najpierw
Słodkie okruszkizużyj na wykonanie zupy. Możesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk(...)ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą kiełbasę i boczek zalej wodą, zagrzej, zdejmij szumy. Gotuj około 20-25 minut. Wyjmij kiełbasę i boczek z powstałego wywaru, obierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem
Garniec Magaliepieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego(...)zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Przekładam tort - na biały biszkopt wykładam masę, na to dżem z czerwonej porzeczki, przykrywam ciemnym biszkoptem, na niego wykładam masę i cieniutko smaruję sokiem z dżemu, na to biały biszkopt. Ma być: biały biszkopt
WielopokoleniowoMoja Mama lubi czasem zrobić domową kiełbasę. Jest najlepsza, szczególnie gdy się podzieli, a my wracamy do domu obładowani smakołykami:D Robi zazwyczaj białą i umieszcza ją w szerszych słoiczkach (tak, by można ją było szybko i łatwo wyjąć i rozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka(...)widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą
Zasmakuj Kuchnistarożytnych Rzymian do współczesnego muzeum, czyli jak powstała musztarda W starożytności musztarda pełniła wieloraką rolę – leku o działaniu antybakteryjnym, przeciwreumatycznym i obniżającym ciśnienie krwi, afrodyzjaku i przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku(...)XIII wieku we francuskim Dijon rozpoczęto produkcję musztardy na dużą skalę. Do dzisiaj Dijon jest uważane za jej kolebkę. Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie
Codogarawybierając się do Stacji Winiarskiej po wino, możecie je najpierw skosztować przed zakupem i wybrać to, które najbardziej odpowiada Waszym podniebieniom :) I do naszego dzisiejszego dania użyliśmy białego, wytrawnego Chardonnay ze Słowacji. W planach były krewetki, ale w sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko(...)pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina (np. Chardonnay) 2 ząbki czosnku pół cytryny gałązka świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kładziemy dorady
W kuchni Katieplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Smażymy ok. 5 -10 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu aż por zmięknie, ale nie zarumieni się. Dolewamy białe wino (u nas było to niedrogie, francuskie półwytrawne wino z dyskontu – ważne, aby każdego wina spróbować przed dodaniem, jeśli nie będzie Wam smakowało w postaci „surowej”, to nawet(...)zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN
Nerds Kitchensię martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni. Składniki : 200g polędwiczki wieprzowej QAFP 2 ziemniaki truflowe 1/2 białej rzodkwi garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona majeranek tymianek świeży cząber górski Polędwiczkę myjemy(...)kroimy w plastry. Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut. Rzodkiew białą myjemy i kroimy obieraczką w paski, mizune myjemy, osuszamy i łączymy z rzodkwią. Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ziemniaki truflowe ugniatamy i układamy na nie polędwiczkę. Możemy
Parowar Facetapotrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki(...)kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek
My Chcemy JeśćSłońce mocno grzeje, czuję zapach świeżej trawy. Nieopodal jest mały staw w którym pływa mnóstwo ohydnych żab. Łąka mieni się różnymi kolorami. Spośród zielonej trawy wychylają się różnokolorowe kwiaty: białe stokrotki, żółte kaczeńce, chabry, maki i takie długie, fioletowe kwiatki, które wystają wysoko ponad trawę. Trawa sięga mi za kolana, a rosnące w niej pokrzywy czasem parzą małe nóżki(...)wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają
Wędrówki po kuchniprzelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką do warzyw. Jeżeli obieraczką obierzecie zbyt głęboko, to potem nożem trzeba delikatnie ściąć całą białą warstwę ze skórek. Skórki przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i trzymamy tak 2 tygodnie(...)czasie skórki powinny zrobić się zupełnie białe, a spirytus żółty. Można raz dziennie przemieszać słoikiem żeby kolor ze skórek równomiernie rozchodził się w spirytusie. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy
Marder&Marder Manufacturedużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu, lekarz jeśli chodzi o prawidłowe trawienie i genialna odżywka dla mózgu dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym(...)błonnika jabłkowego 1 łyżeczka sambalu 1 łyżeczka świeżego tymianku sos sojowy odrobina soku z cytryny 3 łyżki zmielonego lnu złotego kilka pokruszonych orzechów nerkowca kilka pokruszonych suszonych owoców morwy białej świeży bądź suszony czosnek niedźwiedzi ksylitol suszona trawa żubrowa świeże liście jarmużu olej rzepakowy Przygotowanie: Sos: pokrojoną w kostkę morelę, 100ml wody, miód zagotowujemy chwilę w rondelku. Dodajemy sambal
Kuchnia PROzdrowotnaformie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną(...)dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin - mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą
Smakołyki Berenikimnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną wodę, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na kuchence (na elektrycznej daję na 3), przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, nie mieszając(...)minut. Po 20 minutach ryż jest gotowy. Za pomocą widelca rozgarniamy ziarna ryżu. Ryż dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pesto pietruszkowo bazyliowe , a drugą pozostawiamy białą. Ponieważ chciałam uzyskać nie tylko ciekawy smak, ale też zielony ryż, dodawałam pesto tyle, aby osiągnąć satysfakcjonujący mnie kolor. Ryż nakładamy używając foremki w kształcie obręczy – najpierw zielony, potem biały
mojewypiekiinietylkodorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku-mały mały kieliszek ( 50 ml ) słodkiej śmietanki sól , pieprz biały do smaku 0,5 szklanki(...)wody Dorsza rozmrażamy jeśli mamy mrożonego , płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym , skrapiamy sokiem z cytryny , solimy , odstawiamy . Pory – koniecznie tylko białą część ( gdyż ma zdecydowanie łagodniejszy smak ) , kroimy w kawałki i wrzucamy do rondelka na rozgrzane masło . Solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i dusimy na małym ogniu około 15 minut ( w razie potrzeby można dolać
Ogrodnik w podróży