wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś(...)życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku klarowane masło Przygotowanie gołąbków: Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy
Zasmakuj Kuchnijajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki(...)garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieprostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku. Tego trzeba spróbować! Składniki / na ok 6 porcji : 900 g obranej cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki klarowanego masła(...)bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą
Aromatyczne Podróżespodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne(...)śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Kuchnia EllieBiała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra
mojewypiekiinietylkotakie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy(...)nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży
Kuchcik gotujemieszkańcy Wileńszczyzny bardzo zabiegają. Panorama Wilna widziana ze wzgórza Trzech Krzyży tuż przed ulewą I na koniec jeszcze odrobinę polskiej twórczości naszego przewodnika z litewskiej ziemi Trzy Krzyże białe... Trzy krzyże białe, Co na Łysej Górze, Są znakiem jutrzni, Świadectwem Chrystusa, Gdy franciszkanie za wiarę chrześcijańską, Ponieśli z rąk pogan śmierć bestialską. Jak piękny poranek w Wilnie wielkanocny
Weekendy w domu i ogrodziejasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki placuszek o długości ok. 55 cm i szerokości 4-5cm. Trzeba to ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Bierzemy teraz część kakaową i rolujemy(...)jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki placuszek o długości ok. 55 cm i szerokości 4-5cm. Trzeba to ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Bierzemy teraz część kakaową i rolujemy
Mania Wypiekaniasmakować będzie jeszcze bardziej. Składniki: Ciasto żółte: 100 g masła 150 g cukru 5 żółtek 180 g mąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół(...)Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze
Pyszności Słodkościgładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy(...)niej starte pieczarki, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Po odparowaniu wody z pieczarek odstawiamy je, aż lekko przestygną, dodajemy oba sery (biały i parmezan), i mieszamy wszystko. Próbujemy czy lekko za słone (tak jak przy poprzednim farszu – żeby pierogi nie wyszły mdłe) i farsz gotowy
Jak gotować i nie zwariować125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem
les mirabellesherbatników 80 g masła 2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem: 500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można(...)wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego
Smakołyki Asisernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie macie pod ręką. SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki jagód bądź borówek amerykańskich bądź porzeczki - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę zalej 5 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj(...)mocno schłodzona - ja zawsze trzymam ją co najmniej całą noc w lodówce. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy małym ciurkiem żelatynę, ciągle ubijając i masę z porzeczek. Wylewamy na białą masę w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 -7 godzin. Gdy masy całkowicie stężeją, tuż przed podaniem ubijamy na wierzch bitą śmietanę. BITA ŚMIETANA NA WIERZCH
SMYKWKUCHNI300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy do zdobienia na krem. Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijam je na wysokich obrotach robota na białą, błyszczącą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do piany cukier i wciąż ubijam. Kiedy już beza przyjmie cały cukier dodaję sok z cytryny i krótko jeszcze mieszam robotem. Dodaję(...)dojrzewać w ogrodzie. Ważne jest tylko kontrolowanie bezy podczas pieczenia i reagowanie, gdyby zaczęła zbyt chwytać złocisty kolor. Oczywiście tak też da się zjeść, ale nie będzie już tak biała. Smacznego! Serdecznie polecam! #pavlovaprzepis #pavlova #deserbezglutenowy #bezglutenu #beza #tortbezowy #pavlovatruskawkowa #itbmtt
I tu będę miała takie tesmażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym(...)Pomoże w niestrawnościach i zaparciach. Bulion porowy będzie skuteczny na kaca, a sok ze świeżych porów – w problemach z układem moczowym. Okłady z pora wspomogą leczenie ran, odcisków, obrzęków. Biała część pora jest łagodna i to zwykle ją wykorzystuje się w kuchni, ale ostra zielona jest równie bogata w składniki odżywcze i można ją jeść. Por nie jest wskazany
My Chcemy Jeść