rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty(...)minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie
karmelowyporcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) – świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina(...)addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) - świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe
Poezja smakuzająć się innymi przyziemnymi sprawami, do czego Was również namawiam. Wystraszonym tą ilością bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule
To co kochamprzez tych mniejszych, a pulpeciki wszyscy lubią :) Składniki (porcja na 4 osoby): 500g ciecierzycy łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 100g kaszy jaglanej 40g parmezanu 2 cebule (czerwona i biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki) sól/pieprz do smaku Sos: puszka pomidorów(...)skórki 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka czosnku niedźwiedziego 300 ml passaty pomidorowej łyżeczka śmietany 12 % szczypta cukru sól, pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich i ostrej papryki mozzarella Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
ChilliJemykulinarna recenzja i konkurs dla Was :) A do zdobycia "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej od Wydawnictwa Samo Sedno . 100 świetnych przepisów bez białej mąki, białego cukru i niezdrowych tłuszczów! Jeśli zdrowo się odżywiacie albo planujecie (zbiża się czas noworocznych postanowień!) - na pewno Wam się spodobają. Książka doskonała dla wszystkich dbających(...)linię i walczących ze słodkimi pokusami! Na wstępie Autorka opisuje zdrowe zamienniki tłuszczu i białego cukru w słodkich wypiekach i daniach i pokazuje, w jakich proporcjach je zastępować (świetne propozycje!). A potem - tak, jak w tytule - znajdziemy przepisy na każdą porę dnia - mamy więc słodkie: - śniadania (np.waniliowy serek homogenizowany z brzoskwiniami, owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania
Moje Kuchenne Rewelacjeświąt i samymi Świętami. Lubię przy wypiekach świątecznych przenosić się w myślach, do tych czasów. Wspominać ten dawny czas. Pamiętam zimny ganek w naszym wielopokoleniowym domu, z dużymi białymi dwoma skrzydłami drzwiowymi, w których były okienka, a w nich szyby. Te szyby były mocowane na tzw. kit, taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego(...)Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały pracować, a żołądek od razu się uruchamiał. Do dziś jak zamknę oczy
SMYKWKUCHNIjuż się nam przejadł pięć milionów razy - dobrze, że łóżko niskie a narzuta dość długa i nie było tego tak widać, więc wytrzymałam te lata. Teraz rama łóżka jest biała. I wygląda tak: Najpierw dość delikatnie przeszlifowałam papierem ściernym całość (papier 80). Umyłam. Jeszcze raz przeszlifowałam - tym razem używałam 120. I znów umyłam. A potem już malowałam. Dwukrotnie. Używałam(...)prawie starego drewna, Ponadto ta farba również nie kryje całkowicie - widać słoje. Wyszło idealnie, choć na co dzień nie widać, bo przecież narzuta zasłania! Ale ja wiem, że jest białe i wygląda o niebo lepiej niż wcześniej :) (etapy pracy - szlifowanie, malowanie) Zagłówek Szukałam tutoriali w internecie, znalazłam kilka, ale to nie było do końca to, czego szukałam. Bo były
dobra gospodyni dom wesołym czyniTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła
Niezły MłynekTort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki
https:KKuchniaMniamWraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)moich bliskich, dbałością o każdy szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :) Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej
FitKotzjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy(...)mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu
Mango Papajawersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś(...)życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku klarowane masło Przygotowanie gołąbków: Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy
Zasmakuj Kuchnijajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki(...)garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieprostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku. Tego trzeba spróbować! Składniki / na ok 6 porcji : 900 g obranej cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki klarowanego masła(...)bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą
Aromatyczne Podróżespodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne(...)śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Kuchnia Ellie