było kilka pozycji, dla których można się było zatracić. Ale zacznijmy po kolei. Pierwsza do naszych kieliszków trafiła Cava Mont Ferrant Berta Bouzzy – intrygująco owocowe, świeże i rześkie białe wino musujące. Intrygujące ze względu na fakt użycia oprócz tradycyjnych odmian Macabeo, Xarel.lo i Parellada 15% Chardonnay, które dodatkowo było starzone w beczkach. Efekt końcowy bardzo udany i godny polecenia. Kolejne(...)stylu do Xarel.lo daje świetne i aromatyczne wina do letniej hiszpańskiej kuchni. Ciekawostką może być, że z winiarni tej widać wieże znanej barcelońskiej świątyni Sagrada de Familia. Kolejne dwa białe wina to Flor de Vetu Verdejo z Ruedy oraz Gran Cova z odległego Rias Baixas w Galicji. Świetne na letnie popołudnia, orzeźwiające i aromatyczne, choć czasem pełne niespodzianek, nawet podczas
królestwo garówtotalny brak tej przyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych(...)liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam
Kuchnia po mojemudodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto(...)prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki skrapiamy z wierzchu oliwą
Stare GarySurówka z białej kapusty z curry i sezamem... Drobno poszatkowana, chrupiąca biała kapusta. Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki. Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku. Całość doprawiona curry, octem winnym i sosem chili. Oprószona sezamem po wierzchu. Smacznego! Składniki: Mała główka białej kapusty (waga około 1,2 kg); 2 duże marchewki; 1 średnia cebula; 3 ząbki czosnku(...)płaskie łyżeczki curry; 1 łyżka słodkiego sosu chili; 2 łyżki białego octu winnego; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (tzw. duże wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać
Gospodyni Miejskasprzedawanego w sklepach w wiaderku :) 100 g malin 100 g jagód/borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady 5-10 ml śmietany kremówki Ponad to potrzebne będą: garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka bądź ubijaczka do mieszania 2 miseczki(...)warstwy od razu bez wcześniejszego chłodzenia. Jeśli żelatyna wiąże za szybko zmiksuj masę by stała się rzadsza i szybko rozprowadzaj. Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej Biała czekolada z gorącymi malinami: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. 2. Polać na stężały sernik Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki
KreatywnePinysię z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice Składniki: 1,5 litra wody 1 mniejsza marchewka kawałek pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki liść laurowy ale-raj 2 kulki ziela angielskiego(...)litra zakwasu na żur klik sól, pieprz, majeranek Na każdy talerz 1 jajko ugotowane na twardo kilka plastrów białej kiełbasy Przygotowanie: Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa
Ala piecze i gotujeFasolinka , czyli ciasto z fasoli :) Taką sobie nazwę wymyśliłam :) Jest tutaj fasola czerwona oraz biała. Czerwona - intensywnie czekoladowa, biała - subtelnie, aczkolwiek wyczuwalnie kokosowa. Ciacho jest puszyste, delikatne i mięciutkie z chrupiącą skorupką :) Kompletnie nie czuć, że zamiast mąki jest....fasola! Nie dodałam ani grama mąki, ani grama cukru, ani grama margaryny! Za to jest fasola, miód i banany(...)Piekarnik rozgrzać do 180*C. Piec 30 minut w 180*C, a następnie 20 minut w 165-170*C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:) Po ostygnięciu można ozdobić białym serkiem i świeżymi truskawkami
Zdrowie na języku :Pprzyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy(...)stosowane zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem
Pełny talerzświstku kartki białej napiszę jakiś wiersz. Może piosenkę z niego zrobię? Melodii jej poszukam w szumie zielonych drzew, A potem ją zaśpiewam tobie. Takie wiosenne malowanie, Dobieram słowa, bo treści wciąż brak, Takie wiosenne malowanie, Choć nieraz tak mało barwny jest nasz świat. Przy ogniu gdy zasiądę, usłyszę iskier śmiech, Zobaczę ich szalony taniec. I ziemia się zakręci(...)pomarańcze pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne ,pomarańcze obrać obrac jak nacieniej ze skórki ,pozostawiając białe-- Białka skórka to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Jeśli będziemy zjadać cały owoc, wraz z białą skórką, to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomożemy trawienie...Imbir
w mojej kuchnicebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz(...)rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę. Z mięty odrywamy listki odkładamy na bok, resztę siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy
noteskulinarnyfigatyle fajne, że możemy pofantazjować i w tych małych słodkościach ukryć to co najbardziej lubimy. Ja pod ciemną czekoladą ukryłam delikatne, kremowe nadzienie z serka mascarpone i białej(...)czekolady z odrobiną cynamonu. Czy może być coś lepszego na poprawę nastroju w ponury jesienny dzień? Czekoladki z mascarpone i cynamonem SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 100 g serka mascarpone 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Do miski przekładamy mascarpone, cukier puder, cynamon i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski, a do garnka wlewamy zakwas i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem. Białą kiełbaskę kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Żurek nalewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidość niesforne a ich największą wadą jest to, że znikają tak nagle jak się pojawiają. Cudem udało się choć kilka zatrzymać celem uwiecznienia.Składniki:połowa tabliczka mlecznej czekoladypołowa tabliczki białej czekoladytrzy(...)kostki gorzkiej czekolady1/2 szklanki orzechów laskowych5 łyżek mleka zgęszczanego1 łyżka mleka w proszkuPrzygotowanie:Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek. Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody. Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów. Następnie rozpuszczam w ten sam sposób mleczną czekoladę
Magiczna kuchnia Dariiśmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady2 opakowania śnieżki200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia50 gramów migdałów (można pominąć)1 tabliczka białej czekoladyKwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej(...)wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki.Składniki:Pralinki z białej czekolady i żurawinaą (pomysł zaczerpnęłam z Bloga Basi Ritz "Kulinarna Mekka" przepis Basi. Basia dodała do nich mielone migdały a ja zastąpiłam je suszonymi truskawkami)1 tabliczka
Bon Appetit Małgorzaty