Świetna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;) Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;) Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka(...)skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest
Takie tam pichcenieWiększość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość popularna potrawa, zwłaszcza w niektórych regionach. Chociaż posiada on różne odmiany zależnie od takich właśnie czynników jak regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo(...)łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą wówczas dużo lepsze. Przede wszystkim wywar na żurek nie powinien być „jakikolwiek” – jak się zapewne domyślacie
Kulinarna PokusaKolejny nasz przepis z serii- wyroby domowe: Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami. My z Piotrem uwielbiamy kaszankę, wszelaką, tradycyjną z dodatkiem krwi z różnymi kaszami: gryczaną, jęczmienną perłową, pęczak, nie pogardzimy też białą kaszanką bez krwi. Nie mamy obecnie dojścia do świeżej krwi wieprzowej, więc przygotowujemy od czasu do czasu domowym sumptem domową białą kaszankę . Chociaż kaszanka dzisiejsza zaraz po zrobieniu była biała, jednak po sparzeniu nie wygląda na białą kaszankę, gdyż jest z dodatkiem płucek, które w trakcie obróbki ciemnieją. Jednak kolejnym razem pokażę jakie składniki wykorzystać, aby kaszanka była biała. Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy , efekt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupę. Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze(...)podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki zakwasu na barszcz kiełbaski, najlepiej białe ugotowane na twardo jajka 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Wykonanie: obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około 15 minut do miękkości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy płatki(...)białej czekolady. Jeśli nie mamy gotowych płatków z czekolady, należy zetrzeć tabliczkę białej czekolady na tarce o dużych oczkach. Wstawić gotową masę do lodówki. oraz: ok. 1 kg truskawek 350 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach
maniapieczenianatury... Póki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli(...)mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych
Świat CiastaPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać(...)stronie degustino.eu.składniki:1 l wody0,5 l zakwasu na biały barszcz3 listki laurowe3 łyżki majeranku4 ząbki czosnku2 łyżki kwaśniej śmietany2 łyżki mąkisól morska3 opakowania kiełbasek mini białych DegustinoDo garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zagotować. Następnie dodać zakwas i ponownie zagotować. Do smaku doprawić solą. Zaciągnąć śmietaną - śmietanę wymieszać
Monia miesza i gotujemodyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką(...)cukrusok z 5 mandarynek1/2 łyżeczki cynamonu3 płatki żelatynymasa serowa:250 g mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru pudrusok z 1/2 limonki6 płatków żelatynydodatkowo:10 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie połączyć.Masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut.Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasa była jednolita, następnie dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do formy, wyrównać. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, ma być całkowicie ścięty. Przygotować warstwę z białej czekolady. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić(...)może jednak ostygnąć całkowicie, bo zastygnie. Resztę śmietany umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Do czekolady dodać dwie łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady wylać na mus z gorzkiej, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotować mus truskawkowy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1-2 łyżki cukru
moj przepis nasobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które pięknie kontrastują z bielą polewy. Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki(...)waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko
Smakołyki BerenikiAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera
Wanilia i Kardamonbarszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica między żurkiem, a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją(...)żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto ! Składniki : 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18%Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej
Walijskie Pichcenie