Rzadko robię taką kapustę. Ale jak wczoraj wymyśliłam, że będzie na obiad, to nie mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodatkowy dzień na przygotowanie słodkich przyjemności :) Jeszcze nie planowałam tegorocznego święta, ale wydaje mi się, że powoli mogę zacząć wypróbowywać przepisy. Na przykład dzisiejszy jest cudownie smakowity :) Muffiny z białym serem i wanilią. Kochani! Cudowny smak a do tego muffiny są super wilgotne. Idealne. Wypróbujcie!"Składniki:300 g mąki100 g masła2 jajka150 g cukruszklanka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo
Słodkie Przyjemnościmnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka. muffinki z jagodami i białą czekoladą
Bon Appetit Małgorzatymigdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g ogórków 400 g zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3 ząbki czosnku2(...)łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona
Stare GaryZiemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy
Kredowe Menujakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu jest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego.11 białych kiełbas1,3 kg kapusty kiszonej2 cebule3 ząbki czosnku350 g wędzonego ( parzonego ) boczku2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne )sól do smakupieprz kolorowy do smakuczubryca ostra czerwona do smaku3 liście laurowe4 ziarna
Ewa w kuchnipierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną
Codzienna kuchnia niecodziennaBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę
Maminek kulinarnyDzisiaj przedstawię przepis typowo włoskiego warzywa, który wchodzi w skład menu włoskiej kolacji wigilijnej - cenone di Vigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz
zielonacukinkasklep działa jak magnes, a produkty .... życzę każdemu z Was aby conajmniej raz w życiu miał możliwość popracowania z produktami Callebaut lub Cacao Barry. Składniki: 280 g dobrej białej czekolady (ja użyłam Callebaut W2NV kaletki) 3 kawałki kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu 1 garstka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 5 łyżek krokantu pistacjowego Callebaut Wykonanie: Wykonanie jest banalnie proste. Czekoladę rozpuściłam
Blondynka GotujeSkładniki: 1 litr mleko w worku, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka pieprz biały mleko w worku niepasteryzowane 3.2% przelać do dzbanka, dodać sól i pieprz biały zmielony - zamieszać, nakryć dzbanek gazą i odstawić na 2-3 dni do skwaśnienia gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać najlepiej do 70-80C - większa temperatura
W Mojej Kuchni LubięSpicy banana soup with white chocolate Składniki. 2 banany 1 cebula 1 papryczka chilli 3 liście limonki (kaffir) 10 dag czekolady białej 1 cm korzenia imbiru 1 goździk zmielony 1 łyżka oleju natka pietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : połowa małej główki białej, świeżej kapusty (może być jeszcze taka z zeszłego roku) 8-9 łyżek soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta 2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód
Proste PotrawyPrzypadkowa kombinacja składników zaowocowała wspaniałym smakiem surówki. Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się. Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna
Buniabaje w kuchniważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. Składniki :* 500 g żeberek wieprzowych* 1/4 główki białej kapusty* 4 ziemniaki * marchewka* pietruszka* 1/4 selera* pół małego pora* natka pietruszki, koperek* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie :Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę
Magiczne Życie MartyKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo, ale w końcu
Smaczna Pyzatradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki oleju sól do smaku Farsz: 40 dag białego sera 1 torebka kaszy gryczanej 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według
RAROSSAintensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut
W SMAKTe babeczki są jedne z ulubionych babeczek moich dzieci. Takie małe serniczki do rączki ;) Składniki: Ciasto kruche:
Amatorka kuchennaO zdrowotnych wlasciwosciach kapusty juz wczesniej pisalam tutaj:klikA lista ta jest bardzo dluga i przypisuje sie jej dobroczynny wplyw prawie w przypadku kazdej choroby.Nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!około 60-70 pierogówSkładniki:Ciasto pierogowe podstawowe:500g mąki pszennej (ok 3 szklanek)250ml wody1 łyżka masłaSólFarsz:200g kaszy jaglanej400g sera twarogowego chudego2 podsmażone cebule½ łyżki masłaŚwieżo mielona sól, biały pieprzKasze jaglaną płuczemy dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie nastawiamy osoloną wodę, dodajemy do niej liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i gotujemy
Kolizje Smakówsmak... :-) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły
Smaczne ZdroweSkładniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę
Mango Papaja