Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową w plastry(...)dodać 5 łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina.SMACZNEGO
zielonacukinkabiały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody(...)tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.Zupę przyprawić majerankiem
Gospodyni Miejskadziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód na słodycze nawet największego łasucha(...)ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego 1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady ok. 100 ml śmietanki 30% 5 jaj (u nas 4 całe +1 białko) 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanejdodatkowo2 figiPrzygotowanie
Symfonia Smakówwędliny. Dzisiaj przedstawiamy naszą propozycję na białą domową kiełbasę. Uwierzcie, że żadna kupna kiełbasa nie będzie tak dobra jak ta, którą doprawicie według własnego uznania. My lubimy białą kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki(...)godzin w suchym i chłodnym miejscu. Następnie wkładamy kiełbasy do garnka z gorącą wodą i sparzamy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęscukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku 2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak z łyżką mąki i proszku do pieczenia. Na koniec(...)smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieswych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..? Tak czy siak, OTO JEST. TORT WIOSENNO-LETNI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: CIASTO: 4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 szklanka masła(...)temp.pokojowej 2 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (polecam domowy z tego przepisu) 4 jaja w temp. pokojowej 2 szklanki maślanki PRZEŁOŻENIE: 230 g białej czekolady, połamanej 2 łyżki masła 2/3 szklanki śmietany kremówki do ciast + truskawki (ok. 1 opakowanie) Przygotowanie: W sporej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej
Gotowanie to kochaniepolskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI(...)GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje 4 sojowe białe kiełbaski 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały
W kuchni Karmel-itkiZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku kulinarnym wraz z innymi moimi przepisami na potrawy z mięsem. Lista składników: 1 kg szynki wieprzowej 750 g surowej białej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny(...)Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy, aby powstała mięsna masa. Połowę zamarynowanych plastrów szynki rozkładamy na folii spożywczej, aby powstał prostokąt 15x20 cm. Na szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie
Smakowity Blog KulinarnyBiała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa, którą można przygotować na wielkanocne śniadanie. ...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej(...)prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Zakamarki mojej kuchniPyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku w łupinkach 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki(...)suszonego majeranku sól, pieprz Do podania: chrzan CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem
My Culinary Artwarzywami , świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, można ją również podawać jako samodzielną przekąskę. składniki na 4 porcje 500 g sera białego papryka czerwona puszka kukurydzy 1 por ( biała część) 2 łyżki majonezu sól i pieprz przepis Do sera białego dodajemy drobno pokrojoną paprykę , por , kukurydzę i dwie łyżki majonezu. Całość
Smakowite DaniaSałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza(...)zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :) Składniki: 2kg białej kapusty 2kg buraków Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 ½ łyżki soli Około 10 ziarenek ziela angielskiego Białą kapustę szatkujemy, po czym gotujemy w niewielkiej
Smakowy RajMule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew morskiej bryzy i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję(...)Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych z czosnkowym majonezem . Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 laski selera naciowego, pokrojonego na kawałki 1/2 natki posiekanej pietruszki
Food Squareprzygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli(...)ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki
Kolizje Smaków