porzeczki - 3095 przepisów (strona:104/207)

Deser jogurtowy z owocami 176

Lekki, owocowy i zimny Składniki 1 szklanka agrestu 2 szklanki czerwonej porzeczki 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 1 szklanka truskawek 2 małe jogurty naturalne 1/2 galaretki Sposób przygotowania Agrest … Czytaj dalej Deser jogurtowy z owocami

czarrna od kuchni
Filo serniczki z owocami 177

mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo 2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm.  Formę na muffinki (taką

Smakołyki Asi
Sernik kokosowy z musem porzeczkowym 208

Składniki: 500 g sera na sernik 1 jogurt naturalny 1 puszka mleczka kokosowego light 3 łyżki żelatyny 2-3 szklanki czarnych porzeczek 1 galaretka biszkopty Przygotowania: Żelatyną zalać 1/2 szklanki wody, … Czytaj dalej Sernik kokosowy z musem porzeczkowym

czarrna od kuchni
Serniczki porzeczkowe 220

Małe co nieco na zimno z owocami z własnego ogródka Składniki: 30 dkg porzeczek (pól na pół czarne i czerwone) po łyżce cukru kryształy i cukru pudru 1 cukier waniliowy … Czytaj dalej Serniczki porzeczkowe

czarrna od kuchni
Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru 126

orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych. Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm:  300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych) 5 jajek 1,5 łyżki kakao 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową) 5-6 łyżek ksylitolu

Ze smakiem i z pasją
Co gotować w czerwcu? Sezon na warzywa i owoce- jakie? 168

najlepiej jeść w czerwcu? Warzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe zapasy i zamroź

Tradycyjna Kuchnia
Fit owsianka z jagodami, porzeczakami na mleczku kokosowym 120

taki start a do tego jest pyszna i aromatyczna jeśli dodamy nasze ulubione owoce i dodatki. Dziś proponuję wersję wegańską dla wszystkich, pyszną i zdrową. Fit owsianka z jagodami, porzeczkami na mleczku kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sorbet porzeczkowy w 5 minut 166

Szybkie, smaczne i zdrowe lody na upalne dni?  Nic trudnego. Wystarczą zimowe zapasy mrożonych owoców.  Składniki: 500 g mrożonych czarnych porzeczek ok szklanki cukru pudru 100 ml likieru advocaat ( Dalkowski ) Wykonanie: Wszystko umieszczamy w misie malaksera i szybko miksujemy na gładką masę. Można również użyć zwykłego blendera. Po dosłownych kilku minutach możemy cieszyć się zjawiskowym deserem

Malinowe Pocałunki
Mix płatków na kozim mleku z rabarbarem i porzeczkami 153

użyć mleka jakie lubicie jeśli kozie Wam nie odpowiada. Owoce też pozostawiam Waszemu wyborowi choć powiem że z rabarbarem smakuje wyśmienicie. Mix płatków na kozim mleku z rabarbarem i porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 128

szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 7 minut. Pilnuję, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość

Wielopokoleniowo
Sok z gumijagód 173

Składniki: ©       1 litr nektaru bananowego ©       1 litr nektaru lub soku z czarnej porzeczki Sok z gumijagód to sok bananowy wymieszany z sokiem z czarnych jagód w proporcji 1:1. Można też dodać więcej soku bananowego, lub też jagodowego. Można próbować, smakować i odnaleźć swoje ulubione proporcje :) Smacznego

Bazując na smaku
Tort z bitą śmietaną i owocami 719

cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap

Wypieki Rene
Crumble "wspomnienie lata" 127

pochmurny zimowy dzień. Polecam :) Kruszonka: 1/4 kostki masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1,5 szkl mrożonych malin 1/2 szkl mrożonych czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru  Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Owoce rozsypać do 3-4 kokilek do zapiekania. Posypać łyżką cukru i kruszonką. Crumble wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smakołyki Asi
Ciasto Daniela 140

minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany

w mojej kuchni
Tarta z owocami na kremie panna cotta 193

już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego

W SMAK