porzeczki - 3095 przepisów (strona:113/207)

Ciasto imieninowe 2 133

wody Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Serek twarogowy zmiksuj z zimną galaretką i ubijaj aż do uzyskania jednolitego koloru. Wykończenie: Dżem z czarnej porzeczki Biszkopty okrągłe Jasny biszkopt przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj go dokładnie dżemem porzeczkowym, a na to wyłóż połowę masy twarogowej. Następnie ułóż na niej biszkopty i przykryj je drugą

365 dni dookoła kuchni
Zupa z botwinki z fetą 84

Przepis zupełnie nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu

Kardamonovy
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 137

upiekłam takowe i mieliśmy pyszne śniadanie! Wykorzystałam zapasy dżemu porzeczkowego (kwaśnego i gęstego) z zeszłego roku ale taki ze sklepu z pewnością też się sprawdzi. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 g cukru 60 g masła, rozpuszczonego 1 jajko 250 ml mleka, ciepłego ale nie gorącego słoiczek dżemu porzeczkowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 131

razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Składniki: Kruche

Smaczne Zdrowe
Szybkie ciasto z borówkami 206

wykonania tego szybkiego i łatwego ciasta nadadzą się każde owoce: borówki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jabłka pokrojone w kostkę itd. Sukcesem udanego ciasta ucieranego jest taka sama temperatura pokojowa wszystkich składników. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i naprawdę nie może się nie udać Składniki na formę 20×25 cm/tortownicę 26 cm – ciasto nie będzie bardzo wysokie

greenscarf
zupa z soczewicą na winie 86

maliny też :)  Po prawo widać fragment ziemi pod sadzonki i nasiona. Pod jabłonką mamy prowizoryczną ławeczkę, żeby w razie upałów schować się przed słońcem na chwilkę :) Kilka krzaków porzeczek zaczęło nieśmiało wypuszczać listki :D Niech w końcu przyjdzie to słonko na stałe

Pieprzyć z Fantazją
pleśniak 150

jednej dodałam kakao. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki  nie lodówki na 1 godzinkę. Pierwszą część jasną rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki tak dość grubo i starłam na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu

Pieprzyć z Fantazją
Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą 126

porcją owoców. Szczególnie polecam karambolę, która czadersko wygląda! Wybór należy do Was. ;) * SKŁADNIKI na smoothie bowl dla 1 osoby 1 banan ½ szklanki pestek granatu ½ szklanki mrożonych owoców (np. jagód, porzeczek, wiśni, malin, truskawek) 100 ml mleka kokosowego 1-2 łyżeczki sproszkowanej guarany 1 karambola * PRZYGOTOWNIE Wszystkie składniki oprócz karamboli wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładkie smoothie . Przelej

Food Square
Ciasto Cycki mulatki 355

nazwą Cycki murzynki. Ciasto Cycki mulatki można przygotować w wersji skróconej, tylko na blacie kokosowo-makowym. Zachęcam jednak do zrobienia pełnej, gdyż biszkopt posmarowany lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, przyjemnie łączy się z pozostałymi warstwami. Do ciasta proponuję użyć małych biszkopcików, wtedy ciasto można pokroić na mniejsze kawałki, ja niestety małych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu

Kuchcik gotuje
Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową 443

krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie :   Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) 201

masła 82% nie margaryny! 1 łyżka ciemnego kakao 1 wafelek kakaowy typu princessa Wierzch: 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych  40 dag  mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie) Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w  700 ml gorącej wody , zostawić  do wystudzenia. Krem budyniowy: Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem

Wanilia i Kardamon
Ciasto bananowiec 348

budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 op. cukru wanilinowego -250 g masła (miękkiego) -pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki -1 kg bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru -60-80 g czekolady

Marta Gotuje
BABKA ŁACIATA PRZEKŁADANA 102

margaryny 1 - 2 łyżeczek kakao 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 słoik ulubionego dżemu np. powidła jabłkowe, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną

Ciastka - domowe słodkości
ŁABĘDZI PUCH 174

jest ono bardzo delikatne oraz puszyste, ale żeby nie było tak miło😉 przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki,  również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz

RAROSSA