porzeczki - 3095 przepisów (strona:121/207)

Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 201

ojciec Mahoney, który nareszcie znajduje upust swojemu temperamentowi i zainteresowaniom ;) Dla mnie smakowitym dodatkiem są przepisy zamieszczone pod koniec książki. Tytułowy chleb na sodzie przypomina mi pełnoziarnisty chleb z porzeczkami wypiekany w lipcowej piekarni Amber. globtroter

Weekendy w domu i ogrodzie
Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami 177

szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 3 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej (u mnie Skworcu) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 2 czubate łyżki kropelek czekoladowych 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka naturalnego kakao (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka sody 3 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i łyżkę

Słodkie okruszki
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 194

Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki

Kuchnia w czekoladzie
Zielony koktajl pełen przeciwutleniaczy 200

koktajl. Posyp z góry wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jeśli masz ochotę na więcej koktajli, możesz sprawdzić także nasze przepisy na: Zielony koktajl oczyszczający , Fioletowy koktajl antynowotworowy , Koktajl z czarnej porzeczki , Jesteśmy także na Facebooku , Instagramie i Google+ , bądź z nami na bieżąco! Trzymajcie się ciepło! Paulina

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Dyniowe placuszki 123

wypieków. U nas dynie obrodziły w tym roku, a że dynia pieczona już się troszkę przejadła to usmażyliśmy te placuszki. Bardzo nam posmakowały, szczególnie z dodatkiem frużeliny z czarnej porzeczki . 1 niepełna szklanka puree z dyni 2 żółtka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki wody (opcjonalnie) (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto popapraniec 182

szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mały cukier waniliowy 3 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki Gorzka czekolada Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek , mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepać i wymieszać z octem oraz z olejem, delikatnie wmieszać

W garach u Gosi
Owocowe tosty 138

kremowo – owocowe. Idealne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki: Chleb tostowy Serek u mnie mascarpone ale równie dobrze może być każdy gęsty owocowy serek homogenizowany Owoce u mnie porzeczka, drylowane wiśnie , pokrojone na ćwiartki czereśnie. Ale super smakują z jeżynami czy malinami. 2 jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych Cukier lub cukier waniliowy, szczypta soli Olej

W garach u Gosi
Galaretka z papierówek i aronii 145

kolor dzięki dodaniu soku z aronii. Jeśli nie macie soku z aronii, to polecam przepis na pyszną galaretkę z papierówek, ze świeżo wyciskanego soku jabłkowego i na galaretkę z porzeczek . Jak przygotować galaretkę z papierówek ? Papierówki myjemy, kroimy na ćwiartki, nie obieramy jabłek, nie usuwamy gniazdek nasiennych, wszystko przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, zalewamy wodą z sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 145

tylko na te, które rzadko jadam (np. ze względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych

Poranek na słodko
Karmelowe ciasto z orzechami. 261

mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem czarnej porzeczki. Ciasto jest dość wysokie, wygląda niemalże, jak torcik karmelowy. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Więc

SMYKWKUCHNI
SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 140

zimnej śmietanki 36%  1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów  podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy

KuchcikoweLove
RYŻ Z JAGLANKĄ OWOCOWĄ 172

możemy wlać ją do szklanki i potraktować jak koktajl :)  Rada: Gdy jaglanka jest za mało słodka możemy dodać jeszcze jednego banana. Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki

Kuchnia MagdaLeny
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 179

ząbków czosnku pokrojonego w plasterki. 2 liście laurowe ( pokruszone,) 2 ziela angielskie (też pokruszone ) 1 łyżka ziaren gorczycy, 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli. opcjonalnie : liść wiśni, lub porzeczki ( porwane) Jako opakowanie do ogórków potrzebujemy grubszego woreczka foliowego do żywności ( najlepiej z zapięciem strunowym ) o pojemności 3-5 litrów. Umyte ogórki obcinamy z obu stron końcówki i wkładamy do woreczka. Wsypujemy

Pysznosci Babci Basi
Dżem z domowych winogron 132

rodzice mają ogród i mały sad. W tym sadzie, oprócz porzeczek, jabłek, śliwek, gruszek mają także winogrona. Te mniejsze winogrona domowe, zarówno ciemne jak i jasne. Lubię chadzać między nimi i podziwiać ich kształtne brzuszki. W ogóle fajnie jest mieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień

Zasmakuj Kuchni