Tort makowy 163łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g. masła śmietankowego 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g. powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony
Kubki smaku
Muffinki z owocami leśnymi 170gęstej śmietanki 18% 180 ml jogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem
W Moim Magicznym Domu
Ciasto Pani Walewska 1138Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru
W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 243mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kawawszklance
Piernik z powidłami 193roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 250g cukru 2 jajka 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao 250ml mleka przyprawa do piernika bakalie według uznania Jajka i cukier miksujemy, dodajemy mleko, kakao i mąkę z sodą. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz dżem
Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto Pijak + film 272żółtka 100 g masła dodatki 100 g okrągłych biszkoptów 100 ml wódki 150 g dżemu z czarnej porzeczki gotowa polewa czekoladowa lub przepis na polewę czekoladową wiórki kokosowe ( opcjonalnie) przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek
Smakowite Dania
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 224wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa
Gotowanie-uk
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 211smaku suszone figi. Składniki wystarczy razem pogotować, a po przecedzeniu otrzymacie gęsty, błyszczący ocet, które będzie przepyszny na sałatkach. Zamiast suszonych fig możecie użyć innych owoców, np. malin, porzeczek, truskawek, jeżyn, czereśni, moreli, a nawet mango czy marakui. Po więcej receptur na octy z owocami odsyłam Was do Bei , gdzie znajdziecie także patent na przygotowanie octu na bazie mrożonych owoców
Chilli Czosnek i Oliwa
WYBORNY PIERNIK 175szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony 1 tabliczkę czekolady (100 g) orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika Przygotowanie: Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka
Ciastka - domowe słodkości
Pleśniak ze śliwkami 267Sezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Dzień sernika - National Cheesecake Day zestawienie przepisów z bloga 286Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html 4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html
Ana Mari's world
czekoladowe ciasto z masą chałwową 403Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę chałwową: 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% dodatkowo: 200 g dżemu z czarnej porzeczki wiórka czekoladowe wykonanie: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzenia
Kanapki na śniadanie po francusku 314głównej. Podpieczone bagietki podałam z podsmażoną kiełbasą francuską Rosette, z serem Comte oraz z warzywami. Dodatkowo spód bułki posmarowałam francuską musztardą z dodatkiem czarnej porzeczki. Takie śniadanie przygotowałam wspólnie z bazarem Cabas.pl na którym możecie kupić wszystkie użyte przeze mnie produkty. Post Kanapki na śniadanie po francusku pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotuje
Kolorowa galaretka z owocami 162chandrę z powodu szybko uciekającego światła słonecznego ;-) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń w syropie miks mrożonych owoców np. jagody, czerwona porzeczka, jeżyna WYKONANIE Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek. Do każdej miseczki wsypać miks owoców (bez odmrażania). Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu zastępując część wody odlanym sokiem
Passions hobbies life
Seromak 258pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną
moj przepis na