wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek. Maślana tarta z owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru pudru 1 całe
Poezja smakubazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:) Ze śliwkami
Maślane ciasteczkoszklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową
Maślane ciasteczkojaja, 2 czubate łyżki miękkiego masła, 1 torebka cukru waniliowego, 4 – 5 kropli zapachu waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia po około 300 – 350 g jagód i czerwonej porzeczki (świeżych lub mrożonych), Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło
Nie tylko w kuchniochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru
Niespełnione zdolności kulinarnegram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosyropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty
Przepysznik - BLW i nie tylkowzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem
Z Kuchni Do Kuchniwiększe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier
Gotowanie...to proste !oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka suszonych jagód (u mnie jagody goji, morwa biała , kandyzowana czarna porzeczka ) Wykonanie: Do jednej miski wsypałam płatki owsiane, orzechy (pokroiłam co z grubsza), nasiona, cukier trzcinowy i wymieszałam wszystko. Do mniejszej miseczki wlałam syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii
Blondynka Gotujecukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze). Ciasto dzielimy na 2 części, tylko tak aby jedna była większa. Każdą zawijamy w folię
Panda i jej światPRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt
Swojskie jedzonkoDŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 200 G MARGARYNY
Swojskie jedzonkowzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem
Z Kuchni Do Kuchnicukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką
Mała Cukierenka