porzeczki - 3095 przepisów (strona:133/207)

Idealny przepis na naleśniki 138

szczypty kurkumy. Tak przygotowaną masę rozlewamy na patelnie. Smażąc obustronnie i cieszymy się wspaniałym smakiem naleśników z dowolnym nadzieniem :) Polecam biały ser doprawiony na słodko + dżem  z czarnej porzeczki

W Moim Magicznym Domu
Rogaliki drożdżowe 107

Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 166

smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta.      Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd

Di gotuje
Sernik czeski 216

pszennej,  2 jajka, szklanka mleka,  szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki kakao,  2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej.  Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną

Z miłości do słodkości
Ciasto 3 bit 658

słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto

Marta Gotuje
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 342

mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy* Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g  Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać

Ala piecze i gotuje
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 434

łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki drożdżowe 123

godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Kakaowe babeczki dyniowe 201

fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree

Jak gotować i nie zwariować
Bajaderka 175

opakowanie herbatników 10 łyżek mleka 7-8 łyżek cukru  cukier wanilinowy Delecta  2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu  kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]   1/2 tabliczki czekolady  dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao

Moje domowe kucharzenie
Miodownik teściowej 137

masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo do przełożenia  dżem z czarnej porzeczki Ciasto Składniki na ciasto przesypać na blat. Za pomocą noża składniki posiekać, następnie ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta włożyć do woreczka i następnie wstawić

Ugotować
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 168

mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez

Kubki smaku
Podsumowanie 2015 roku 169

gyros z ogórków i cukinii Miejsce 3: Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa

My simple kitchen
Modra kapusta. 115

maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki

Kuchnia Beaty
Kostka z masą budyniową na Góralkach 158

Dziś kolejna propozycja na ciasto. Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie. Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok, Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni