porzeczki - 3095 przepisów (strona:128/207)

makowa wuzetka 126

jest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem jagodowy tutaj , lub z czarnej porzeczki tutaj orzechy do posypania po wierzchu... Składanie od dołu ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto

w mojej kuchni
Łabędzi puch 193

pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Pozostałe składniki: dżem z czarnej porzeczki 100g wiórek kokosowych 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru   Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej

Di gotuje
Kaszka kukurydziana z suszonymi daktylami i owocami leśnymi 228

robię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej w mieszance owoców leśnych, którą najczęściej kupuję), to leciała ile sił do krzesełka. Zjadła prawie wszystko, a nieczęsto je tyle naraz. Sama z chęcią dokończyłam za nią, bo dzięki daktylom kaszka była słodka, a dzięki

Anioszek w kuchni
Czekoladowe placuszki bezglutenowe :) 186

pokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych  owoców leśnych i porzeczek . Było pysznie!  Składniki: 15 g mąki kokosowej  40 g mąki owsianej bezglutenowej  1 jajko  110 ml mleka 1 łyżka kakao  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Ratafia tutti-frutti 141

drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu

Marder&Marder Manufacture
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną 256

warstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły. Zamiast truskawek możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, poza sezonem np. brzoskwinie w puszce. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodkie środy - Kokosowe muffiny wieloowocowe 115

pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Pysznotka" 355

mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną

Smakołyki Asi
Chałka zapleciona z czarną porzeczką 117

łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 25 0g mąki pszennej   5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany WIERZCH: 1 żółtko + 1 łyża mleka - do posmarowania z wierzchu cukier perlisty - do posypania prze d pieczeniem płatki migdałowe - do posypania prze

Grunt to przepis!
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 96

niepowtarzalnym smakiem owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i… niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością

Słodkie okruszki
Szybkie śniadanie - jogurt naturalny na słodko 176

przemieniając nudny jogurt naturalny w słodki i smaczny posiłek. Składniki: - małe opakowanie jogurtu naturalnego (mój jak zwykle bez laktozy) - dwie łyżeczki ulubionego dżemu lub konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) - 3/4 łyżeczki miodu - owoce do dekoracji (opcjonalnie) Nie ma tu zbyt wiele do opisywania - wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i gotowe :) Na koniec możemy dodać na górę ulubione owoce

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto makowe z masą serową 170

porcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować. Dodatkowo:   słoik konfitury z czarnej porzeczki,  100g płatków migdałowych. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej

Z miłości do słodkości
Ciasto kruche z kokosem 125

starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek 250 g wiórek koksowych 150 ml śmietany 18% 7 łyżek cukru  Dodatkowo:  powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. WYKONANIE Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa  i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią  blaszkę

W kuchennym oknie Ewy
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 182

przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki

Anioszek w kuchni
Porzeczkowiec wg Aleex 187

śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa będzie nam potrzebna do biszkoptu

W mojej kuchni