Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez
Gospodyni Miejskamajerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić(...)otwór w schabie się powiększył. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części. Szalotki obrać. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni
Gospodyni MiejskaPasztet drobiowy... Delikatny i aromatyczny. Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca(...)łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę
Gospodyni MiejskaKasza gryczana z sosem drobiowym... Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana. Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego. Z kawałkami soczystego kuraczaka. Wiórkami marchewki, selera i pietruszki. Pyszny, domowy obiad. Polecam! Składniki: 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki); 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g); 3 duże marchewki; 1 duża pietruszka; 1/4 korzenia selera; Opakowanie(...)pieczeniowego; 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki
Gospodyni Miejskadostawcy. Dodaję do zupy dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki(...)kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę
Basia w kuchniryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem wodą pokruszyć na małe kawałki to ułatwi potem wymieszanie wszystkich składników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć(...)rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czoskowym sosem chili. Swoje sajgonki podałam z surówką z kapusty i marchewki z koperkiem
Monia miesza i gotujepostna ale nie tylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez maszynke o bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy
Z Majeczką w kuchniSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste makaron / pasta1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal1 łyżeczka(...)marjoram1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka
Projekty ze smakiemPodaję dziś przepis na sos do mięs , ryby, który powstał z potrzeby chwili. Jest bardzo smaczny, a połączenie marchewki, papryki, czosnku okazało się całkiem ciekawe.SKŁADNIKI:2 marchewki1 duża papryka2 pomidory3 ząbki dużego czosnku1 cebulapół łyżki olejusól pieprz do smakuWYKONANIE:Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podduszamy na oleju. Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, paprykę oczyszczoną(...)pokrojoną w kawałki, oraz pomidory pokrojone w dużą kostkę. Podlewamy wodą. Nakrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Marchewka nie zmięknie tak, jak papryka, ale nie musi, bowiem i tak wszystko zblendujemy. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko, jak wspomniałam blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do mięs, ryb.SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie EwyDelikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy(...)oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu 0,5 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 plasterki masła 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać
Oryginalny smakpolecam, bo ten smak jest nie do opisania :) Osobiście uwielbiam takie ciacha ! :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 szkl. cukru 1 szkl. oleju 2 szkl. marchewki 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szkl. bakalii (u mnie orzechy, wiórki(...)rodzynki) Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba marchewkę odcisnąć). Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje. Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć. Blaszkę posmarować masłem
charlotte gotujeroztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko(...)mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy. Zupę kosztujemy
Kulinarne przygody Gatitykorzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?Składniki:1 szklanka mąki2 jajka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta.Gotowe
Ciastkozercyjest dość duża. Wykorzystuje do tego garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg. filet z dorsza opakowanie zamrożonej fasolki szparagowej 1 marchewka pół pora przyprawa do ryb sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę(...)mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy 20 min. Z marchewki i pora robię mus warzywny i dodaje do ryby. Można odrobinę posolić, ale to już kwestia smaku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyduża cebula ząbek czosnku2 ogórki kiszone2 małe marchewkiprzecier pomidorowy śmietana 18% sól,pieprz,cukier,mąka - do obtoczenia wątróbkiolej lub smalec do smażeniaWykonanie:Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie(...)dodać startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać
Walijskie Pichcenie