tłuste, przed ich podaniem zeskrobcie z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz. Zimne nóżki Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 1 golonka 2 nóżki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1500 ml wody 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku sól Wykonanie: Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę(...)Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso
Kulinarne przygody GatityKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki) 9- 11 łyżek soku z cytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku(...)cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej
O kuchni z uczuciemKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku(...)średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy
PastelFoodogórków kiszonych20 dag szynki drobiowejserek topionymajonezPrzygotowanie:Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony.Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy.Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę.Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym(...)naczyniu o prostych ściankach.Na dno salaterki ścieramy na drobnej tarce żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę
Lawendowe Nieboupoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1(...)nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona PorzeczkaDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2(...)średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż
karmelowyskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze część oraz mini marchewki i gotować na średnim ogniu 10 min. następnie odcedzić.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić
Mix smakuskładniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje(...)rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu.Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz.Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie
Mix smakuZawsze gotuję ją, kiedy mam ochotę kogoś zaskoczyć lub po prostu sprawić przyjemność. Moja mądra mama mówi, że zupa ta uzupełnia kolagen jak żaden krem nie potrafi. A że marchewek teraz mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne(...)ciasto marchewkowe. Do dzieła! ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVA Składniki: Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm) 2 średnie pietruszki duża cebula, pokrojona w kostkę 1.5 łyżki startego imbiru
Gotowanie to kochanieswojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - 3 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól -maggi(...)wlewamy 1,5 litra ZIMNEJ wody i wkładamy umyte mięso. Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiosób: 4 paczki ryżu długoziarnistego pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy 2 marchewki pół czerwonej papryki mała puszka zielonego groszku rodzynki (w takiej samej ilości jak groszek) Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)Gotujemy na niskim ogniu ok. 20 minut (aż się ugotuje). Dolewamy gorącej wody, gdy konieczne. W międzyczasie w małym rondelku gotujemy w lekko osolonej wodzie skrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Gdy marchewka jest już prawie ugotowana, dodajemy paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut. Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę a na samym końcu rodzynki
Smaki BrazyliiPycha! :-)Składniki:Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich6 marchwi6 ogórków kiszonych6 jajek1 puszka groszku konserwowego5-6 łyżek majonezusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować w całości do miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski.Dodajemy(...)odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Dodajemy majonez, pieprz i sól i mieszamy.Smacznego
Anielska Kuchnia Anicebulapół główki czosnku5 dużych marcheweksól, pieprz czarny pęczek natki pietruszki2 liście laurowe Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe około 10 -15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki następnie smażmy chwilę na oliwie. zalewamy wodą i gotujemy aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy w blenderze. Na sam koniec dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyszklanki ryżu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebula ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy(...)smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy siekany koperek.5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu nie zabielam zup (no, poza jarzynówką).Poniżej zdjęcie zabielonej zupy ogórkowej z tartą marchewką.Smacznego
Kuchnia domowa Ani