marchewka - 20163 przepisów (strona:118/1345)

Ciasto marchewkowe - najlepsze 165

mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly zakupione i cierpliwie czekaly.Znalazlam swietny przepis,ciasto upieklam,dziele sie przepisem i bardzo,bardzo polecam!Niech to przepyszne ciasto uczci dzisiejszy dzien,bo wlasnie 25 stycznia(...)jajek Msol125 g cukru1 lyzka soku z cytryny300 g mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na glazure:1 serek Philadelphia-175g50 g cukru pudru30 g masla1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztukWykonanie:Wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C).Spod tortownicy wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.Marchewke obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 372

dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej marchewki i selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć(...)ostrej mielonej papryki2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego1,5 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto marchewkowe 430

Któż w naszym kraju jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomyślałby, że z marchewki powstaje tak pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest bardzo popularne w krajach anglojęzycznych, ale i u nas zdobyła coraz więcej fanów. Wcześniej umieszczałam na blogu muffinki marchewkowe. Przepis na ciasto jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy(...)ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszkipo 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół

upichcic
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 167

lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek(...)dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy

My Culinary Art
Zupa gulaszowa 201

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.   Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)listek laurowy   Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki.Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut.   Odławiamy żołądki i marchew do wystudzenia a wywar cedzimy.   Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 171

lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki-opaloną cebulę-3 ząbki czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-sól-kilka suszonych grzybków-1 opakowanie żelatyny ( 50g )   Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.   Marchewkę kroimy w plasterki, mięso(...)małe kawałki.Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę.Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu. Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.   Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.   Bardzo dobrze smakuje z marynatami.Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet.Smacznego

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 198

zawsze będzie się kojarzył ze ŚwiętamiBożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.Składniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku   Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.   Obieramy(...)ugotowane mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.   Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.Wyrabiamy masę.   Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.   Przekładamy na blaszkę

Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 154

wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie tłuczemy, posypujemy je przyprawą(...)mięs. Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki. Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.    Plastry szynki smarujemy ketchupem.    Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.    Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.    Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 174

efekt murowany.    Składniki: -6 ćwiartek z kurczaka -0,5 kg łopatki -3 jajka -3 czerstwe bułki -przyprawa do mięs lub barbecue -pieprz -sól lub warzywko -3 marchewki -jedna cebula -3 ząbki czosnku -olej    Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem. Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając(...)niego marchewkę, opaloną cebulę i czosnek. Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych  kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek

Maminek kulinarny
Łopatka w warzywach 182

Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą. Składniki: -ok.60 dkg łopatki -5 marchewek -1 cebula -3 ząbki czosnku -puszka groszku -sól -pieprz -olej -5 dkg masła -przyprawa warzywna   Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.    Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę  z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli  na niewielkim ogniu. Dokładamy groszek, chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 171

czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki. Gotujemy. Marchewki wyjmujemy(...)minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka.    W tym czasie szatkujemy kapustę.    Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.    Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 196

wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta    Filety kroimy na płaty.    Delikatnie rozbijamy przez folie(...)spożywczą.    Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.    Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.    Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkę i gotujemy 5 minut.    Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.    Zlewamy wodę a warzywa odsączamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka z włoską kapustą 195

Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia    Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści(...)sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę,  do ostatniego liścia.    Z liści ścinamy zgrubienia. Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony. Marchewkę kroimy w plasterki. Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym. Farsz musi mieć wyrazisty smak.    Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak

Maminek kulinarny
Kapuśniak z młodej kapusty 182

kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki(...)kapustę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki; Pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na maśle 267

aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków;  2 łyżki masła; 1 średni liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżka mąki pszennej; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić

Gospodyni Miejska