osób. Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami: 1 kg wołowiny (np. rostbef, pręga, skrzydło, karkówka) 1 kg niewielkich ziemniaków (po obraniu) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka papryki wędzonej w proszku + 1 łyżeczka do ziemniaków 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego + 1 łyżeczka czosnku granulowanego do ziemniaków 1 łyżka tymianku(...)wędzonej papryki i łyżką czosnku niedźwiedziego. Dokładnie mieszamy rękami, aby każdy kawałek obtoczył się w przyprawach. Zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie obie cebule, seler naciowy i marchewki kroimy w drobną kostkę. Zieloną paprykę kroimy w dużą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni (jeśli nie mamy takiej, lepiej to robić w garnku) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy przez
Poezja smakupożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka. Składniki: 2 średnie marchewki 2 papryki w ulubionych kolorach 3 ziemniaki 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów w puszce kartonik przecieru pomidorowego 1 puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 cebule(...)litra wody sól do smaku Warzywa w sosie tikka masala – przepis Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i świeże chili w plasterki a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Marchewkę, selera, papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Zamiast pomidorów w puszce możesz skorzystać ze świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie wrzuć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!450g różyczek brokułu – 400ml mleczka kokosowego (light lub zwykłego) – 300g polędwiczki wieprzowej – 250g makaronu Mie Noodles (pełnoziarnistego lub zwykłego) – 200g zielonego groszku – 3 marchewki – 1 papryka – 1 cebula – 2 łyżki wody – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka żółtej pasty curry – 2 ząbki czosnku(...)oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Dodajemy zamarynowaną polędwicę i dokładnie obsmażamy. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem. Do garnka wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz, gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie blanszujemy pokrojony na małe różyczki
Be Fit Be Strongsię nie nudzi. https://youtu.be/JPxdXSiNUb4 Składniki na domowy sos słodko-kwaśny: 400 g piersi z indyka (można również dać schab) 80 g marynowanych cebulek czerwona papryka średniej wielkości marchew 4 plastry ananasa z puszki pół szklanki soku z ananasa z puszki garść orzechów nerkowca (można pominąć) łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu ryżowego łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka cukru brązowego(...)patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż będzie miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym. Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy
e-PrzepisyKulinarnemogłabym jeść codziennie. Buddha bowl z wędzonym łososiem: 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka(...)podanym na opakowaniu. Jajko gotujemy na miękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie paski (potrzebujemy niepełną szklankę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, kroimy na paseczki w skórce i wydrążamy ze skórki łyżką. Jarmuż (bez łodyg) rwiemy
Poezja smakurazem przygotujemy sałatkę obiadowa- pyszna i łatwą w przygotowaniu. Zapraszam Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 300 g. cebuli 300 g. kapusty 300 g. papryki 200 g marchewki 1 pęczek zieleni (natka pietruszki lub koperek) 2 łyżki soli niejodowanej 100 g cukru (ok 5 łyżek) cukru 80 ml octu (na Ukrainie ocet jest 9% tak wiec proponuje dać(...)olej Przygotowanie: 1. Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub za pomocą noża. 2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub na specjalnej tarce dla marchewki po koreańsku. 3. Papryke myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki. 4. Ogórek myjemy, odkrajamy końcówki i kroimy lub szatkujemy na plasterki. 5. Pomidory myjemy, odkrajamy łączenie z gałązkami i kroimy w pól talarki
Kulinarnie z Polką na KresachKiedy okazało się, że mam sporo marchewki, ale nie mam mąki pszennej, to do końca nie wiedziałam czy dobrze robię, decydując się na mąkę owsianą. Mąka owsiana jest specyficzna, nie zlepia ciasta tak jak pszenna, ciasto jest bardziej sypkie i rozpadające się. Bałam się zakalca, ale ciśnienie na ciasto było większe od obaw, więc zaryzykowałam. Warto było! Ciasto wyszło(...)czas na kawkę i ciasto! A później na ćwiczenia :) Składniki: 200 g mąki owsianej 2 jajka 170 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki ok. 200 g suszonych moreli ok. 50 g wiórków kokosowych 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka sody szczypta soli
bistro mamatreściwą zupę dla gości. Zupa z dynią i warzywami SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich) 3 cebule 4 marchwie 2 pietruszki 1 ćwiartka selera 2,5-3 l aromatycznego bulionu świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka – do smaku większa szczypta imbiru 1 goździk, 3 liście laurowe(...)kulki ziela angielskiego 3 łyżki oleju + łyżka masła opcja: na koniec można wlać puszkę mleczka kokosowego PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) wraz z dynią ścieram na tarce o dużych oczkach. Tu się chwilę zejdzie:) W dużym garnku, na 3 łyżkach oleju i jednej łyżce maśle podsmażam obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję obrane i starte na tarce
Zasmakuj Kuchniczasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych(...)mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki zmielonego sezamu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrób zwarte
Via GustoSkładniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi(...)galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarownej margaryną i obsypaną bułką
Przepisy kulinarne babci AntoninyZupa pomidorowa w trochę innym wydaniu. Prosta w przygotowaniu, pikantna w smaku. Pomidorowa zupa krem na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1 litr wody, 100 ml koncentratu pomidorowego, 8 łyżek czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, słonecznik, sól, pieprz, zioła(...)prowansalskie. Przygotowanie Marchewki, cebulę oraz czosnek umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dorzuć 8 łyżek soczewicy, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dodaj łyżkę masła oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez kilka
Fit&Fast KitchenPyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu(...)lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu sól, świeżo zmielony
cool and mintydobrze mi idzie, co najmniej 3 razy w tygodniu ćwiczę. Widać nawet małe efekty. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne potreningowe muffiny jaglane. Polecam! :) Składniki: 2 marchewki 2 małe jabłka 3 banany 3 łyżki miodu ½ szkl mleka ½ szkl płatków jaglanych ½ szkl płatków owsianych ½ szkl kaszy jaglanej 2 szkl wody szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu garść orzechów nerkowca(...)Gotować na małym ogniu pod przykrywką ok 15 minut, pilnować, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, woda powinna odparować, zostawić 10 minut pod przykrywką. Następnie odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, banany rozdusić widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód
Trufelkowowersję mojego ulubionego marchewkowego ciasta. Zamiast cukru pudru, na wierzchu jest posypka słonecznikowo-migdałowa. A zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa. Zapraszam! Składniki: 2,5 szkl mąki orkiszowej 4 duże marchewki 5 jajek 1/3 szkl cukru brązowego 2/3 szkl oleju 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody garść płatków(...)migdałowych garść ziaren słonecznika Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać ze skórką cytrynową. Do miski wrzucić jajka, zmiksować z dodatkiem cukru, stopniowo dodawać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, nadal ubijając. Całość wymieszać delikatnie z marchewką. Przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi. Piec ok 60 minut, w nagrzanym
Trufelkowojest kocyk, ulubiona książka, świeczki, herbata z sokiem malinowym i cynamonem, a do tego pyszne orkiszowe ciasto marchewkowe. Uwielbiam takie wieczory i uwielbiam jesienne ciasta. Składniki na ciasto: 4 marchewki 2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szkl(...)oleju rzepakowego 4 jajka 1 szkl cukru trzcinowego Składniki na polewę: 150 g sera mascarpone 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: płatki migdałowe Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. W drugiej misce ubić jajka na puszystą
Trufelkowo