kokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty mogą leżeć na wyciągnięcie ręki tuż obok jej łóżka i nie ruszy, tak tutaj aż byłam zdziwiona. To wszystko pewnie zasługa marchewki ;) Polewa jest tradycyjna. Taka jak u mamy, u babci. W swoim zeszycie z przepisami z lat 90-tych mam kilkanaście przepisów na polewy, ale tylko ta jest wg mnie idealna. Łatwa(...)blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża) 400 g mąki 4 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego 400 g drobno startej marchewki 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier
bistro mamaPoszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu(...)wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem
Kolizje Smakówwódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała. Po kilku minutach rozpuszczamy żelatynę na niedużym ogniu ( nie zagotowujemy, aby nie straciła swoich właściwości! ). Następnie rozpuszczoną żelatynę mieszamy z pozostałym rosołem
W kuchni Katiebaaardzo posmakowały, zwłaszcza w towarzystwie sosu pomidorowego :) Nieskomplikowane, sycące i niebanalne. Planuję już takie zrobić z inną kaszą :) Składniki: 2 torebki kaszy jęczmiennej 1 duża cebula 2 marchewki 250 g twarogu 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, vegeta Kaszę gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy(...)kaszą, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby masa była zwarta. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy po czym dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy jeszcze około 5 minut i przekładamy do kaszy z twarogiem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą
My simple kitchenRozgrzewający i sycący gulasz... Bezmięsny, ale za to z cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. W sam raz na jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi... Składniki: 1 szklanka cieciorki 2 cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona(...)Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem
Kuchnia MagdaLenyPyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele(...)jedna kwestia…kwestia cukru. Ja dodaję niewiele cukru w szczególności do kremu. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, trzeba tą ilość zwiększyć. Mi nie przeszkadza widoczna w fakturze ciacha marchewka. Jeśli nie chcecie, żeby ktoś wiedział, że w składzie jest marchewka, zetrzyjcie ją na drobniutkiej tarce jarzynowej. Wtedy ładnie wkomponuje się ona w ciasto. Gorąco polecam, znika szybciutko Drukuj Ciasto
Mieszam w Garnkutaką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa ;-) Bardzo lubię tę zupę! Przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal" Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie). Składniki: 5-6 dużych marchewek 50 g masła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru 1,5 - 2 l bulionu 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól, kminek 1 łyżka sosu(...)sojowego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i 2 szczypty kminku. Mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy
Kuchnia MagdaLenyMoże skusicie się na takie aromatyczne, wilgotne ciasto z marchewką? Kusiło mnie przez dłuższy czas zanim pierwszy raz je zrobiłam. A teraz już wiem - jest pyszne! Pychotka Składniki: Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchewki Krem: 400 g mascarpone(...)cukrem na gładką masę. Powoli wlać olej i cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić
Cukiernia Pychotkizimowe obiady :) Niestety należy też wspomnieć o pewnych minusach, jest ono dość czasochłonne w przygotowaniu :( No ale nic... poniżej znajdziecie przepis... Strogonow - składniki: 1 kg piersi z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 pora 1/2 małego selera 3 cebule 1/2 kg pieczarek słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej słodkiej(...)dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie szklimy na odrobinie oleju. Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wzbogacić jej smak, możecie dodać serek topiony, dzięki czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się(...)muszę się tym martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną
Mieszam w GarnkuProste do zrobienia..no i najważniejsze pyszne. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia marchewka dowolne przyprawy lub przyprawa do kurczaka sól olej Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawami i odstawić na do lodówki.Marchewkę obrać i pokroić .Kurczaka podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, dodać marchewkę.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniepowiedzielibyście w tej sytuacji na koktajl z rana? Lekki, nie za słodki i dający kopa? Już sam jego kolor napawa energią :) W składzie banan, sezonowe owoce i marchewka. Ktoś chętny? :) Składniki na 2 porcje: 1 banan 2 brzoskwinie 3 nektarynki szklanka świeżo wyciśniętego soku marchewkowego (lub 5 dużych marchewek) Banana i brzoskwinie obrać, nektarynki można zostawić ze skórką (chyba(...)komuś to przeszkadza wtedy może obrać). Wrzucić do blendera i zmiksować. Marchewkę obrać i wycisnąć z niej sok w sokowirówce (można użyć również soku gotowego, jednodniowego). Następnie dolać sok marchewkowy do kielicha blendera i ponownie zmiksować. Na zdrowie
My simple kitchenZupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim(...)dzieciakom śniadaniówkę czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka
zadanie-gotowanie