Pamiętam doskonale z dzieciństwa wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :) Składniki: - 3 skrzydełka z kurczaka - plaster selera - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - dwie kostki warzywne (można zastąpić solą) - kawałek pora - opakowanie mrożonego szpinaku - 6 ząbków czosnku - 4 jajka - 4 kopiaste łyżki(...)Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach i niech
Kulinarne zapędy KokosaPomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy
My Culinary Artścinki ) 0,5 l wywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach(...)handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego (wg dietetyków) ,śmiało mogą być zjadane przez dzieci. Składniki: 3 paluszki krabowe 1 marchewka 250 ml bulion warzywny 2 łyżeczki żelatyny Marchewkę obrać, ugotować w bulionie warzywnym. Trzy minuty przed końcem gotowania włożyć paluszki. Marchewkę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraRoulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie(...)jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać
Kulinarny karnet ChristopheraGolonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka 2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem(...)przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół
Apetyczna babeczkaskórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich
Z Kuchni Do Kuchniśmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem ! Składniki -miruna patagońska, filet- u mnie Abramczyk -ziemniaki pokrojone w cząstki -marchewka poszatkowana -seler naciowy , bo ja mam słabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa(...)będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie wymieszaj, a na koniec daj na dno, tak aby na wierzchu była miruna. Odstaw na godzinkę. Ziemniaki pokrojone w cząstki polej oliwą, dodaj soli, mieszanki ziołowej
Z Kuchni Do Kuchnijadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy(...)sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami :-). Świąteczna galantyna drobiowa Składniki: 1 duża podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu
Kulinarne przygody GatitySkładniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy
Proste PotrawyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso(...)wyjmujemy marchewkę również, dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości. . Marchewkę możemy później zetrzeć. Na patelni podsmażmy boczek potrojony w kostkę i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku. Solimy , pieprzymy do smaku. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyjest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka(...)kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach zdjąłem przykrycie naczynia żaroodpornego i zapiekałem perliczkę jeszcze przez 10 minut. Dwie spore marchewki obrałem ze skórki i pokroiłem w dość cienkie - około 3 milimetrowe plastry. Obrałem również ze skórki 2 pietruszki i pół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki
Wyprawy kulinarnepropozycja na szybki obiad który możemy przygotować nawet na kilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia(...)marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy
Mania Gotowaniadowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej(...)wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni
Chilli Czosnek i Oliwadobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania(...)Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu
Chilli Czosnek i Oliwachlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami ) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny(...)rybą . W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą. Rybę możecie
Chilli Czosnek i Oliwa