Wiele warzyw, wiele przypraw, nutka kokosowego posmaku i potrawa jest gotowa. Polecam na lunch lub na kolację. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała marchewka 1/3 pora 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku olej kokosowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki garść rukoli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz szczypta oregano szczypta słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczka miodu 2 łyżki twarogu Przygotowanie: Czosnek i pora drobno pokroić. Paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Rukolę umyć i porwać. Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą. 1 szklankę wody wlać do garnka, posolić i zagotować. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać
JaglusiaPomysł na szybki, piątkowy obiad - placuszki warzywne z dodatkiem cebuli, kalafiora i marchewki. D o ich przyrządzenia nie potrzebujecie wyszukanych składników. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe placuszki są rewelacyjne w smaku i jak dla mnie są o wiele smaczniejsze, niż tradycyjne placki ziemniaczane :) Składniki na 2 porcje (8 sztuk): połowa średniej wielkości kalafiora (około 300 g) 1 średniej(...)wielkości marchewka 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 mała cebula 1 jajko (rozmiar l) sól, pieprz gałka muszkatołowa olej lub masło klarowane do smażenia Cebulę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kalafiora oderwać liście, umyć go i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę (pszenną
Ugotowaćfoliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na wege-pasztet z cieciorki: SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy z puszki 10 średnich pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 jajka 3/4 szklanki otrębów 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry(...)tymianek odrobina masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy (lub miksujemy) ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, pieczarki, cebulę, czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, otręby, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki
wege i kropkaSKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część
wege i kropkajuż jakiś czas temu pojawił się fenkuł prosto z Italii i już kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka i równie dobrze znanej nam marchewki Fenkuł, czyli koper włoski ma korzeń jak cebula, łodygi jak seler i liście jak koperek. A w dodatku ma lekko goryczkowaty i jednocześnie anyżowy smak. Kiedyś myślałam, że fenkuł(...)koper włoski, bo wysoka temperatura pozbywa się tego aromatu Zatem dopóki się go nie skosztuje, to się nie wie czy smakuje Składniki: 1 średni fenkuł 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Fenkuł obrywamy z zewnętrznych liści, kroimy w ćwiartki i usuwamy twardy głąb. Pozostałe warzywa obieramy, cebulę
Lamarida.plmożna dodać również inne warzywa np. cukinię albo czerwoną paprykę i również będzie pysznie, polecam. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki żółta fasolka szparagowa zielona fasolka szparagowa 1 duży zabek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Marchewką obrać, pokroić w kostkę(...)fasolki odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić marchewkę z fasolką i ugotować al dente. Tuńczyk i kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego
magiczna kuchnia KasiBurgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi , jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także(...)jako ciepła lub zimna przekąska. Obowiązkowo z dressingiem z chilli, który wcale nie jest ostry (usuwamy bowiem pestki i ostre błonki – ale dzieciom możecie pominąć). Połączenie cukinii, słodkiej marchewki z miętą, kolendrą i dymką jest tak pyszne i tak trafione, iż trudno to opisać słowami. I nie próbujcie pomijać świeżej kolendry czy mięty, bo to już nie będzie
Moja Delicjapotrawy nada niepowtarzalny smak i aromat. porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry(...)być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć
Jaglusiadodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam Składniki: 250 g makaronu Soba 1/3 główki małej kapusty 1 marchewka 160 g cienkich plasterków boczku 2 dymki (cebulki ze szczypiorkiem) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Sos Yakisoba: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki(...)Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Boczek pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebulki pokroić w piórka, szczypiorek ukośnie na kawałki (około 4 cm). Wszystko gotowe? To do dzieła
Oryginalny smakbędzie smacznym i tanim sposobem na obiad. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią. Składniki: mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g) 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso obrane z kości, zmielić w maszynce(...)mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę rozgnieść widelcem. Do mięsa dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę, wymieszać. Dodać jajka, majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić. Następnie formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasileżą fundamenty europejskiej kultury :) Mała puszka tego dania kosztowała ponad 10 zł. Także każdy z Was może sobie, dzięki mnie, podarować teraz odrobinę luksusu. Nie dziękujcie :) Składniki: - cebula - ziemniaki - marchewka - groszek konserwowy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dolewamy
Kryzysowa Książka Kucharskadrobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny. Zimne nóżki wieprzowe: około 10 sztuk 2 golonki 2 – 3 nóżki wieprzowe duża marchewka pietruszka kawałek selera 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 jajka ugotowane na twardo kilka listków natki pietruszki 4 łyżki groszku zielonego z puszki sól pieprz Golonko i nóżki(...)oddzielamy mięso od kości, chrząstek i skóry, dzieląc je na małe kawałki (możemy je także posiekać nożem, ale ja osobiści wolę jak w galaretce są większe kawałki mięsa). Ugotowaną marchewkę i jajka kroimy na plasterki. Kiedy wszystkie elementy mamy przygotowane możemy układać je w salaterkach, filiżankach lub w jakiś innych formach na galaretki. Układamy kolejno na dnie listek natki pietruszki
PatiGotujePolsce. Chyba nie ma osoby, która by jej nie jadła. W wielu polskich domach jest punktem obowiązkowym w świątecznym menu. Głównymi składnikami są, jak sama nazwa mówi, jarzyny: marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jednak jak to zawsze bywa z takimi klasycznymi przepisami, każda rodzina ma swój własny, najlepszy przepis U mnie w domu obowiązkowo dodajemy ogórki kiszone, groszek zielony(...)Czekam na komentarze Z podanych składników wychodzi dużaaaa micha sałatki, więc jak przygotowujecie ją tylko dla siebie lub dwóch osób zróbcie z połowy składników Sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz
PatiGotujechińską, kolorowa i pyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Chow mein z wieprzowiną i warzywami Składniki: polędwiczka wieprzowa (około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki(...)błonek. Kroimy w cienkie plasterki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy
PatiGotujeChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę
Kolizje Smaków