marchewka - 20163 przepisów (strona:111/1345)

Smażony kurczak z pak choi 156

lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu.  Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej(...)olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Smażony kurczak z pak choi 170

lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu.  Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej(...)olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Jajko sadzone z warzywami 181

cudowny stan kiedy idzie się na targ i z lekkim obłędem w oczach spogląda na wszystkie dobra ziemi. Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było(...)potrzebne! Składniki: (dla 2 osób) 10 zielonych szparagów, 1 młoda marchewka, garść cukrowego groszku, kilka pomidorków koktajlowych, roszponka 2 jajka, pęczek koperku, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz dodatkowo : pieczywo Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty

Plate of Joy
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 221

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor(...)dodać przyprawy - wymieszać, a następnie drobno pokrojoną cebulę razem z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w plasterki marchewkę.  Na końcu smażenia marchewkę przełożyć na talerz, a mięso przełożyć do większego garnka, zalać przegotowaną gorącą wodą, dodać gałązkę koperku i dusić ok 1,5 godz do miękkości. Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować

Gaździnka warzy
Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką 218

Uwielbiam gulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny! 600 g łopatki wieprzowej 4 cebule 7 dużych pieczarek 2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu(...)piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru 209

kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :) Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki słodkiej musztardy 1 papryczka peperoni 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 4 łyżki ziarna amarantusa bio liście mizuny Przyprawy :  pieprz czarny czosnek granulowany kmin rzymski mielony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem(...)Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso na godzinę. Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą, następnie przekładamy do pojemnika na ryż. Mięso układamy na 1 poziomie parowaru

Parowar Faceta
Kurczak z marchewką. 145

otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości.  Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy(...)dodajemy do marchewki.  Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę dusimy razem z marchewką i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.  Skomentuj

MamaOskarka
Warzywa z jarmużem i makaronem 182

Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej(...)wodzie i odcedzić. Brokuł podzielić na różyczki i również ugotować, a potem delikatnie odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie wstążki. Czosnek posiekać. Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut

Trzeci talerz
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 183

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu. Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty!   Składniki:   ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też(...)kupić mrożonkę Hortex marchewka z groszkiem i z głowy łyżka masła 1-2 łyżki oleju kokosowego łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków   Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku,  zasmażka też jest wedle uznania, jesli

IzaGotuje
Placuszki z cukini 165

Delikatne, mięciutkie, lekko słodkawe za sprawą marchewki - mowa o placuszkach cukiniowych. Jest to moje odkrycie ostatniego miesiąca - od pierwszego placuszka je pokochałam! Są niesamowite. Można je jeść na ciepło, na zimno, z przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry, jadłam również z sosem czosnkowym i ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie(...)śniadanie. Teraz jest dobry sezon na takie cudeńka gdyż cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :) Składniki: 4 cukinie 4 marchewki 2-3 jajka (w zależności od rozmiaru) 6 łyżek mąki 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i intensywności) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia  Sposób przygotowania:  Cukinie i marchewki

Jedzeniomania
Omlet marchewkowy 228

należy rozpocząć z odpowiednią dawką energii !! Dziś na śniadanie zajadałam się omletem na słodko. Tak naprawdę omlet jest potrawą, do której można dodać dosłownie wszystko, dlatego postanowiłam połączyć smak marchewki i suszonych  śliwek . Pysznie ! Można zaserwować go śmiało dzieciom.  Myślę , że nawet  największy  niejadek się skusi :-) Omlet z marchewką i suszonymi śliwkami Składniki: 2 jajka(...)marchewki surowej; 4 sztuki suszonych śliwek; 2 łyżki mleka; 1 łyża płatków orkiszowych błyskawicznych (mogą być owsiane bądź żytnie); cynamon; 1 łyżeczka masła ghee.  Krok po kroku.            Do miski wbijam jajka, dodaję mleko, cynamon i mieszam wszystko do uzyskania puszystej masy. Na patelnię wrzucam masło ghee, marchewkę startą na dużych oczkach i chwilę

Życie na widelcu
Zgrana para - królik z marchewką 115

Wczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 290

kartoflanka z kiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła(...)czubata łyżka mąki pszennej; Pęczek natki pietruszki; 2,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Por pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry

Gospodyni Miejska
Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą 155

Idealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć. Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą SKŁADNIKI:  leśne grzyby 1 cebula 1 marchewka 1l wody 0,3l octu spirytusowego 1 łyżka soli 3 łyżeczki cukru ziele angielskie liście laurowe pieprz kolorowy w ziarnach Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie przez około(...)minut od zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego,pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć.  Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 222

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę(...)odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania). Odławiamy i studzimy żołądki. Kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pozostały czosnek kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek. Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dolewamy

Maminek kulinarny