dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” . Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie
Grunt to przepis!wszyscy którzy chleb upiekli. Użyłam określeń jakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego. Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu (P.K. używa(...)godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 st C. Wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 - 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn
Stare GaryTradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz(...)takich części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku. Nie ukrywam, że to mój kierunek, o czym wiedzą najwierniejsi fani, którzy pamiętają choćby moją serię wpisów o przepisach ze starego chleba. domowa kuchnia - Pytanie brzmi, czy wygra z ekonomią? Na pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne
Kryzysowa Książka Kucharskaforszmak lubelski, a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili podano zupy, a oba naczynia były bardzo gorące. Śmiało można najeść się taką porcją. Pomysł z ciastem cebularzowym świetny, a same zupy przepyszne. Duży wybór(...)jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się przygotować domowe frytki. Ogólnie jest dobrze - szkoda tylko, że nie zwracają większej uwagi na wypuszczane przez kuchnię potrawy. Klient nie ucieknie, gdy będzie musiał trochę dłużej poczekać, ale przesmażone jedzenie z wonią
Pasja Smakunajmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta [wkrótce na blogu
Grunt to przepis!wyjęciu z kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki(...)wyjęłam szynkowar z kąpieli i wsadziłam do garnka z zimną wodą. Rozległ się wspaniały zapach. Ostudzony szynkowar wsadziłam do lodówki na noc. Rano otworzyłam szynkowar i delektowałam się pyszną domową wędliną. Serdecznie polecam
OstryKęswyjęciu z kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki(...)wyjęłam szynkowar z kąpieli i wsadziłam do garnka z zimną wodą. Rozległ się wspaniały zapach. Ostudzony szynkowar wsadziłam do lodówki na noc. Rano otworzyłam szynkowar i delektowałam się pyszną domową wędliną. Serdecznie polecam
OstryKęsSposobów na wyhodowanie własnego zakwasu jest wiele. Poniżej chcę podać Wam sposób, z którego ja korzystałam. Inspiracją była dla mnie książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia(...)powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc teraz trzeba się nim odpowiednio "zaopiekować". Wiadomo, że nikt codziennie chleba nie piecze, więc musimy swój zakwas jakoś przechowywać. Z części
Passions hobbies lifeKulki z gotowanych ziemniaków, z dodatkami, to dobra propozycja na przystawkę lub na obiad. -- Skład: gotowane ziemniaki, ser żółty, cebula, jajka, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta
chleba naszegoZimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg
chleba naszegoUdka kurczaka upieczone w naczyniu żaroodpornym, to super posiłek, który nie wymaga od nas dużo nakładu pracy i pieniędzy. -- Skład: 4 duże całe udka z kurczaka
chleba naszegoProste, smaczne i popularne danie z baru mlecznego. -- Skład: jajka gotowane 9 szt., jajka surowe 2 szt., pęczek koperku, cebula,5 łyżek bułki tartej i 4
chleba naszegoDomowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis tutaj
talerz przyjemnościWiększość lubi białą kapustę, ale czasami warto spróbować też modrej kapusty. -- Potrzebujemy 0,8-1,0 kg kapusty, 2 jabłka, cebulę, łyżeczkę cukru, kieliszek octu,
chleba naszegoMizerię z ogórków każdy zna, ale też różne są sposoby przygotowania. Na słodko, na słodko-kwaśno, na ostro.... dzisiaj przedstawię moją mizerię. -- Skład: 3 ogórki, op
chleba naszego