zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię potem na drugie danie w jakimś sosie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNajlepiej, kiedy jest schłodzony - dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą manną czy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam
Zgrabne Gotowanieproszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki już jego urok ;) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około
Blondynka Gotujeogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu. Łososia podawać z tak powstałym sosem i posypanego szczypiorkiem - u mnie akurat brak , użyłam odrobinę świeżego rozmarynu . Jako dodatek świetnie pasuje tu kasza jęczmienna i ogórki małosolne. Okrasa polecał też zamianę ogórka kiszonego i soku ze słoja od tychże ogórków, na ogórka małosolnego i sok z kiszenia małosolnych . Na pewno wypróbuję taką wersję
Grunt to przepis!wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Fabryka pomysłówSkładniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4
W Mojej Kuchni LubięZapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :) Jestem już po pierwszej
Be Fit Be Strong~dyniowy krem jaglany z malinami (również w środku) i wegańskim sosem czekoladowym ~ Jakiś czas temu dostałam propozycję współpracy z Kuchniami Świata . Sklep oferuje na prawdę bogatą
breakfast of dreamsSkładniki: golonka wieprzowa 3 sztuki, tymianek 1 łyżka, kardamon mielony 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3
W Mojej Kuchni LubięSałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz
Kraina Miodem PłynącaJak byłam młodsza zawsze uwielbiałam Nachosy, a jeżeli na jakiejś imprezie w duecie występowały razem z guacamole, to już nie można mnie było z tego kąta
Nie Bo PiekłoCzulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny
bistro mama