smaczną propozycję na śniadanko. Cudowna manna z ciasteczkami, naprawdę polecam. Składniki: 2 ciasteczka szklanka mleka 4 łyżki manny Wykonanie: Mleko zagotować. Zestawić z ognia i wmieszać kaszę i jeszcze chwilę podgotować. Następnie wykruszyć ciasteczka i wymieszać. Smacznego
Moje pyszne gotowaniePyszny początek dnia :) Składniki: szklanka mleka 4 łyżki manny pół jabłuszka (średniego) łyżka miodu Wykonanie: Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Następnie dać kasze manną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wstawić na chwilę na mały ogień i mieszać. Zdjąć, dodać łyżkę miodu i wymieszać. Jabłuszko zetrzeć do miseczki na grubej tarce i nałożyć kaszki. Smacznego
Moje pyszne gotowanietego powidełki mojej cioci, pyszne :D Składniki: kubek mleka 4 łyżki manny szczypta cynamonu łyżka powideł Wykonanie: Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z kuchenki i wymieszać dokładnie z kaszą, następnie zmniejszyć ogień i chwilkę pogotować. Kaszkę przełożyć do miseczki o dodać powideł. Smacznego
Moje pyszne gotowanieszklanka mleka 4 łyzki manny garść żurawiny odrobina wafelka orzechowego połamana w drobne kawałki (u mnie był to Góralek) Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić z palnika wymieszać dokładnie z kaszą. Ogień zmniejszyć i jeszcze chwilę gotować. Przełożyć do miseczki. Dać żurawinę i wafelka. Smacznego
Moje pyszne gotowanieutworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia. Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu gotowałam i jadłam :) Polecam takie połączenie :) Pamiętajcie również, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka miodu sok z 1 limonki Wszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły. Na miętowy kuskus: 200 g kaszy kuskus 1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu sok z 1 cytryny 2 garści posiekanej mięty 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Kuskus zalać
Food Squarewrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnymąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.Smacznego
Maminek kulinarnyMogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry
Smakowity Blog Kulinarnyzupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył
Smakowity Blog KulinarnyBliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami
Smakowity Blog Kulinarnypodanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło
Smakowity Blog Kulinarnydrobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju
Proste Potrawynadzieję, że za rok znów wybierzemy się na spływ. W ramach przepisu mam dzisiaj muffinki. Smakują inaczej - mąka ryżowa ma charakterystyczną strukturę; muffinki smakują jak z dodatkiem kaszy manny.Przepis, z myślą o alergicznej siostrze C., znalazłam na opakowaniu mąki ryżowej. Smakowały.Minimuffiny ryżowe z czekoladąSkładniki:(na 24 sztuki)125 g miękkiej bezmlecznej margaryny100 g cukru2 jajka125 g mąki ryżowej125
Pożeraczka, czyli raz adobrze