z kaszą - 986 przepisów (strona:49/66)

Pieczeń rzymska z jajkami 265

górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki

Gospodyni Miejska
Pieczarki w sosie śmietanowym 233

można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Duszona marchewka z groszkiem 206

można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 198

koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut. Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych

Gospodyni Miejska
577. "Papka" zwana kluskami.... 94

przez mąkę kokosową, marchewkę, czy bóg wie co, dwie próby..noo i obie skończyły się.. tym. Po minimy już to, ze zaspałam, i na ratunek nawet kaszy nie miałam czasu wstawić, noo, trudno, w sumie zjeść się tą papkę dało. W sumie dziwny poranek miałam, ale dzień i tak udany.  Za to granola ostatnio mi genialna wyszła

More food, love and dreams
Kulinarna podróż w ciepłe kraje, czyli omlet z łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 166

chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez ciasteczka z amarantusa, pralinki orzechowe aż do muffinek z komosy ryżowej czy też kaszy jaglanej- jest w czym wybierać, ale po fali słodyczy przyszedł czas na coś wytrawnego. Wege obiady to również przepyszna opcja. Miałam okazję zachwycić się nimi podczas ostatnich wakacji w Green

peanutbuttermonster
Pasztet z cukini 163

Składniki:3 szkl cukinii - obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na parę godzin i odcisnąć.2 szkl kaszy manny20 dag sera żółtego - zetrzeć na tarce o dużych oczkach4 żółtka4 białka - ubić na sztywno2-3 marchewki - zetrzeć na tarce mniejszych oczkach2-3 cebule - pokroić w kostkę4 ząbki czosnku - drobno posiekaćmajeraneksólpieprzpapryka ostra i słodkapapryka - starta na tarce30

charlotte gotuje
Tafla czekolady z podpieczonymi orzechami laskowymi 256

się wyłącznie z mrożonkami. Jak bardzo się myliłam w tej kwestii.... Na stronie firmy jest zakładka HoReCa adresowana do lokali gastronomicznych i sprzedaży hurtowej, a tam? Dosłownie kopalnia! Bakalie, kasze, ryż itd. Dlaczego o tym piszę? Wiem doskonale, że podgląda mnie kilkunastu szefów kuchni i być może jeszcze właścicieli lokali gastronomicznych i to właśnie tej grupie moich czytelników ta wiedza

Blondynka Gotuje
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 150

termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub

Wypisz Wymaluj
GULASZ ZE SCHABU 157

której dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 40 min, do miękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj

Walijskie Pichcenie
STROGANOW 261

uzupełnić wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :) U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie TUTAJ

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 160

jajkakasza mannałyżka masła sklarowanegoWykonanie:Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy

Walijskie Pichcenie
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 130

jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić

Walijskie Pichcenie
ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM 171

laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości żeberek). Podawać z ziemniakami lub grubą kaszą

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania