włoskie - 2041 przepisów (strona:26/137)

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 238

tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz(...)wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

Mlecze zadomowiły się w ogrodzie moich Rodziców Jakie gatunki roślin zalicza się do horty? Wiele z nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy(...)dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „verdure di campagna” lub „verdure spontanee”, a w zakres ich zainteresowań wchodzą podobne co u Greków rośliny: dziki koper włoski, portulaka, mniszek lekarski, gorczyca, dziki chmiel (z dzikiego chmielu – bruscandori robi się taki oto omlet w Poniedziałek Wielkanocny, można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających we Włoszech

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 163

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!).Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy. Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio(...)Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 205

letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 218

idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam  w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła(...)łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 306

suszonych śliwek ok. 13  sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść świeżych  listków bazylii 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek + do podlania wierzchu pesto 2 łyżki(...)plastikowym naczyniu od robota kuchennego umieszczamy: ostudzoną i podduszoną cukinię z czosnkiem, świeże listki mięty i bazylii, odsączone z oleju suszone pomidory, suszone śliwki, oliwki, pozbawione łupin orzechy włoskie oraz pokrojony w drobną kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i rozdrabniamy za pomocą blendera

Symfonia Smaków
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 205

znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)*- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 2 duże jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki soli

Smaczne Zdrowe
Słodko - makowo i bakaliowo :) 207

Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach(...)czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek.  Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę

Sajkofanka smaku
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 216

minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki wody 1 /2 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać(...)masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami włoskimi.* * Można podać z ryżem i inną surówką ale u mnie zestaw jest nie do ,, ruszenia" - ziemniaki i mizeria i już

Buniabaje w kuchni
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 237

pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka(...)jajka. Dolać olej i zamieszać. Mieszankę dodać do suchych składników. Zamieszać całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø20cm) wysmarowanej olejem z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 376

pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można(...)marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pani Walewska (Pychotka) 1774

szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis poniżej. Ciasto jest bardzo podzielne, w sam raz na większą imprezę okolicznościową. Ciasto należy przygotować dzień(...)nakrętka ekstraktu waniliowego dodatkowo do posmarowania ciasta: konfitura z czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 2 żółtka laska wanilii 200 g masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 383

źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )Temp. pieczenia : 165 C Składniki:Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny(...)Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut. Krem czekoladowy 1 szklanka mleka 150 g masła 150 g cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki

Słodkości i nie tylko
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 348

opakowanie mozzarelli (125g) Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18% Sól Pieprz Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie (ja dałam do dużej miski). Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą(...)tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi).  Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku

Fabryka pomysłów
„Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato 877

wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w Polsce. Ja po raz pierwszy jadłam go we Włoszech, a z przepisem zmierzyłam się dopiero niedawno, na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia w Akademii Kulinarnej Whirlpool w […] Artykuł „Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania