cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli
CoolinarniePLdużo pisać - najlepsze domowe masło orzechowe, o niebo lepsze i zdrowsze niż to sklepowe. Możecie użyć dowolnych orzechów - ziemnych, włoskich lub laskowych. Mi najbardziej smakuje wersja z orzechami włoskimi, tak pyszna, że od tygodnia dodaję je do owsianki, którą możecie znaleźć tutaj :) Składniki : 400 g orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych* 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju (lub więcej
Chocolate Muffin Blogmały niezbędnik, a mianowicie proponuję konfitury ETERNO Carska Figa z Makiem i Żurawina Kresowa z Gruszką. Te smaki według mnie idealnie komponują się z serami. Czy coś jeszcze? Orzechy włoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą być na przykład winogrona(...)libacja, prawda?) ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej (nazwa sera to link, kliknij i zerknij jak zamówić ser, jak coś to pisz śmiało i pytaj) 1 garść orzechów Pecan lub włoskich 1 słoiczek konfitury Carska Figa z Makiem ETERNO (tu też nazwa to link, konfitury możesz kupić wcześniej, nie zepsują się, mogą czekać na odpowiedni moment) 1 Słoiczek konfitury Żurawina Kresowa
Blondynka Gotujekońca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. W XI wieku, kiedy te wyprawy się rozpoczęły, Arabowie doskonale znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie(...)przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina. Info z www.travelmaniacy.pl Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany do naszych warunków. Ryż do risotto niestety nie jest powszechny w naszym kraju i nie wszędzie można go dostać. Szczególnie w małych miejscowościach
vegetaniemasła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając
Malinowe Pocałunkichili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach układamy(...)seler, szynkę, ser i połówki orzechów. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego. Następnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego! The post Sałatka z selerem, szynką i orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowe. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg. pieczarek, 2 małe cebule, 10 dag. sera żółtego, kuleczki młodej mozzarelli(150gr.), przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie zioła WYKONANIE: filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać solą, pieprzem, chili, papryką słodką, włożyć do miski, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki, cebulę obrać pokroić na drobną kostkę, zeszklić(...)żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet, następnie rozkładamy pieczarki, posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki układamy na wierzchu, posypujemy włoskimi ziołami i do piekarnika 200 stopni do rozpuszczenia się mozzarelli
Kuchnia Beatywaniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy
Lawendowe NieboAlternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje
dom-agi.plkostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto
Luźna KuchniaOstatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem
Ana Mari's worldprzyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka
Piekę, bo lubięGołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkawy postanowiłam zrobić słodką przekąskę, którą można zjeść również w późniejszym czasie. Padło na sandesz - słodkie kulki robione z sera panir. W moim przypadku były zrobione z sera typu włoskiego, który również się nadaje do ich przygotowania. Jeżeli się zdecydujecie zrobić ten deser, to polecam robienie małych kulek, bo są smaczniejsze i lepiej się je je. Ja zrobiłam tylko kilka(...)małych, a pozostałe duże, bo czas mnie gonił (nieubłaganie zbliżała się godzina wyjazdu na urodziny). SKŁADNIKI 500 g sera panir lub sera typu włoskiego np. capresi 170 g orzechów włoskich (bez łupin) 150 g cukru pudru 3 kopiaste łyżki kakao 3 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można dać cukier waniliowy i podprawić kardamonem) kokos do obtaczania kulek WYKONANIE
Passions hobbies lifeSKŁADNIKI (na dwie porcje): 3/4 szklanki mąki 60 g masła + do wysmarowania kokilek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich 8-10 kasztanów jadalnych gotowych do spożycia 3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy(...)tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego dżem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane drobno orzechy włoskie i kasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki