włoskie - 2041 przepisów (strona:21/137)

Cassata - Włoski tort z ricottą 324

Cassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny(...)Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną

maniapieczenia
Ciasto gryczane z żurawiną mistrza Pawła Małeckiego 156

pszennej tortowej 150 g masła  150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (zamieniłam na orzechy włoskie) Polewa: Rozpuszczona tabliczka czekolady Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuje na małym ogniu, około 20-25 minut, do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę miksuję w blenderze(...)polewę na bazie kremówki i masła, ja ograniczyłam się do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w rondelku na parze, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Polewam ciasto, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i zostawiam do wystygnięcia.  Smacznego

Pause Gotowanie!
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 211

sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów   włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g migdałów lub kokosu (migdały drobno(...)posiekane, najlepiej bez skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku

Smakowy Raj
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 178

wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą

Qlinarnie i Qlinarnie
Gałeczki orzechowe z marmoladą 109

Właściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz metabolizm. W swoim składzie mają również cenny kwas alfa-linolenowy,magnez,potas,żelazo,witaminę E. Podsumowując, jedzmy orzechy, ale jak wszystko z umiarem  :-) Składniki: 200 g masła 200 g mielonych orzechów laskowych(...)zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę

O kuchni z uczuciem
Crunchy orzechowe- musli 288

białka , 6,6g tłuszczu , 16,5g węglowodanów oraz 2,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g płatków jęczmiennych 200g płatków owsianych góskich 60g orzeszków ziemnych bez soli 60g migdałów 60g orzechów włoskich 30g wiórków kokosowych 55g miodu/syropu z agawy  3/4 szklanki wody odrobina cynamonu PRZYGOTOWANIE: 100g płatków owsianych zmielić na mąkę Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi(...)Orzeszki ziemne, migdały oraz orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno, aby ich nie zmielić Posiekane orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć

peanutbuttermonster
Tort kajmakowy 193

cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli

CoolinarniePL
Domowe masło orzechowe 120

dużo pisać - najlepsze domowe masło orzechowe, o niebo lepsze i zdrowsze niż to sklepowe. Możecie użyć dowolnych orzechów - ziemnych, włoskich lub laskowych. Mi najbardziej smakuje wersja z orzechami włoskimi, tak pyszna, że od tygodnia dodaję je do owsianki, którą możecie znaleźć tutaj :) Składniki : 400 g orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych* 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju (lub więcej

Chocolate Muffin Blog
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 177

mały niezbędnik, a mianowicie proponuję konfitury ETERNO Carska Figa z Makiem i Żurawina Kresowa z Gruszką. Te smaki według mnie idealnie komponują się z serami. Czy coś jeszcze? Orzechy włoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą być na przykład winogrona(...)libacja, prawda?) ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej (nazwa sera to link, kliknij i zerknij jak zamówić ser, jak coś to pisz śmiało i pytaj) 1 garść orzechów Pecan lub włoskich 1 słoiczek konfitury Carska Figa z Makiem ETERNO (tu też nazwa to link, konfitury możesz kupić wcześniej, nie zepsują się, mogą czekać na odpowiedni moment) 1 Słoiczek konfitury Żurawina Kresowa

Blondynka Gotuje
Risotto z warzywami. 150

końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. W XI wieku, kiedy te wyprawy się rozpoczęły, Arabowie doskonale znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie(...)przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina. Info z  www.travelmaniacy.pl Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany do naszych warunków. Ryż do risotto niestety nie jest powszechny w naszym kraju i nie wszędzie można go dostać. Szczególnie w małych miejscowościach

vegetanie
Pani Walewska 1708

masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając

Malinowe Pocałunki
Sałatka z selerem, szynką i orzechami 358

chili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach układamy(...)seler, szynkę, ser i połówki orzechów. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego. Następnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego! The post Sałatka z selerem, szynką i orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i mozzarellą. 1919

gotowe. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg. pieczarek, 2 małe cebule, 10 dag. sera żółtego, kuleczki młodej mozzarelli(150gr.), przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie zioła WYKONANIE: filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać solą, pieprzem, chili, papryką słodką, włożyć do miski, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki, cebulę obrać pokroić na drobną kostkę, zeszklić(...)żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet, następnie rozkładamy pieczarki, posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki układamy na wierzchu, posypujemy włoskimi ziołami i do piekarnika 200 stopni do rozpuszczenia się mozzarelli

Kuchnia Beaty
Orzechowe muffiny 225

waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy

Lawendowe Niebo
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 157

Alternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje

dom-agi.pl