włoskie - 2041 przepisów (strona:28/137)

Ravioli z sosem grzybowym 172

Obudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś czasu, ale mam zerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów

W kuchni wieczorem
Pesto 162

pesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w 3 kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy

W kuchni wieczorem
Makaron Puttanesca 254

Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 229

domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska

karmelowy
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 241

skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam zaopatrzenie się w zdrowotne mąki by tworzyć(...)babeczkiCzas przygotowania: 20minutSkładniki:1 jajko EKO Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczkiMąka jaglana 1 lyżeczkaMąka kokosowa 1,5 łyżeczkiMąka wiesiołkowa 1 łyżeczkaMielone migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy na w miarę

Kuchnia PROzdrowotna
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 233

romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych  150-200 g serka mascarpone3 gałązki świeżego tymiankusól i pieprzoliwa do smażeniaŁososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie,  dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki

Bon Appetit Małgorzaty
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 161

Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam  tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g  mąka plus dodatkowo do podsypania225g serka ricotta3  żółtka30g startego  parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony czarny pieprzsos6 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1 chilli, w plasterkach2

Stare Gary
Zupa ziemniaczana z pesto 162

oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki(...)parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej!Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa

Ostra na Słodko
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 165

ostatnią sobotę 24 maja na zaproszenie Agencji Synertime miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Kuchnia makaronowa we włoskim stylu".       Warsztaty kulinarne z makaronem Malma Warsztaty poprowadził szef Andrea Scarantino, rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył.  W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą(...)zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także parę szczegółów odnośnie gotowania makaronu. Oto krótka relacja fotograficzna z makaronowych warsztatów. Było bardzo smacznie i aromatycznie. Dzięki Malmie spędziłam

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne bolognese krok po kroku 312

Lasagne to jeden z ulubionych obiadów mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, i chyba nigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze Włoskie danie. Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziejJ Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne

Mania Gotowania
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 155

zaraz zemdleję albo się przewrócę nic nie widać, tracę Marcela z oczu, a tu nagle "ARDŻENTINNO!!! FRANCZESKO!!! :):):)" Ale blog kulinarny więc o jedzeniu. Hmm, spodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie

Brzuszki Łakomczuszki
Brzoskwniki- Pesche dolci 205

ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony. Składniki na około 20 małych brzoskwiń: v  300 g mąki pszennej(...)powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere

Mia Cucina Sofieta
Makówki 256

słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już ok 50 g masła (ok. 3 łyżki) laska wanilii 150 g orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji

Ciastkozercy
sernik z powidłem śliwkowym 300

ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańcza, jabłko, ananas 141

pomarańcza, jabłko, ananas 1 pomarańcza 1 kg jabłek gat. Ligol 2 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 1 kiwi 2 cm korzenia imbiru kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł) 1 marchewka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy(...)usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć pożółknięte końcówki.  Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę

Pij soki wyciskane