owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu, płynnego 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku Płatki zmiksować na pył, dodać(...)resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić. Masa: 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli
Wędrówki po kuchnimille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia się do zmięknięcia i nasiąknięcia kremem. W naszych ciastach panuje(...)wolna amerykanka – napoleonki kupicie i z budyniem, i z kremem budyniowym z dodatkiem masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo. Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja
Karo in the Kitchenmoje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze i wygodniejsze od mojej włoskiej staruszki. Dodatkowym plus dostają za bardzo ostre ostrza ze stali nierdzewnej. Ruchome oczywiście. Dość pewnie leżą w dłoni, dzięki temu, że mają lekko silikonowane rączki, ale tu coś za coś(...)przez to silikonowanie wycierając je bawełnianą ściereczką do naczyń zawsze jakieś drobne włoski ze ściereczki zostają, ale czy to jest wada? Dla mnie nie, zresztą obieraczki trzymam zamknięte w szufladzie. Znaczy się działa, jak to widać tu wyżej :) Ale która lepsza? To zależy. Ja osobiście nie przepadam za pionowymi, bo nauczona jestem na takiej z poziomymi ostrzami, a z kolei
Blondynka Gotujejarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef kuchni — Tomasz(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka
Food SquareKiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze i wygodniejsze od mojej włoskiej staruszki. Dodatkowym plus dostają za bardzo ostre ostrza ze stali nierdzewnej. Ruchome oczywiście. Dość pewnie leżą w dłoni, dzięki temu, że mają lekko silikonowane rączki, ale tu coś za coś(...)przez to silikonowanie wycierając je bawełnianą ściereczką do naczyń zawsze jakieś drobne włoski ze ściereczki zostają, ale czy to jest wada? Dla mnie nie, zresztą obieraczki trzymam zamknięte w szufladzie. Znaczy się działa, jak to widać tu wyżej :) Ale która lepsza? To zależy. Ja osobiście nie przepadam za pionowymi, bo nauczona jestem na takiej z poziomymi ostrzami, a z kolei
Blondynka Gotujemiękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody
Malinowa Kawiarenkasałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość
PaleoLifeprzełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki(...)łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkakryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych) 1-2 łyżki mąki do oprószenia bakalii cukier puder do oprószenia oraz garść kandyzowanych skórek owocowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na keks powinny być(...)pokojowej - przygotować bakalie: rodzynki i suszone owoce oraz migdały sparzyć lub zalać na 20 minut wrzącą wodą, odsączyć, z migdałów zdjąć skórkę, orzechy podprażyć w piekarniku, zdjąć skórkę (z włoskich nie trzeba) - wszystkie bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu) - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodawać
Smakołyki Berenikiprostu ksylitol tylko innej, bardziej znanej firmy :D Takie, moje małe "rozczarowanie" :D fasola kolorowa "redkinley" , fasola kolorowa "orzeł" len ziarno złocisty , sezam łuskany , migdały , orzech włoski , pestki dyni pomidor suszony olej kokosowy nierafinowany Zastanawialiście się kiedyś czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego? Jeżeli nie to już spieszę z wyjaśnieniem ;) Olej kokosowy nierafinowany będzie charakteryzował(...)nieco słodka, ponieważ jak domniemam, że większość składników jest słodzona cukrem :( I tutaj dobrze by było gdyby zawarta była dokładniejsza informacja o składzie. Mieszanka studencka: orzech ziemny prażony, orzech włoski łuszczony, orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech nerkowca, migdały kalifornijskie, chipsy bananowe, migdał blanszowany, rodzynka thompson Do składu nie mam żadnych zastrzeżeń. Tak samo jak do smaku. Orzechy są bardzo dobre
Zdrowie na języku :Pproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny
Mała CukierenkaMASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać - dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko
Smakołyki Berenikiktóre zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilony