włoskie - 2041 przepisów (strona:22/137)

Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gruszką na rukoli 147

szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy(...)talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 151

przepis na równie smaczne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami. Przygotowałam je w inny sposób niż wspomniane gołąbki mojej mamy, te są gotowane na parze i przygotowane z włoskiej kapusty. Cieszą się one u nas ogromnym powodzeniem. Kapusta zawsze jest mięciutka i całość pysznie smakuje. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji kosztować takich gołąbków to koniecznie się na nie skuście(...)Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze SKŁADNIKI: 14 liści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 158

środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej  3 jaja  2 szklanki startej drobno marchewki(...)przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  200 g margaryny  0,5 szklanki tartych orzechów włoskich  lukier  szczypta soli  cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny.  Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem 244

sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 169

tracą swoją „świeżość” i stają się troszkę gorzkawe. Wybór Wam zostawiam. *Ostatnio w necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 172

orzechy włoskieoliwa extra virginredukcja balsamicznaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy mix sałat. Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry szynki prosciutto i ćwiartki truskawek. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i  płatkami grana padano. Całość polewamy oliwą i redukcją balsamiczną Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 121

włoskim wynalazkiem.  Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty

kulinarnyJa
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 191

Ponoć od 3 miesięcy nie spadła kropla wody, a deszcz zaczął padać w dniu naszego wyjazdu z Polski. Obecna pogoda, bardziej przypomina angielskie wichrowe wzgórza i typowa jest dla włoskiego listopada, ale od jutra ma być lepiej i może dane nam będzie przeżyć kilka typowych wrześniowych dni w Toskanii. W związku z marną aurą zdążyliśmy odwiedzić jedynie Lukkę i Pizę(...)wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk w oku, który mówi, że właśnie trafiłaś na eksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki

W kuchni wieczorem
Sałatka na grilla 351

zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata 4 ogórki kiszone mała papryka czerwona pestki dyni orzechy włoskie 4 kromki białego pieczywa + sólNa dresing oliwa z oliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii(...)kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Całość posypujemy pestkami z dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing.Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą

Słodkie Przyjemności
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 161

Książka "Menu italiano - Na co dzień i od święta" wydawnictwa Jedność to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej, pragnących poszerzyć swoje smakowe horyzonty. W przypadku większości przepisów nie jest to gotowanie z prostych i powszechnie produktów, ale za to gotowanie proste i szybkie. Jednym z moich noworocznych postanowień jest poznawanie nowych smaków w połączeniu ze zdrowym gotowaniem - i jestem przekonana(...)zdjęcia, które zachęcają do ugotowania i zasmakowania prezentowanych potraw. Ja nie mogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków

Szefowa kuchni
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 251

smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj. Płaską, płytką blachę

Gotowanie to kochanie
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 193

wyjścia do eksperymentowania ze smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak(...)zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat pomarańczy będzie wyczuwalny jednocześnie z aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto miodowe z orzechami 224

gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego.W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania