włoskie - 2041 przepisów (strona:32/137)

VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 313

wersji budżetowej.   Jeśli pieczecie bardzo dużo – przyda się specjalna mata silikonowa do pieczenia, odporna na wysokie temperatury, polecam francuską Silpat, cena od 85 do 130zł, lub znacznie tańsze włoskie Silikomart Classic albo Silikomart Wondermat – cena około 45-60zł.   Przez papier do pieczenia (lub grubą folię spożywczą) łatwiej też ciasteczka wałkować – i nie trzeba zużywać dodatkowej mąki

Karo in the Kitchen
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 267

razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym

Mia Cucina Sofieta
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 292

małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą

Cynamonowe szczęście
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4698

pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru(...)średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, miód, kakao, cukier puder, aromat waniliowy

Trzeci talerz
Toskański makaron z sosem pomidorowym 147

Kiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom(...)Miksujemy składniki ze sobą. Gorący makaron umieszczamy w głębokiej misie, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, dekorujemy bazylią i od razu podajemy. To jeden z tych arcyprostych przepisów, gdzięki którym kuchnia włoska jest taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron

Patchwork
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 156

pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki: ciabatta brzoskwinia mozzarella

Moja smaczna kuchnia
53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 225

ilość osób podejmuje się jego zrobienia, a reszta idzie na łatwiznę kupując sklepową wersję pełną konserwantów. Mam zamiar pokazać Wam, że w parę minut można bez trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki

Be Fit Be Strong
Keks znakomity 228

mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. Dodajemy piąnę z białek i ostrożnie łączymy z masą. Na koniec wsypujemy bakalie (u mnie najczęściej są to rodzynki i orzechy włoskie) i skórkę pomarańczową. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z tej porcji robię zawsze 2 keksy, są odrobinę niższe, ale za to lepiej wypieczone). Pieczemy ok 50 minut

Cynamonowe szczęście
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 614

krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze. Naturalnie najpierw wzięłam pod lupę deskę i kamień do pizzy. Chciałam sprawdzić ,czy oby na pewno pizza będzie jak....z włoskiej pizzerii i czy czas pieczenia skróci się trzykrotnie. Kamień do pieczenia pizzy Absolute Black od od PODSTAWKI.PL  jest wysokiej jakości granitem . Piękna głęboka czerń, gładkie wykończenie, wysoki połysk. Kamień(...)kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut! W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi. Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek! No , ale dziś zrobimy sobie pizzę! Przepis

Z Kuchni Do Kuchni
szybkowar-gołąbki z szynki w kapuście włoskiej... 207

Składniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe z ananasem 158

szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe ciasto bananowe z bakaliami 164

mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm (nie jest to składnik obowiązkowy, możecie go pominąć lub dać np. łyżkę masła) 1/4 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta imbiru około(...)łyżek ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka odtłuszczonego, ciemnego kakao garść rodzynek i pokrojonych orzechów włoskich szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Banany rozgniatamy widelcem na miazgę 2. Do bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki marchewkowe z korzenną nutą 76

zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie

Milion Smaków
Klasyczne carpaccio wołowe 122

Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa. To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio, z którego

Milion Smaków