włoskie - 2041 przepisów (strona:39/137)

Tort bezowy słodko - słony 195

cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30%puszka masy kajmakowej (ok 400g)2-3 szczypty soli2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania:Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca

happycreatiff.blogspot.com
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 176

się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie je kłaść na blaszce, trzeba zachować odstęp.Moje rogale przypominają raczej włoskie cornetti serwowane na śniadanie na Sycylii. Ręcznie robione, nocą. Nadziewane rocottą- twarogiem owczym lub nutellą czy kremem.Składniki:- 40 g drożdży- 1 łyżeczka cukru- 5 łyżek mleka- 550 g mąki

Z Kuchni Do Kuchni
Zabaglione 263

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się

Sama słodycz i szczypta chili
Przegrzebki zapiekane w panierce 147

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne,  świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla  ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć

Mia Cucina Sofieta
Szybka surówka z marchewki i mango z cynamonem 255

cukier trzcinowy wraz z cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 2/ Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w paski mango. Mieszamy i podajemy z kilkoma orzechami włoskimi na wierzchu! SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 499

Karnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej

Mechanik w kuchni
Chrupiąca sałatka sezamowa z prażonym czosnkiem i słonecznikiem 398

lubią majonezu w sałatkach i innych wysokokalorycznych dodatków. Polecam na prywatkę, jako dodatek do dań jak i samodzielną sałatkę!Dla 2 osóbCzas przygotowania: 35minutSkładniki:Kawałek  kapusty włoskiej (Na ile osób przewidujemy sałatkę taki kroimy, reszta składników jest podana na 2 osoby)50g słonecznika łuskanego1 pomidorKawałek ogórka zielonego1 ząbek czosnku PolskiegoOlej sezamowyOlej słonecznikowySos sojowySól himalajskaPrzygotowanie:1/ Kroimy liście kapusty włoskiej

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z tortelloni 325

Małe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni.     Składniki:                                                                   - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kaszy kuskus 245

szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić(...)Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie

mojewypiekiinietylko
Liebster Blog Award 158

Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał?6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał?7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?9. Potrawa, która uzależnia?10. Twoja największa kulinarna porażka(...)kogo najchętniej gotujesz?  Dla moich bliskich.5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania?  Staram się ze wszystkiego.6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie?   Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)?   Chińska.8. Największa kuchenna klapa?    Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces?  Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka?  Frytki.11. Przepisy z internetu

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 225

składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.     Składniki:  - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część(...)łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka, orzeźwiająca

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 197

choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze.  Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją.     Składniki bezy włoskiej:  - 3 białka- 80 ml soku z cytryny

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 136

jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu.    Składniki:  - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie)           Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej z małymi ząbkami) robimy nacięcia – na krzyż lub na ukośnie. Należy pamiętać

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 195

osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam

mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 169

Składniki: kapusta włoska 1 duża, mięso mielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię