włoskie - 2041 przepisów (strona:45/137)

Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 241

Piekliśmy już buraki, awokado, pomidory, jabłka i śliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy

Taste Of My Day
Filety rybne w płatkach migdałowych 219

Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić

Czerwień i błękit
Kruche babeczki z kremem orzechowym 191

Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią...Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ?Składniki :gotowe babeczki - 30 sztuk1/2 opakowania serka mascarpone500 g śmietany tortowej 36 %kilka łyżek cukru pudruorzechy włoskie około 15- 20 dagewentualnie owoce do dekoracjiPrzygotowanie :Obrane, rozkruszone orzechy zmieliłam w młynku do kawy      Śmietanę tortową ubiłam z cukrem pudrem , w trakcie dodałam serek

Proste Potrawy
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 173

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron

Walijskie Pichcenie
TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI 190

Może proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej.  Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem,  a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2884

waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku.  Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt,  po czym

W kuchni Karmel-itki
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 196

moich wakacji minęły 3 miesiące (!), mam jeszcze tyle zdjęć z Toskanii i tyle do opowiedzenia, że chciałabym po raz kolejny zaprosić Was w podróż do tej wspaniałej włoskiej krainy.  Być może pamiętacie, skąd wziął się w mojej głowie pomysł, ab pojechać do Toskanii. Dla przypomnienia, kiedyś natrafiłam w telewizji na program podróżniczy, w którym prowadzący zatrzymali się w toskańskiej(...)deseru, serwuje sławny toskański stek, bistecca alla fiorentina.   Mieszkając w toskańskiej agroturystyce wspaniale wypoczęłam, szczególnie, że na co dzień mieszkam w mieście. Miałam też okazję poczuć klimat włoskiej wsi. Podobało mi się bardzo i szczerze polecam Wam nocleg w agroturystyce, gdy będziecie wybierać się do Toskanii.  Widok na Capraia e Limite z tarasu w Agroturismo Cantagallo

Chilli Czosnek i Oliwa
Błękitna Helena 201

gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim zainspirowałam się pięknym krajobrazem Szwajcarii, pięknym błękitem nieba, lazurem wód. Jest to element, który łączy wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka(...)włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;)  Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy  Wykonanie:Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były

Malinowe Pocałunki
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 314

czym właściwie różnią się od siebie?Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa na zakwasie, który opieka się (włoski czasownik bruscare oznacza opiekać) i naciera czosnkiem.Jej najprostsza odmiana, nazywana fettunta, to opiekana kromka chleba, którą skrapia się oliwą, smaruje ząbkiem czosnku i posypuje odrobiną soli (przy toskańskim(...)pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 258

rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa(...)nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje

Chilli Czosnek i Oliwa
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 240

niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest

Symfonia Smaków
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 169

Zrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce(...)kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. U mnie leniwe miały smak włoski,zostały popruszone parmezanem dość obficie. Na drugi dzień odsmażone są równie dobre, jak nie lepsze. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bananowiec zdrowiem nadziany 216

zwykłej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych 281

małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu  2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie: Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku

Anioły w kuchni
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 170

cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha.  Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych śliwek

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania