włoskie - 2041 przepisów (strona:51/137)

Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 176

bardzo wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska   oraz Barilla   mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch

SzczyptaSmaQ
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 118

FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE Kuchnia włoska, uwielbiam ją za smak i prostotę – kilka składników i mamy gotowe danie! Dzisiaj szybki makaron z prostym sosem. Każdy czasem potrzebuje zjeść coś na szybko z małej ilości składników, ja też Pyszne, proste danie gotowe w mniej niż pół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine

Martyna Cooks
Łosoś z warzywami i pesto 184

innych potrawach. Warzywa smażymy i dusimy krótko, nie więcej niż kilkanaście minut. Z jednej strony nie powinny być bowiem twarde, ale też nie rozgotowane. Jeśli ma być faktycznie po włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy

Kulinarna Pokusa
Penne alla puttanesca 184

Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry

Full Smaku
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 241

Składniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa  12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki

Luźna Kuchnia
Minestra di cavolo e riso 131

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy

R'n'G Kitchen
Kawowa panna cotta z malinowym sosem 191

Panna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru

Kuchenne Wariacje
Przepis na… – Zuppa di cozze 264

Danie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu

Bon Ton Italia
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 334

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku

codojedzenia
Caprese 191

Jedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku.     Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek   Wykonanie

Pasja Smaku
Przepis na… – tapenada, włoską pastę 263

Mimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo

Bon Ton Italia
Peperonata 204

minut i podania – spełnia ona wówczas również nasze kryteria „ przepisu na szybki obiad ”. Peperonata 2015-04-20 12:24:03 Lekkie, zdrowe i kolorowe wegetariańskie danie wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej. Doskonałe na szybki obiad lub kolację o każdej porze roku, jak również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 207

bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji

Kulinarna Pokusa
Tiramisu' al marsala z czekoladą 193

Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............  włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji

Zakamarki mojej kuchni
Spaghetti z botwinką 220

moje ulubione dania.   Każde warzywo  doskonale  pasuje do makaronu  i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć  doskonałe propozycje na  makarony z  różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem  czy bietolą . U mnie tym razem  mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania