Jakże majestatyczny i niebywale pyszny deser. Kremowe lody waniliowe, otoczone bezą włoską, a w środku czeka nas niespodzianka -czereśnie i kardamon. Duet jak dla mnie wręcz idealny! Dodający tą przysłowiową kropkę nad "i". Polecam gorąco. Składniki: 300 g czereśni bez pestek (mogą być mrożone) cukier kardamon4 białka200 g cukru70 ml wody 5 dużych jajek
Malinowe Pocałunkinasyci na długi czas! Składniki*: 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić
Kitchens Alphabetdzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów.Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), suszone pomidory, rozmaryn Wykonanie; Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki
Anioły w kuchniZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera
My Culinary ArtWyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki 1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Apetyczna babeczkadługo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki esencji
Apetyczna babeczkaDziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez
Kulinarne przygody GatityKażdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są obowiązkowe, a które absolutnie profanują to klasyczne danie. Wiem też, że ja za każdym razem robię je z innymi składnikami, zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony
Wyprawy kulinarnezgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
My Culinary Artwiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił
W mojej holenderskiej kuchniSerdecznie polecam! Składniki: - średniej wielkości bakłażan - 2 ząbki czosnku - 3 jaja - 1 pierś z kurczka - 5 łyżek jogurtu naturalnego - łyżka posiekanej bazylii - przyprawa do kurczaka - puszka pomidorów włoskich - 1/2 kulki mozzarelli Wykonanie: 1. Bakłażana kroimy na cienkie plastry. 2. Pierś z kurczaka kroimy na dość sporą kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka 3. Czosnek siekamy 4. Blaszkę
SMYKWKUCHNIprzepysznej kruchej bezy i aromatu cynamonu, i w takiej to postaci najbardziej ten deser przypadł mi do gustu. Nie zostaje mi nic innego, jak zaprasić Was na iście włoską chwilę kawowej przyjemności! Przepis podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki pochodzącej właśnie z Toskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę. składniki: panna cotta
SMYKWKUCHNIświeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów
Mia Cucina Sofietaposypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym włoskim, przepysznym daniem! Smacznego
Mango Papajamasy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki
kolorowotorcikowo