włoskie - 2041 przepisów (strona:48/137)

Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 154

nudne i takie jak wszystkie. Nałogowi grillowicze i amatorzy piwka w lecie będą nimi zachwyceni. Podejrzewam, ale musze to najpierw sprawdzić na własnych kubkach smakowych, że francuskie lub włoskie winko do odpowiedniego aromatycznego serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym.  Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti po genueńsku 358

pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem i podawaj. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2425

Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też(...)dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak musiałam zrobić obiad sama - dałam radę ! Zobacz inne danie makaronowe kuchni włoskiej - Penne all'amatriciana ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
10 Mistrzowskich pomyslów na MŚ, wielki finał za kilka godzin! 143

papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2923

ziele i korzeń) - dziurawiec - mięta - skrzyp - imbir - zielony owies - łopian (korzeń) - fiołek trójbarwny - wiązówka błotna - tamaryndowiec - morszczyn pęcherzykowaty - mniszek lekarski (korzeń) - koper włoski- cykoria (korzeń) - koniczyna - poziomka - jeżówka - czarnuszka - kocanka (kwiat) - kora brzozy oprócz rodzimych ziół warto także spróbować bardziej egzotycznych: - kora lapacho – kora z południowoamerykańskiego drzewa Lapache Tecome - vilcacora(...)smaku – przykładowe kompozycje: Zioła mnicha na oczyszczanie – zielona herbata, pokrzywa, mięta, mniszek lekarski, rumianek, melisa Herbata oczyszczająca Yogi Tea – lukrecja, cynamon, korzeń łopianu, imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty: Neera – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego klonu

NaKońcuJęzyka
Pieczywo i słone wypieki 188

Pizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą 181

Kolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki:10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki

Z miłości do słodkości
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 233

ostygnięcia.       Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić

Z miłości do słodkości
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 194

należy dodać do podgrzanej śmietany z cukrem. Nie trzeba wtedy odstawiać śmietany na 30 min., tylko od razu można połączyć śmietanę z żelatyną. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłecznik z budyniem 233

cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut(...)garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na budyń. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi Całość ciasta wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temp. 180 stopni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przepyszne ogórki kiszone 123

sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy(...)Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy

Kolizje Smaków
Trufle deserowe z orzechami 237

mnie przepis stąd.Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki wódki lub rumu 6 orzechów laskowych 10 orzechów włoskich (pokruszonych) Kakao (to prawdziwe :- ) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy(...)połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich. Smacznego

kuchnia do kwadratu
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 137

bardzo wąską linię brzegową i dlatego te tradycje nie są w tych krajach zbyt wyraźne, ale chyba każdy poczuje klimat śródziemnomorski w Chorwacji. Ze względu na wpływy zarówno Włoskie jak i Greckie ja umiejscowiłabym wymienione kraje pomiędzy regionem wschodniośródziemnomorskim a południowoeuropejskim. Jak widzicie nie ma czegoś takiego jak „standardowa kuchnia śródziemnomorska”. Próby definiowania tego pojęcia wzięły się z rosnącej

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 147

aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia.Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne.  Zbliżonym do pilawu daniem jest włoskie risotto i hiszpańska paella. Uwagi do przepisu: Danie robi się bardzo szybko, gdy już wyłuskamy świeży bób:P. Niestety samo łuskanie trochę trwa, a surowy bób łuska się trudniej

Chilli Czosnek i Oliwa