włoskie - 2041 przepisów (strona:43/137)

Cukinia z czapeczką 201

                                        SKLADNIKI 2 okrągłe  cukinie50g

zielonacukinka
Wędzona mozzarella zapiekana w liściach cytryny ( provola al limone ) 160

SKLADNIKI500 g wędzonego białego sera mozzarella16 świeżych liści cytryny ( tylko  ekologiczne )wykałaczki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek

zielonacukinka
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 189

SKŁADNIKI300 g mielonego mięsa700 ml przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliwekpół cebuli1 marchewseler naciowypapryczka chilipół szklanki bialego wytrawnego winasól do smakuświeży liść bazyli500 g makaronu

zielonacukinka
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym - salsicia al sugo di pomodoro 203

SKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną  drobno cebulę

zielonacukinka
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 290

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta

zielonacukinka
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 267

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan

zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 226

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie

zielonacukinka
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 252

   Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  

zielonacukinka
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 180

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost

Delicious Titbits
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 338

dość słodyczy na trzy dni. Jednak od pewnego czasu zastanawiało mnie, jak takie cudeńka zrobić w domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska...Nie chciało mi się robić szwajcarskiej, tym razem postawiłam więc na włoską. Syrop ugotowałam na soku z cytryny, który wspaniale równoważy słodycz - uwierzcie mi, takimi ciepłymi lodami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe biscotti 162

przyniesie nam listopadowe jutro...Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie, obłędnie boskiego. Wypisałabym tu całą długą listę pochwalnych przymiotników; zamiast tego jednak przejdę do sedna, czyli biscotti. To popularne włoskie herbatniki, pieczone dwa razy, przypominają więc nieco konsystencją nasze sucharki. Naprawdę trzeba uważać przy ich konsumpcji, bo mimo, że wyjątkowo pyszne, to jednak nie warte wizyty u dentysty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z selera 322

cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Cantucci z żurawiną 183

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.Czas przygotowania:60 minut   Składniki:2,5 szklanki mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki  miękkiego

SzczyptaSmaQ
Domowa granola pyszna energetyczna. 203

owsianych- 0,5 szklanki wirek kokosowych- 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach)- 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały)- 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki miodu- 0,25 szklanki oleju  SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki suche mieszamy w misce(płatki owsiane, wiórki kokosowe

Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 160

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania